Žemľovka zo zvyšného pečiva
30 minút
POTREBUJEME NA 4 PORCIE:
60g masla + 1 PL masla na vymastenie
2 PL strúhanky
hrsť zlatých hrozienok
50 ml tuzemského rumu
1 biocitrón
2 stredne veľké jablká
1 hrušku
1/2 l plnotučného mlieka
3 vajcia
5 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 menšiu vianočku alebo veku
2 PL nasekaných mandlí alebo mandľových lupienkov
POSTUP: Pekáč alebo zapekaciu misku vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Hrozienka zalejeme rumom a necháme nasiaknuť. Z citróna nasekáme pol lyžičky kôry a vyžmýkame šťavu. Jablká a hrušky olúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame na mesiačiky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame. V druhej miske vyšľaháme vlažné mlieko s práškovým a vanilkovým cukrom a primiešame dve celé vajcia, jeden žĺtok a citrónovú kôru.
Rúru predhrejeme na 160 °C. Vianočku alebo veku nakrájame na tenšie plátky, ktoré krátko namáčame v ochutenom mlieku a ukladáme do pekáča striedavo s vrstvou jabĺk a hrušiek. Medzi jednotlivé vrstvy sypeme scedené hrozienka a mandle, ako posledná by mala ísť vianočka alebo veka. Hotovú žemľovku pokvapkáme rumom z hrozienok a položíme na ňu kúsky masla. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút.