shutterstock.com
StoryEditor

Čaká vás návrat do práce po materskej dovolenke? Overené rady ako to zvládnete

31.01.2020, 12:00
Recepty a tipy
Keď ratolesti vyrastú z plienok, je čas začleniť ich do kolektívu detí v škôlke. No aj mamičky čaká významný krok v ich živote. Návrat do zamestnania, ktorý sa pre mnohé po niekoľkoročnej pracovnej absencii môže stať priam nočnou morou. Ako sa vrátiť úspešne do práce?

Adaptovať sa po materskej dovolenke na každodenný pracovný kolotoč nie je vôbec jednoduché. Niet divu, že mnohé mamičky sprevádza strata sebadôvery, pocity menejcennosti či strach zo zlyhania. Ich komunikácia s dospelými sa môže výrazne zhoršiť. Neuvedomujú si, že posledné roky boli vlastne zvyknuté len na jednoduché frázy a pomalé tempo reči, keďže prevažnú časť svojho času venovali deťom. Navyše, väčšina z nich výrazne obmedzila sociálne vzťahy a styk s ľuďmi. Hrozí strata orientácie vo vonkajšom svete a oslabené sebavedomie. Majú pocit, že okrem starostlivosti o domácnosť a výchovu detí by už nič iné nezvládli.

Plánujte vopred

Urobte si poriadok, ako píše mayoclinic.org. Budete tráviť veľa času na pracovisku, čo znamená, že budete mať menej času na starostlivosť o domácnosť a dieťa. Premyslite si, ako skĺbiť svoju prácu a mamičkovské povinnosti. Dohodnite sa s partnerom/manželom na rozdelení úloh. Kto vyzdvihne dieťa v škôlke? Kedy pôjdete na nákupy? Kto a kedy sa postará o domáce práce? Pomôže, ak si to všetko spíšete na papier, kde to budete čierne na bielom. Vyriešenie logistických otázok – kto čo robí a kedy v domácnosti vám pomôže vysporiadať sa lepšie s emóciami, ako tvrdí odborný asistent pediatrie Lee Beers, M.D. Snažte sa o to, aby malo vaše dieťa pravidelnú rutinu: čas, kedy pôjde do postele, stravovanie, kúpeľ pred spaním, atď. Keď začnete pracovať, nič vás nerozhodí.

Buďte v obraze

Návrat do práce vám uľahčí sledovanie prípadných nových trendov a postupov, týkajúcich sa vašej práce. Buďte v obraze z pohľadu vašej profesie. Tak nevypadnete úplne z pracovného kolotoča a návrat nebude pre vás až takým šokom. Úplne ideálne by bolo naštudovať niečo pred samotným príchodom do práce. O nástupe viete s predstihom, využite to pre svoj prospech. Niektoré mamičky pracujú externe z domu aj počas materskej dovolenky. Aj takto si udržia prehľad a hladko prejdú z materskej do pracovného kolotoča.

Udržujte kontakty s kolegami

Podľa psychológov by sa ženy, ktoré plánujú návrat do práce, nemali úplne „odstrihnúť“ od vonkajšieho sveta a kolegov. Je dobré ostať s nimi v kontakte, či už v telefonickom alebo e-mailovom. Občas sa s nimi stretnúť a porozprávať sa. Možnosť uniknúť z plienkového stereotypu pomôže matke a jej sebavedomiu. Jej návrat do práce bude ľahší a aspoň sa bude tešiť na svojich kolegov, s ktorými má priateľský vzťah. Adaptácia do pracovného prostredia tak bude oveľa ľahšia.

S dieťaťom aj na pracovisku

Každodenné pracovné tempo je veľkou zmenou v živote mamičky. Odpútať sa v duchu počas pracovnej doby od dieťatka nie je hlavne na začiatku jednoduché. Každý deň a každú jednu minútu trávili s ním a teraz byť osem hodín denne bez neho? Podľa mnohých psychológov by mohla pomôcť zarámovaná fotografia vášho dieťaťa, ako uvádza idealistmom.com. Tým, že ju budete mať na stole stále pred očami, uľahčí vzdialenosť medzi mamičkou a jej ratolesťou.

Pozitívne myslenie

Väčšina žien je po materskej úplne mimo. Do práce sa vracajú s neistotou až strachom, no dokonca aj s úzkostnými predstavami, ktoré môžu vyústiť až do paniky. Musia opätovne nadviazať kontakty, oboznámiť sa s novými informáciami na pracovisku, naštudovať si pracovné materiály, vyhlášky. Na druhej strane, každá mamička po určitej dobe uvíta zmenu – z myšlienok a rečí o zaparených zadočkoch či prvých zúbkoch na pracovné povinnosti a možnosť sebarealizácie. Dôležité je, aby sa vracali do práce plné pozitívnych pocitov a očakávaní. Ak sa pustia do pracovného nasadenia úsmevom na tvári, rýchlo prekonajú tlak, ktorému sú vystavené. S pozitívnymi myšlienkami zvládnu všetko.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:54