Jedzte prívarky!
Jedlá starých materí sa pomaly vytrácajú z našich jedálnych lístkov. Naši predkovia však na nich „fičali“ vo veľkom a robili dobre. V zime totiž nebol problém navariť jedlo zo zemiakov či sušenej fazule. Počas nadchádzajúcich chladnejších mesiacov je pre nás, ľudí zo strednej Európy, jesť omáčky, prívarky a kaše prirodzenejšie ako šaláty, ktoré sú momentálne v kurze. Prívarky, ak ich varíte z poctivých surovín, sú zdravé a sýte. Ak k nim opečiete trochu mäsa či urobíte fašírku, neofrfle ho ani váš chlap a dieťa dostane potrebné živiny. Ak ho urobíte zo strukovín, bude plný bielkovín, ak iba zo zemiakov, bude ľahký na prípravu.
Recept na výborný zemiakový prívarok:
Potrebujeme:
6 zemiakov
2 kyslé smotany
1 smotanu na šľahanie
soľ
korenie
červenú papriku
2 strúčiky cesnaku
bobkový list
lyžicu hladkej múky
ocot
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup: Do vody dáme variť ošúpané pokrájané zemiaky spolu s bobkovým listom a cesnakom. Pozor, aby vody nebolo príliš veľa, aby prívarok nebol veľmi riedky, lebo sa chceme vyhnúť zahusťovaniu kopou múky. Medzi tým si v nádobe rozmiešajte kyslé smotany, šľahačkovú smotanu, červenú papriku, soľ, korenie a lyžicu múky. Keď sú zemiaky uvarené, odstavíme ich z ohňa a pomaly do nich za stáleho miešania vlievame smotanovú zmes. Opäť privedieme k varu a stále miešame, pokým prívarok nezhustne. Podľa potreby dochutíme soľou, korením a troškou octu. Tento prívarok môžete urobiť aj so šošovicou či fazuľou.
Náš tip: Na vrch si môžete spraviť vajce na tvrdo alebo volské oko.