Datľovo-mandľové guľky
Suroviny (15-20 kúskov):
7 datlí
1 šálka kešu
1 šálka mandlí
1/2 šálky strúhaného kokosu
4 PL kakaa
4 PL mletých ľanových semienok
1 ČL lyžička škorice
4 PL kokosového oleja
1/2 šálku pomarančovej šťavy
2 PL medu
Postup:
Do mixéra vložíme kešu, mandle, datle, ktoré sme namočili vo vode a rozmixujeme. Nie úplne na jemno, ale tak, aby si suroviny zachovali zrnitú štruktúru. Do hotovej hmoty pridáme ostatné suroviny a rukou vypracujeme kompaktnú masu. Vytvarujeme guličky necháme ich v chladničke stuhnúť cca 30 minút. Do hotových guličiek nastokneme kúsok špajle a podľa fantázie ozdobíme.
Arašidovo-čokoládové kocky
Suroviny (16-18 kúskov)
1 šálka jemných ovsených vločiek
1/3 šálky nasekaných nesolených arašidov
1/3 šálky strúhaného kokosu
1/2 šálky arašidového mala
1/3 šálky kokosového oleja (tekutého)
2 PL kakaa
3 PL medu
štipka soli
Postup:
Všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme z nich kompaktnú hmotu. Plech vystelieme papierom na pečenie. Hmotu rovnomerne rozvrstvíme a zarovnáme na hrúbku cca 1 cm. Necháme v chladničke stuhnúť do druhého dňa. Pred podávaním nakrájame na kocky.
Kokosové hviezdičky s mandľami
Suroviny (16-18 kúskov)
3/4 šálky mandľovej múky (resp. jemno mletých mandlí)
1/4 šálky kokosovej múky
2 ČL kokosového mlieka
2 PL masla
1 vanilkový lusk
2 PL vlažnej vody
štipka soli
2-3 PL lieskovo-orieškového krému
Postup:
Z vanilkového struk tupou hranou noža vyberieme jadierka. Všetky suroviny dáme do mixéra a spracujeme na hladké cesto. Hustotu cesta redukujeme pridaním vody. Hotové cesto rozvaľkáme medzi dvoma celofánmi a vykrajujeme hviezdičky. Koláčiky sú chutné bez pečenia. Dlhšie vydržia, ak ich usušíme v sušičke alebo trúbe pri nízkej teplote. Hviezdičky spojíme lieskovo-orieškovým krémom.