shutterstock.com
StoryEditor

Sezóna vlašských orechov je tu. Pripravte si tieto sladké orechové dobroty!

04.12.2019, 14:00
Recepty a tipy
Okrem toho, že sú prospešné nášmu zdraviu, dajú sa z nich upiecť neskutočne chutné koláče a torty. Vybrali sme si pre vás niekoľko, vyskúšajte!

Orechový koláč
Na cesto:
80 g masla
60 g práškového cukru
1 vajce
soľ
200 g hladkej múky
Na plnku:
1 vajce
160 g mletých vlašských orechov
180 g krupicového cukru
80 g masla
80 g polovičiek jadier vlašských orechov

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Hodanova (@cukromanie),

1 Z masla, cukru, vajca, 1 lyžice vody, zo štipky soli a z preosiatej múky vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi hodinu v chladničke odležať.
2 V mise zmiešame vajcia, mleté orechy, 150 g cukru a zmäknuté maslo.
3 Odležané cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním koláčovú formu (s priemerom asi 22 cm).
4 Na cesto rozotrieme orechovú plnku a naukladáme na ňu polovičky orechov, ktoré potom posypeme zvyšným cukrom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35 – 40 minút.

Príprava: 65 minút (bez odležania)
1 porcia obsahuje: 2 432 kJ/581 kcal
Počet porcií/kusov: 8


Krehký orechový koláč
Na náplň:
100 g cukru
4 lyžice medu
4 lyžice masla
100 ml smotany na šľahanie
200 g vlašských orechov
100 g piškótových omrviniek
Na cesto:
400 g hladkej múky
200 g masla
2 žĺtky
100 g práškového cukru

1 V kastróliku rozohrejeme cukor, pridáme med a za stáleho miešania počkáme, kým zmes neskaramelizuje. Potom pridáme do kastrólika maslo, smotanu a prisypeme nahrubo nasekané vlašské orechy. Dôkladne všetko premiešame a podľa potreby zahustíme piškótovými omrvinkami.
2 Do misy preosejeme múku, pridáme maslo, žĺtky a cukor. Všetko premiešame a rukami vypracujeme hladké linecké cesto, ktoré necháme v chladničke asi hodinu odpočinúť.
3 Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie. Na dno formy vložíme 2/3 cesta. Rúru predhrejeme na 175 °C a korpus pečieme do ružova. Potom ho vyberieme z rúry a naplníme orechovou zmesou.
4 Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkáme kruhový plát, na ktorom vykrojíme dekor podľa fantázie. Plát položíme na orechovú plnku, okraje pritlačíme, povrch potrieme vajcom a koláč necháme v rúre asi 20 minút dopiecť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Konečná (@zu.konecna),


Príprava: 70 minút (bez odležania cesta)
1 porcia obsahuje: 2 215 kJ/529 kcal
Počet porcií/kusov: 12

Orechový chlebíček
125 g zmäknutého masla + na vymastenie
100 g krupicového cukru
2 vajcia
4 zrelé banány
120 g medu
220 g hladkej múky + na vysypanie
1 lyžička kypriaceho prášku
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička mletej škorice
100 g vlašských orechov
Na dokončenie:
100 g lučiny
200 ml 40 % smotany na šľahanie
med podľa chuti
vlašské orechy na dozdobenie

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vřesinská pekárna (@vresinska),

1 Maslo a cukor dáme do misy a šľaháme 8 – 10 minút do svetlej a nadýchanej peny. Potom postupne zašľaháme vajcia. Medzitým ošúpeme banány, nakrájame ich na kolieska, dáme do misky, roztlačíme vidličkou a potom ich spolu s medom zašľaháme do cesta.
2 V miske zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, so sódou a škoricou. Sypkú zmes zapracujeme k mokrým ingredienciám. Orechy nasekáme nahrubo a zamiešame ich do cesta.
3 Cesto preložíme do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej chlebíčkovej formy s rozmermi 30 x 11 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 75 minút (keď je špajla po zapichnutí do cesta suchá, chlebíček je hotový). Upečený múčnik necháme chladnúť vo forme 20 minút, potom ho vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
4 Medzitým v miske vyšľaháme lučinu so smotanou a asi s 2 lyžicami medu do hustého krému. Pomocou cukrárskeho vrecka krém nanesieme na vychladnutý chlebíček. Dozdobíme nasekanými orechmi a pokvapkáme medom.

Príprava: 90 minút (bez chladnutia)
1 porcia obsahuje: 1 901 kJ/454 kcal
Počet porcií/kusov: 10

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 10:07