shutterstock.com
StoryEditor

Obdobie adventu: Upečte si tie najlepšie vianočné koláčiky v predstihu

02.12.2019, 13:00
Recepty a tipy
Obdobie, kedy naše kuchyne lákavo rozvoniavajú vanilkou, medom, kokosom, orechmi... Pečú sa najlepšie vianočné koláčiky. Skúste tieto, naše :).

Biskupský chlebík
Na 10 porcií (forma 20 cm)
4 vajcia
125 g rastlinného tuku s maslom
75 g práškového cukru
150 g polohrubej múky
½ balenia prášku do pečiva
50 g hrozienok
50 g sušených brusníc
100 g kandizovaného ovocia
50 g vlašských orechov
práškový cukor na posypanie

Postup:
1 V miske vyšľaháme tuk s cukrom a po jednom pridávame žĺtky. Sušené ovocie a orechy obalíme v múke a zvyšok múky zapracujeme do cesta spolu s práškom do pečiva.
2 Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Sneh opatrne vmiešame do cesta a pridáme aj sušené ovocie. Zľahka premiešame.
3 Cesto dáme do vymastenej formy na biskupský chlebík a pečieme pri teplote 175 stupňov približne 55 – 60 minút. Chlebík po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Dĺžka prípravy: 70 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Recepty z webu PROZENY.cz (@recepty_prozenycz),

Vianočná čokoládová torta
Na 12 porcií (forma s priemerom 23 cm)
150 g hladkej múky
200 g kryštálového cukru
60 g kakaa
1 lyžička prášku do pečiva
2 vajcia
50 ml plnotučného mlieka
100 g rastlinného tuku s maslom
4 plátky želatíny
170 g mliečnej čokolády
360 ml smotany na šľahanie
Poleva:
360 ml smotany na šľahanie
150 g tmavej čokolády
50 g stuženého tuku
mleté orechy na ozdobu (asi 25 g)

Postup:
1 Cukor s vajcami vyšľaháme do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva, roztopený a mierne vychladnutý tuk, kakao a mlieko. Dôkladne premiešame a cesto dáme do papierom vystlanej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 až 40 minút. Cesto po upečení necháme vo forme úplne vychladnúť.
2 Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme napučať. Dve tretiny smotany na šľahanie zahrejeme (nesmie vrieť) a pridáme vyžmýkanú želatínu. Zamiešame a počkáme, kým sa želatína úplne roztopí.
3 Ešte teplou smotanou potom prelejeme nadrobno nakrájanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť, čokoláda sa roztopí. Potom ju len dobre premiešame.
4 Zvyšnú tretinu smotany vyšľaháme dotuha a opatrne pridáme čokoládovú zmes. Dobre premiešame a vylejeme na korpus. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť.
5 Na polevu si zohrejeme smotanu a zalejeme ňou nadrobno nakrájanú čokoládu. Pridáme na malé kúsky nakrájaný stužený tuk. Necháme úplne roztopiť, mierne vychladnúť a pomocou veľkého noža nanesieme na povrch torty. Tortu nakoniec ozdobíme mletými vlašskými orechmi.

Dĺžka prípravy: 75 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa La Cocina De Marcia (@lacocinademarcia),

Perníkové cupcakes
Na 12 kusov

Suroviny:
180 g palmarinu s maslom
180 g cukru
3 vajcia
140 g hladkej múky
100 g kyslej smotany
2 ČL perníkového korenia
štipka soli

Krém:
250 g palmarinu s maslom
350 g práškového cukru
250 g krémového syra (alebo mascarpone)
1 ČL perníkového korenia
na ozdobu medovníčky

Postup:
Palmarin vymiešame s práškovým cukrom do hladka. Po jednom pridáme vajíčka a dobre premiešame. Pridáme aj múku, smotanu a korenie a takto pripravené cesto rozdelíme do 12 košíčkov na mafiny.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Po upečení necháme koláčiky úplne vychladnúť.
Na krém najprv vymiešame palmarin s cukrom, potom pridáme syr a korenie. Takto pripravený krém dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na cupcakes. Nakoniec dozdobíme medovníčkami a môžeme posypať aj kúskami rozmrveného medovníka.

Dĺžka prípravy: 60 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lelí's Cupcakes (@leliscupcakes),

Plnené kokosové sušienky
Na 15 sušienok
220 g hladkej múky
85 g práškového cukru
30 g strúhaného kokosu
60 g rastlinného tuku s maslom
15 g medu
1 vajce
štipka soli
1 lyžička sódy bikarbóny
Kokosová plnka:
200 ml kokosového mlieka z konzervy
20 g polohrubej múky
20 g strúhaného kokosu
200 g rastlinného tuku s maslom
100 g práškového cukru
Poleva:
100 g tmavej čokolády (60 %)
25 g stuženého tuku
20 g kokosu na posypanie

Postup:
1 Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie na 3 mm. Pomocou ozdobnej formičky vykrojíme sušienky. Zvyšné cesto opäť zapracujeme, opäť vyvaľkáme a vykrojíme.
2 Takto pripravené sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 12 minút, kým nebudú zlatisté. Upečené sušienky necháme úplne vychladnúť.
3 V menšom hrnci rozmiešame kokosové mlieko, múku a kokos. Privedieme do varu, asi 2 minúty za stáleho miešania povaríme. Potom zmes prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
4 V miske vymiešame rastlinný tuk s cukrom do hladka. Potom pridáme vychladnutú kokosovú zmes a zmiešame.
5 Sušienky naplníme približne 2 – 3 lyžičkami kokosovej plnky. Takto pripravené sušienky dáme aspoň na 20 minút do chladničky a potom ich namáčame v roztopenej čokoláde so stuženým tukom. Necháme odkvapkať na mriežke a môžeme ešte posypať strúhaným kokosom.

Dĺžka prípravy: 120 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Bilgi Demirsöz (@_bilgi_),

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 04:09