Potrebujeme:
2 kg hovädzieho predného, krku alebo glejovky (močing), 2 kg bravčového pliecka, 3 kg cibule, 1 hlavička cesnaku, 2 kg papriky, 2 kg paradajok, 3 kg zemiakov, bravčová masť, majorán, čierne korenie, mletá rasca, paprička čili, mletá červená paprika, 2 litre svetlého piva
Postup:
1. Nakrájame cibuľu na hrubo, nakrájame, nasolíme a okoreníme si mäso.
2. V kotlíku rozpálime masť, pridáme cibuľu a dusíme až do tmavo-hnedej farby. Tento krok rozhodne o farbe a kvalite celého guláša, cibuľa nesmie byť spálená, iba stmavnutá, neodbiehajte, ale miešajte! Pridáme hovädzie mäso a dusíme, až kým sa celkom nezatiahne.
2. Zalejeme pivom, dolejeme vodu. Pridáme koreniny, bylinky, čili a soľ podľa chuti, olúpaný a nadrobno nakrájaný cesnak. Po 1 hodine varenia pridáme bravčové a pomaly prikryté varíme ďalej.
3. Nakrájame si paradajky, papriky, zemiaky a pridáme do guláša. Varíme, až kým všetky suroviny nie sú mäkké a prepojené do kompaktného guláša. Dochutíme, ešte chvíľu prevaríme a podávame s čerstvým chlebom, prípadne posypané nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrá rada
Ak chcete varenie o niečo skrátiť, odporúčame urobiť si doma gulášovú prípravu – cibuľu posmažte na tuku a nechajte zatiahnuť mäso vo veľkom hrnci na sporáku. Tento základ potom vložíte vonku do kotlíka a pridávate jednotlivé suroviny podľa popisu.