Jednoduché šošovicové fašírky
(cca 12 ks)
Suroviny:
300 g uvarenej šošovice
1 šalotka / menšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 PL mletého ľanového semienka
1 PL paradajkového pretlaku
4-5 PL panenského olivového oleja
2 PL sušeného oregana a bazalky
2 PL čerstvej petržlenovej vňate
30 g parmezánu
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
ovsená múka
Postup:
Šošovicu vopred uvaríme v zeleninovom vývare (bez soli), zlejeme a necháme vychladnúť. Na panvici si zohrejeme 1 PL oleja, pridáme nasekanú šalotku, cesnak a krátko do mäkka orestujeme. V malej miske zmiešame ľanové semienko s 1-2 PL vlažnej vody a necháme vytvoriť gél. Do mixéra si pripravíme všetky suroviny: uvarenú šošovicu, orestovanú šalotku a cesnak, zahustené ľanové semienko, polovicu parmezánu, paradajkový pretlak, 1-2 PL olivového oleja a petržlenovú vňať. Ochutíme zmesou oregana a bazalky, osolíme a okoreníme čerstvo nastrúhaným čiernym korením. Rozmixujeme. V prípade potreby zahustíme ovsenou múkou. Opatrne tvarujeme fašírky, môžeme obaliť v parmezáne a na 1 PL oleja opečieme na panvici do hneda. Následne preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie. Pofŕkame olivovým olejom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 °C približne 15-20 minút. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.