shutterstock
StoryEditor

Chcete, aby bola vo vašej domácnosti lepšia energia? Skúste si ju zariadiť podľa feng šuej!

04.10.2019, 12:00
Recepty a tipy
Staré čínske umenie vám pomôže nájsť cestu k úspechu, harmónii a rovnováhe. Na to, aby sa vám doma šťastne a spokojne bývalo, stačí niekedy naozaj málo. Ste pripravení na zmenu?

Základom feng šuej je vnímanie a usmerňovanie toku energie čchi, ktorá by v domácnosti mala prúdiť plynulo. Energia čchi vyžaruje všetko živé a veci neživé ju transformujú. Každý predmet v domácnosti je teda energetický riadič. Niektoré predmety energiu pohlcujú, iné ju znásobujú. Umenie je vybrať si tie správne a odstrániť prekážky, ktoré prirodzený tok energie brzdia alebo ho dokonca blokujú.

5 elementov
Na zlepšenie a kontrolu rovnováhy v priestore sa využíva 5 elementov, ktoré predstavujú 5 základných kvalít energie čchi. Každý element sa pritom spája so špecifickými farbami, tvarmi, ale i so svetovými stranami. Dôležité je dodržať rovnováhu elementov a podporiť ich tvorivý cyklus.

VODA – spája sa s modrou a čiernou farbou. Z tvarov vyberajte všetky nepravidelne oblé, vlnky či špirály. Voda zodpovedá za duchovnosť a emócie. Rovnováha vody prináša múdrosť a inšpiráciu. Príliš veľké množstvo vody môže vyvolať pocity úzkosti či topenia sa v množstve emócií. Príliš málo vody má za následok pocity osamelosti, izolácie a stresu.

OHEŇ – spája sa s červenou, so sýtou oranžovou, žltou či s purpurovou farbou. Z tvarov vyberajte plameň, ostré tvary a trojuholníky. Oheň zvyšuje nadšenie a vodcovské schopnosti. V domácnostiach sa používa na podporu inšpirácie a odvahy. Priveľa ohňa má za následok agresivitu, hnev, podráždenosť a veľmi impulzívne správanie. Nedostatok vyúsťuje do pocitov chladu a nízkeho sebavedomia.

ZEM – predstavujú ju farby, akými sú terakota, hnedá, ale aj piesková žltá. Z tvarov predovšetkým kocky a obdĺžniky. Zem ovplyvňuje našu fyzickú silu a stabilitu. Príliš veľa tohto elementu sa môže prejaviť ako nuda až apatia. Nedostatok vedie k chaosu či nedostatku pozornosti.

KOV – symbolizuje ho biela, strieborná, zlatá aj fialová farba. Z tvarov vyberajte klenby a všetko okrúhle a oválne. Kov vplýva na našu logiku, jasnosť mysle a spravodlivosť. Veľa kovu vyvoláva veľmi kritické myslenie, naopak, nedostatok vedie k tichosti a opatrnosti.

DREVO – predstavujú ho farby zelená a tyrkysová. Z tvarov tie, ktoré sú úzke, vysoké a hranoly. Tento element symbolizuje pevnosť, pružnosť a intuíciu. Veľa dreva vedie k tvrdohlavosti, naopak, jeho nedostatok máva za následok depresie, nerozhodnosť a nedostatok kreativity.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:40