shutterstock.com
StoryEditor

Vajíčka. Jesť ich alebo nie? Ak nemáte problémy, jednoznačne áno. Telo sa vám poďakuje

04.10.2019, 18:00
Recepty a tipy
Autor:
Fit život
Vajíčka majú tak trochu smolu. Stále doplácajú na informácie z minulosti. Vďaka nim sa im mnohí vyhýbajú, lebo ich pre obsah cholesterolu považujú za hlavného vinníka aterosklerózy a srdcového infarktu. Už však neplatí, že vajíčka jednoznačne škodia. Ak to ich s množstvom nepreženiete, organizmu skôr pomôžete.

Najmä teraz na začiatku zimy, keď je slnko vzácne a chorými sa to okolo vás len tak hemží.
„Vajíčka sú najvýživnejšou potravinou na tejto planéte. Získate z nich isté množstvo každej živiny,“ tvrdí nutričná špecialistka Ing. Gabriela Slováková z Goljer Clinic v Bratislave. Je však pravda, že vajíčko obsahuje aj priveľa cholesterolu, 300 až 400 miligramov, pričom denná odporúčaná dávka je 200 až 300 miligramov. „Vajcia však napriek tomu celkový cholesterol v krvi nezvyšujú. Každý deň ho vytvára pečeň a ak cholesterol prijmete v strave, vyprodukuje ho v menšom množstve. Samozrejme, je to individuálne,“ upozorňuje Ing. Slováková. K tomu, aby cholesterol nevystrelil do astronomických výšin, prispieva aj samotné vajíčko. Konkrétne cholín v žĺtku. Táto látka zohráva dôležitú úlohu i pri obnove bunkových membrán a je dôležitá aj pre nervové bunky. Na jeho príjem by mali dbať najmä tehotné a dojčiace ženy, prispieva totiž k vývoju mozgových buniek.

eggs shuttterstock.com

Pomôžu aj očiam
Chcete, aby vám vaše oči slúžili čo najdlhšie? Nemali by ste pojedať iba mrkvu, čučoriedky či listovú zeleninu, ale aj vajíčka. Príroda im darovala luteín a zeaxantín. Sú to antioxidanty, ktoré podporujú zdravie očí, znižujú riziko vzniku sivého zákalu a degenerácie makuly. Stali ste sa fanúšikom proteínových tyčiniek? Možno by ste sa mali preorientovať skôr na vajíčka. Obsahujú vysoko kvalitné kompletné bielkoviny a nájdete v nich i všetky aminokyseliny. Aj preto sú vajíčka cenným pokrmom, telo si ich totiž nevie vyrobiť, musí ich dostať v strave. Z vajíčok získate aj foláty. Sú dôležité pre svaly a starajú sa tiež o to, aby vás neobťažovala prílišná únava, vyčerpanie, nervozita a nechutenstvo. Ak sme vás presvedčili a chcete si na raňajky pripraviť vajíčko, zjedzte ho celé. Žĺtok je bohatý na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie očí, no prospejú aj mozgu či srdcu. Vajcia vám do tela vpravia i slušnú dávku vitamínov skupiny B, najmä B1, B2, B6, ale aj B12. Ide o vitamíny dôležité pre správne fungovanie nervovej a srdcovo-cievnej sústavy, tiež krvotvorby. Zásobia vás aj vitamínmi D a K. Déčko má pod palcom správne využitie vápnika a fosforu v tele, no dohliada nielen na to, aby ste mali pevné kosti a zuby, ale aj dobrú imunitu. K-áčko sa zasa stará o to, aby vás neprekvapilo vnútorné krvácanie a ženy nadmerná strata krvi pri menštruácii. V žĺtku nájdete i železo, vajíčko sa preto radí k potravinám, ktoré vás môžu ochrániť pred anémiou. Vďaka vajíčkam môžete aj opeknieť. Sú totiž slušným zdrojom síry, ktorá prispieva k tomu, aby ste mali pekné vlasy, pokožku a nechty. Máte problémy s imunitou? Možno potrebujete nielen vitamín D, ale aj selén, tiež ho získate z vajíčok. „Jeho úlohou je nielen posilniť obranyschopnosť, pôsobí tiež protizápalovo a prostredníctvom pečene odbúrava rakovinotvorné látky,“ uzatvára výpočet pozitív konzumácie vajíčok nutričná špecialistka Ing. Gabriela Slováková.

Kto by ich nemal jesť?
Napriek nepopierateľným pozitívam, ktoré ku konzumácii vajíčok priam povzbudzujú, v istých situáciách sú skôr na škodu. Vyhnúť by sa im mali ľudia s cukrovkou 2. typu a tí, ktorí majú diagnostikovanú vyššiu hladinu cholesterolu a toto ochorenie sa vyskytlo aj v rodine.
Naša rada
Vajíčka by ste pred konzumáciou mali tepelne upraviť. Telo tak dokáže vstrebať až 91 % bielkovín, na rozdiel od surového vajíčka. Taktiež je veľmi dôležité nevariť vajíčka pri príliš vysokej teplote. Vtedy sa v nich tvorí oxidovaný cholesterol a oxysteroly. Tie tiež môžu zvyšovať riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Vhodné spôsoby úpravy vajec

  • Varené vajcia – namäkko a natvrdo
  • Stratené vajcia
  • Omeleta na rastlinnom oleji, do ktorej môžete pridať zeleninu, cibuľku či huby
  • Miešané vajíčka na rastlinnom oleji
  • Volské oko na rastlinnom tuku

Koľko denne?
Ak nemáte zvýšený cholesterol, smiete jedno vajíčko nanajvýš trikrát týždenne.

Obsah živín v jednom vajíčku veľkosti L z odporúčanej dennej dávky:
Vitamín A: 6 %
Vitamín B5: 7 %
Vitamín B12: 9 %
Vitamín B2: 15 %
Fosfor: 9 %
Selén: 22 %
Foláty: 5 %
Cholín: 38 % z odporúčanej dennej dávky pre mužov
49 % z odporúčanej dennej dávky pre ženy

Ako zistiť čerstvosť?
Kúpili ste vajíčka dávnejšie a chcete vedieť, či nie sú pokazené? Naplňte pohár vodou a vajce doň ponorte. Ak klesne na dno, je čerstvé. Môžete ho použiť do domácej majonézy a zjesť namäkko. Pretočilo sa tupším koncom nahor? Je staré asi sedem dní a radšej si ho uvarte natvrdo.
Ak vajce vypláva na povrch, má viac ako týždeň a nadľahčuje ho vzduchová bublina, ktorá sa v ňom vytvorila. Bezpečné je v pokrmoch, ktoré upečiete. V prípade, že má prasknutú škrupinku, zahoďte ho.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:03