„Aj keď zmena klímy spôsobila, že zrenie niektorých druhov ovocia a zeleniny sa posunulo na skôr či neskôr, príroda nám stále naznačuje, čo naše telo v jednotlivých obdobiach potrebuje, aby mu nič nechýbalo,“ približuje Jarmila Kabátová, nutričná poradkyňa gastroenterologickej ambulancie v Piešťanoch. A napovedá nám aj naše telo, len ho treba počúvať. „S meniacimi sa ročnými obdobiami sa mení naša energia – napríklad na jar sa naše telo prebúdza, odrazu chceme byť aktívnejší, rýchlejší, viac sa nám žiada tráviť čas vonku na čerstvom vzduchu,“ vysvetľuje Miroslava Palacková, dietologička podľa princípov tradičnej čínskej medicíny z holistického centra Anaháta zo Zvolena. Naopak, v zimnom období sú naše aktivity pomalšie a viac oddychujeme, načerpávame energiu. „Ak robíme v daných obdobiach niečo, čo nám nie je prirodzené, určite sa to odrazí na našej nálade, energii, či dokonca ochorení,“ upozorňuje.
JESEŇ
Zazimovávame sa – čo zostalo a nevydrží zimu, zavárame, do jedál pridávame aromatickejšie koreniny, dopĺňame céčko.
Zelenina: baklažán, tekvica, artičoky, biela kapusta, červená kapusta, čínska kapusta, kaleráb, fenikel, karfiol, zelené fazuľky, zeler, cibuľa, cesnak, pór, paštrnák, chren, cvikla, kvaka, kel, ružičkový kel
Ovocie: slivky, jablká, hrušky, brusnice, hrozno, arónia, šípky, trnky, hloh
Obilniny: ryža, raž, pšenica, kukurica, quinoa, pohánka, pšeno, špalda, amarant, kamut
Huby: hliva, šampiňóny, reishi, shitake, maitake, fuling, hericium
Koreniny: klinčeky, kardamóm, zázvor, badián
Slivky viac ako broskyne
„Slivky majú hutnejší obsah dužiny ako letné broskyne a marhule. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok, pomôžu nám teda ako prevencia proti prechladnutiu a podpora správneho fungovania čriev, obsahujú totiž veľa vlákniny.“
Tekvica aj pri chudnutí
Obsahuje betakarotén, draslík, vitamíny B1, B2, B3. „Konzumácia tekvíc je priaznivá v boji proti voľným radikálom a konzumácia tekvicových semiačok pomáha v boji s problémami s prostatou,“ vysvetľuje Jarmila Kabátová. „Sú taktiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá okrem toho, že viaže na seba škodliviny, tuky, sacharidy, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri úprave črevnej mikroflóry. Navodzuje tiež väčší pocit sýtosti, a tak je vhodná aj pri redukčných diétach.“
Teplé jedlo ako priorita
Podľa Miroslavy Palackovej by mali byť raňajky teplé vo forme obilninových kaší a na stole by počas obeda nemali chýbať polievky. Mäso už konzumujeme výživnejšie – hovädzie, hovädziu pečeň, kačicu, hus, morku, baraninu, ovčie mäso, bravčové, domáce kuracie, kuraciu pečeň, zajaca, ryby. A do jedálnička sa na jeseň dostávajú aj všetky druhy strukovín. „Majú nesmierne množstvo bielkovín a ďalších zdraviu prospešných látok a dokážu nahradiť mäso. Je to vhodný spôsob potravy pre ľudí, ktorí nemôžu jesť mäso alebo ho nejedia z etických dôvodov, ako sú vegetariáni a vegáni,“ radí dietologička.
Týždenný jedálny lístok na JESEŇ podľa Miroslavy Palackovej