Potrebujete:
30 cm tekvicu
500 ml vody
200 ml smotany na šľahanie
soľ
korenie
1,5 PL špaldovej hladkej múky
Postup:
Tekvicu nakrájajte na štvrtky, zbavte jadierok a šupky a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Dajte do 1,5-litrového hrnca a zalejte 500 ml vody. Varte na miernom ohni. Osoľte. Po desiatich minútach varenia pridajte smotanu. Opäť dosoľte, ak treba. V troche mlieka či vody rozmiešajte múku, vlejte ju do polievky cez husté sitko, aby neboli hrčky. Miešajte na dne, až kým nezhustne. Ak sa vám zdá málo hustá, rozmiešajte ešte 1 ČL múky vo vode a pridajte do polievky. Vždy však vlievajte cez sitko. Keď prejde varom (zabuble) a je dostatočne hustá, odstavte ju a podávajte.