pexels.com
StoryEditor

Ste výbušná povaha a rozhodí vás aj maličkosť? Takto sa naučíte zvládať svoj hnev

22.08.2019, 14:30
Recepty a tipy
Hnev je emócia, ktorú by človek nemal potláčať, no určite by ju mal vedieť kontrolovať. Vo veľkom množstve totiž neničí len psychické, ale aj fyzické zdravie.

1. Nereagujte okamžite

Ak vás niečo nahnevaná, prípadne vytočí, nikdy nereagujte v daný moment. Keď máte možnosť, zdržte sa komentára a choďte sa radšej prejsť, ak vám to momentálny stav nedovoľuje, minimálne sa párkrát zhlboka nadýchnite a vydýchnite. V hlave sa pritom skúste premiestniť na nejaké pokojné miesto, prípadne sa sústreďte na niečo iné.

2. Zdravá životospráva a pravidelný spánok

Nie je tajomstvom, že nedostatok spánku alebo hlad v nás vzbudzujú negatívne emócie, ktoré často krát smerujú k výbuchom hnevu. Po pár hodinách, keď naše potreby vyrovnáme na tú správnu hladinu si však uvedomíme, že sme zareagovali prehnane.

3. Antistresová hračka

Hračka, ktorej úlohou je odbúravať stres, v skutočnosti dobre poslúži aj na odbúravanie hnevu a zlosti. Ak k tomu pridáte pravidelné dýchanie, pravdepodobnosť, že na niekoho vyšteknete, klesne až o polovicu.

4. Správna komunikácia

Množstvo nedorozumení a výbuchov vzniká najmä vďaka nepochopeniu. Ak máte pocit, že na vás niekto útočí alebo rozpráva nesprávnym tónom, skúste sa ho pokojným tónom opýtať, ako danú vec myslel. V prípade, že hnev osoby pokračuje a vy máte potrebu sa brániť, radšej sa zhlboka nadýchnite a mlčte. V hneve vás totiž aj tak nikto nepochopí.

5. Športová prevencia

Akákoľvek fyzická aktivita spúšťa hladinu endorfínov, ktorá vás síce nedokáže non stop udržať v dobrej nálade, no minimálne v rovnováhe. Nehovoriac o tom, že môžete vyplaviť zvyšky hnevu, ktoré v sebe uchovávate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:22