shutterstock
StoryEditor

Dávajte si väčší pozor na soľ. Príliš veľa síce škodí, no aj málo

30.07.2019, 13:00
Recepty a tipy
Štipka soli dá polievke správnu chuť. No v mrazenej pizze jej nájdeme až za polievkovú lyžicu. Koľko soli je tak akurát a koľko už príliš?

Maximálne tri gramy
Príliš slaná strava negatívne vplýva najmä na krvný tlak, a tým sa podieľa na vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Toto naznačujú mnohé štúdie, a ako radia, denne by sa nemalo spotrebovať viac ako 3 g sodíka (Na). To zodpovedá 7,5 g jedlej soli.

Príliš veľa škodí zdraviu
Zaťažuje srdcovo-cievny systém, obličky, kosti. V priemere každý gram sodíka zvyšuje krvný tlak a síce o 2,11 (systolická hodnota) a 0,74 mmHg (diastolická hodnota). Tomu nahráva ešte aj vek. Vysoká spotreba soli pôsobí silnejšie u 55-ročných a starších. Krvný tlak u nich rastie o 2,97 (systolický). Dokonca viac stúpa pri strave chudobnej na draslík. Strava bohatá na draslík má teda ochranný efekt. Veľa draslíka sa nachádza v sušenom ovocí, hríboch, mandliach a orechoch.

pexels

Soľ ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení
Aby sa negatívne účinky čo najviac znížili, je na trhu soľ, ktorá vzhľadom na svoje zloženie pôsobí preventívne proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Kardiosoľ obsahuje menej sodíka ako bežná soľ, a navyše draslík, horčík a vápnik. Pomocou draslíka upravuje rovnováhu tekutín v organizme, a tým uľahčuje srdcu, cievam a obličkám ich fungovanie. Horčík a vápnik zase pomáhajú riadnemu fungovaniu svalov a kostí. Takto Kardiosoľ pomáha preventívne znižovať krvný tlak, navodzuje rovnováhu nervového a svalového systému a zabraňuje stratám vápnika, čím chráni kosti pred osteoporózou.

Soľ ako ochrana štítnej žľazy
Vďaka dlhodobému užívaniu jódovanej soli sa znížil výskyt ochorení štítnej žľazy, zmizol tzv. kreténizmus spôsobený nedostatkom jódu. Okrem toho má príjem jódu z jódovanej soli aj preventívne ochranný účinok na štítnu žľazu.

Soľ ako podpora rastu kostí a zubov
Soľ obohatená o jód, ale aj o fluór je dôležitá najmä v detskom veku. Pre stavbu kostí a zubov.

Soľ už nielen na dochucovanie jedla
Soľ sa stala potravinou, ktorá môže chrániť srdce a cievy, pomáhať vývoju kostí a zubov, chrániť štítnu žľazu a aj intenzívne dochutiť jedlo koreninami. Samozrejme, len keď ju konzumujeme s mierou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:10