shutterstock.com
StoryEditor

Užívate si cez víkend dlhý spánok? Pripravte si tieto neskoré a hlavne chutné raňajky

14.06.2019, 14:35
Recepty a tipy
Pojem ,,brunch" je známy a populárny už aj u nás, na Slovensku. Takúto formu neskorých raňajok si ľudia najviac užívajú cez víkend, kedy môžu spať dlhšie a raňajkovať neskoro, niekedy dokonca v už obedovom čase. Vychutnajte si tieto sladko-slané raňajky, vyložte si nohy a užívajte si svoju chvíľku oddychu.

Špenátovo-slaninové muffiny s pošírovaným vajcom a horčicovou omáčkou
35 minút

Potrebujeme na 6 porcií:
120 g hladkej múky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 125 g pokrájaného feta syru, 125 g strúhaného čedaru, 2 PL nasekanej čerstvej pažítky, 2 PL čili omáčky, 1 veľké vajce, 125 ml mlieka, 60 ml oleja, 125 g slaniny nakrájanej na kocky, 250 g listov baby špenátu; na omáčku: 2 veľké žĺtky, 1 PL vínneho octu, 1 PL plnotučnej horčice, 230 g masla, 1 PL kremžskej horčice, soľ, čerstvé mleté korenie; na vajcia: 1 l vody, 60 ml octu, 6 veľkých vajec

eggs shutterstock.com

Postup:
Rúru rozohrejeme na 200 °C, zľahka vymastíme formu na muffiny. Zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ, fetu, čedar, pažítku. V samostatnej miske čili omáčku, vajcia, mlieko a olej. Zmes vmiešame do misky so suchými ingredienciami a po spojení primiešame aj slaninu a špenát. Zmes nalejeme do formy a pečieme do zlatista asi 15 – 20 minút. Vyberieme z rúry a necháme v teple. Pripravíme si omáčku. Vo vodnom kúpeli rozšľaháme žĺtky s octom a plnotučnú horčicu, kým nezačne peniť. Odstránime z kúpeľa, jemne vmiešame maslo. Potom vmiešame aj kremžskú horčicu a korenie. Ak je omáčka príliš hustá, rozšľaháme ju s lyžicou teplej vody. Udržiavame teplé. Necháme zohriať vodu, pridáme ocot, vajce rozbijeme do šálky a jemne vlejeme do hrnca. Varíme asi 3 – 4 minúty. Vajce opatrne vyberieme, postup opakujeme. A môžeme podávať.

Lososovo-chrenový dip s toastom
35 minút

Potrebujeme na 4 porcie:
10 plátkov toastu, 2 PL olivového oleja, 2 PL sezamových semienok, 2 jarné cibuľky, 400 g smotanového syra (0,2 % tuku), 3 PL nízkotučného mlieka, 3 PL chrenového krému, 1 ČL kremžskej horčice, soľ, korenie, šťavu z citróna, 6 plátkov údeného lososa

salom dip shutterstock.com

Postup:
Toastový chlieb rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C dozlatista asi 10 – 15 minút. Medzitým opláchneme jarnú cibuľku a pokrájame ju na kolieska. Zmiešame smotanový syr, mlieko, chren, horčicu, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Plátky lososa premiešame s jarnou cibuľkou. Trochu jarnej cibuľky si môžeme nechať aj na dozdobenie. Sezamové toasty prekrojíme na polovicu a podávame.

Pizza s rukolovým pestom, kozím syrom a sušenými rajčinami
25 minút

Potrebujeme na 4 porcie:
1 kocku droždia, 400 g hladkej múky, 2 PL olivového oleja, štipku soli, trochu múky na posypanie pracovnej dosky, 1 malý mäkký kozí syr, hrubozrnnú soľ, mleté čierne korenie, 30 olejom obalených sušených rajčín, 50 g píniových orieškov, 100 g rukoly, 50 g parmezánu, 150 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku

pizza with goat cheese shutterstock.com

Postup:
Najskôr si pripravíme pesto. Rozmixujeme píniové oriešky, rukolu, parmezán, olivový olej a strúčik cesnaku v mixéri. Okoreníme a vymiešame na pastu. Dáme do chladničky. Do 200 ml teplej vody rozmrvíme droždie. Do misy preosejeme múku, pridáme olej, soľ. Prilejeme droždie s vodou a vypracujeme cesto. Poprášime múkou a prikryjeme utierkou asi na 40 minút. Cesto prehnietime a dosku poprášime múkou. Rozvaľkáme na veľkosť plechu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút odpočívať. Potom pečieme asi 15 minút pri 180 °C. Po vytiahnutí necháme vychladnúť na plechu. Rovnomerne kúsky pizze potrieme kozím syrom, pestom, posypeme sušenými rajčinami a dochutíme soľou a korením.

Vanilkové figy s jogurtom a domácim kokosovým müsli
45 minút

Potrebujeme na 8 porcií:
250 ml vody, 60 ml medu, semená z polovice vanilkového struku, 8 čerstvých rozpolených fíg; na kokosové müsli: 60 ml medu, 60 ml oleja, semená z polovice vanilkového struku, 625 g ovsených vločiek, 60 g hrozienok, 60 g celých mandlí, 60 g tekvicových semienok, 60 g sezamových semienok, 1/4 čerstvého kokosu pokrájaného na tenké plátky, krémový grécky jogurt, pistácie na posypanie

figs breakfast shutterstock.com

Postup:
Rúru rozohrejeme na 160 °C. Vodu s medom privedieme do varu, odstránime z plameňa a vmiešame vanilkové semená. Pridáme figy, zamiešame a necháme vylúhovať asi 20 minút. V panvici rozohrejeme asi 5 minút med, olej a vanilku, odstránime z dosky. Zvyšné ingrediencie na müsli dáme do misy, pridáme zmes medu a dobre premiešame. Müsli nasypeme na plech a pečieme do zlatista a do chrumkava asi 15 – 20 minút. Necháme vychladnúť a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, kým ich budeme chcieť použiť. Figy servírujeme s jogurtom, pistáciami a müsli.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. november 2024 05:17