Jahodovo-tvarohová tortaKatka Kincelová
StoryEditor

Toto musíte vyskúšať: Hriešne dobrá jahodovo-tvarohová torta

13.05.2019, 15:00
Recepty a tipy
Vyskúšajte túto chutnú tortu v zdravšej verzii.

Potrebujeme:

Korpus:
4 vajcia
2 lyžice hladkej špaldovej múky
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice kakaa
2 lyžice oleja
2 lyžice vody
2 lyžice zomletých vlašských orechov

Tvarohový krém:
750 g jemného tvarohu
2 lyžice agaru
10 lyžíc vody
cukor podľa chuti (ja som dala 2 lyžice práškového)
štipka vanilky
jahody

Vrchná želatína:

50 ml domácej jahodovej šťavy (klasický sirup) + pár lyžíc na poliatie korpusu
250 ml vody
1 lyžicu agaru
pár kvapiek citróna (ak je šťava dosť kyslá, môžeme vynechať)

Postup:
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtky zmiešame s múkou, kakaom, cukrom, olejom, vodou a zomletými mandľami. Pre lepšiu chuť môžeme mandle pred zomletím nasucho opiecť na panvici. Na záver primiešame do hnedého cesta vyšľahané bielky, opatrne, aby nám sneh nespadol. Nalejeme do papierom na pečenie vystlanej formy s priemerom a pečieme pri 180 °C asi 15 minút (resp. sledujeme podľa svojej rúry, každá pečie inak).

​Korpus necháme vychladnúť, a potom ho polejeme jahodovou šťavou a obložíme jahodami. Do misky dáme tvaroh a zmiešame ho s cukrom a vanilkou. Pripravíme si agarovú želatínu – do kastrólika dáme asi 10 lyžíc vody a primiešame agar. Miešame a varíme spolu na miernom ohni asi 5 minút, nesmie vrieť. Ak máme tejto priesvitnej agarovej zmesi málo, pridáme pár lyžíc tvarohu. Miešame a po 5 minútach celú zmes prelejeme k zvyšnému tvarohu. Dobre premiešame a nalejeme na korpus s jahodami. Necháme stuhnúť aspoň 15 minút v chladničke.

Potom si pripravíme ružovú vrstvu – zarobíme si sirup s vodou, dáme variť do hrnca spolu s agarom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Opäť miešame asi 5 minút, potom zmes necháme chladnúť asi 10 minút, viac nie a treba dávať pozor, aby želatína nestuhla úplne. Keď je želatína vychladnutá, no stále tekutá, nalejeme ju na tvarohovú vrstvu, tortovou formou poklepeme, aby sa dostala všade a necháme zachladiť. V chladničke sa z nej stane takáto krásna vrstva.
Pozn.: Recept je pre tortovú formu s priemerom 26 cm.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 07:51