Cícer ako perfektná náhrada mäsa
Cícer, alebo rímsky hrach, je u nás ešte stále nedocenenou strukovinou. Pritom obsahuje dôležité bielkoviny, vápnik a ďalšie potrebné minerály.
O cíceri sa tiež hovorí, že je schopný vegetariánom nahradiť mäso. Pripravujú sa z neho polievky, šaláty a iné pokrmy. Cícer sa využíva najmä v stredomorskej kuchyni. Najznámejšia je nátierka zvaná Hummus.
Potrebujeme:
1 konzervu cíceru (400 g)
1 červenú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
2 PL lyžice hladkej múky (aj špaldovej)
1 hrsť nasekaného petržlenu
1 KL mletej rasce
1 KL nastrúhaného zázvoru
1 KL mletého koriandra
1 l zeleninového vývaru
olej
soľ
čierne korenie
Postup:
Z konzervy cíceru zlejeme vodu, osušíme ho a roztlačíme. Zmiešame ho s nadrobno nakrájanou cibuľkou, cesnakom, vajcom, múkou, nasekaným petržlenom a korením. Dochutíme rascou a soľou.
Cesto necháme odležať v chladničke. Z hmoty potom vytvoríme karbonátky. Na panvici si zohrejeme olej. Karbonátky smažíme zhruba 3 minúty z každej strany. Keď chytia zlatistý nádych, sú hotové a môžeme ich podávať.
Tip: Falafel sa perfektne hodí so šalátom alebo arabským chlebom.