Pesto z červenej repy
Príprava: 15 minút & pečenie: 60 minút
Potrebujeme:
3 väčšie červené repy
2 strúčiky cesnaku
60 g mandlí
130 g parmezánu
3 PL olivového oleja
šťavu z 1/2 citróna
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Repu umyjeme, každú zvlášť zabalíme do alobalu a pečieme v rúre asi 60 minút domäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na kusy a vložíme do mixéra. Pridáme ošúpaný cesnak, mandle, nastrúhaný alebo nakrájaný syr, olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme na hladkú kašu. Premiešame, ochutnáme a v prípade potreby dochutíme soľou, korením, prípadne zriedime trochou vody.
Náš tip: Pesto si môžeme pripraviť aj do zásoby. Naplníme ním menšie sklenené fľaše, vrch polejeme troškou oleja a sterilizujeme.
Náš tip: Pesto môžeme použiť ako omáčku na cestoviny, nátierku na mäsové sendviče alebo burgery.
Pohánkové lievance so šalátom z červenej repy a jogurtu
Príprava: 30 minút
Suroviny na 2 porcie
lievance
150 g pohánkovej múky
200 ml mlieka
1 vajce
1 ČL prášku do pečiva
olej
soľ
šalát
100 g červenej repy
100 g jabĺk
70 g smotanového jogurtu
mleté čierne korenie
citrónová šťava
med
soľ
Postup
- Vajcia si vyšľaháme metličkou, pridáme mlieko, múku, trochu soli, prášok do pečiva a vymiešame na hladké cesto, ktoré necháme 10 minút odpočívať. Panvicu na lievance alebo obyčajnú nepriľnavú panvicu potrieme trochou oleja a zohrejeme.
- Pomocou polievkovej lyžice nalejeme cesto na panvicu a pomaly z každej strany pečieme. Obracaním sa neponáhľame, inak sa nám lievance roztečú a stratia tvar.
- Repu a jablká ošúpeme, na jemno nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Jogurt zmiešame so soľou, korením a trochou medu. Pridáme k repe a jablkám a premiešame. Necháme postáť a podávame s pohánkovými lievancami.
Tip: Panvicu potrite papierovým kuchynským obrúskom namočeným v oleji. Oleja bude menej a lepšie ho roztriete.
Lasagne s pestom z červenej repy
Príprava: 30 minút
Pečenie: 60 minút
Suroviny na 6 porcií
1 kg mletého bravčového mäsa z pliecka
300 g lasagní
4 PL repového pesta
2 PL lístkov oregana
1 malá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
150 ml bieleho vína
1 PL masla
100 g kyslej smotany
mleté čierne korenie
olivový olej
soľ
Postup
- Cibuľu a cesnak nakrájame najemno a opražíme na oleji. Pridáme mleté mäso, soľ, korenie, oregano a opečieme. Zmes podlejeme bielym vínom, alkohol necháme odpariť, na záver zjemníme maslom.
- Plátky lasagní krátko povaríme v osolenej vriacej vode. Scedíme, prepláchneme studenou vodou a rozložíme vedľa seba na potravinársku fóliu, aby sa nezlepili.
- Zapekaciu misu vymažeme olejom. Na dno rozložíme plátky lasagní, potrieme repovým pestom a 1/3 mäsovej zmesi. Postup opakujeme tak, aby na vrchu ostali lasagne. Vrchnú vrstvu potrieme pestom a kyslou smotanou. Pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 40 minút.
Tip: Vegetariánsku verziu lasagní získame, ak nahradíme mäso koreňovou zelenou a pridáme bešamel.