Vedeli ste, že ...
Špargľa obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, kyselinu listovú aj železo? Zároveň je bohatým zdrojom vlákniny. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a pôsobí protizápalovo. Okrem toho pomáha odvodňovať organizmus. Vďaka nízkej kalorickej hodnote, nízkemu obsahu sacharidov zároveň je ideálnym pomocníkom pri redukčných diétach.
Príprava 1 hodina 20 minút
Pečenie: 40 minút
Suroviny
50 g masla
200 g hladnej múky
0,5 balíčka prášku do pečiva
80 g tučného tvarohu
60 ml rastlinného oleja
800 g zelenej špargle
500 g baby špenátu
80 g na kocky nakrájanej slaniny
4 vajcia
100 g Crème fraîche (resp. kyslá smotana 18 % tuku)
100 ml šľahačkovej smotany
50 g parmezánu
muškátový oriešok
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
- V múke premiešame prášok do pečiva. Pridáme maslo, tvaroh, olej a soľ a vypracujeme pružné cesto. Necháme cca 15 minút odpočinúť v chladničke.
- Špenát umyjeme a na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody. Špargľu očistíme škrabkou v jednej tretine spodnej časti stonky a malú časť konca odkrojíme. Prekrojíme na polovicu a varíme v osolenej vode 3 minúty.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Formu s priemerom 28 cm vymažeme olejom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a vložíme ho do formy. Popicháme vidličkou. Na vrch rovnomerne rozložíme špenát, špargľu, slaninu a dáme na 10 minút zapiecť.
- Smotanu zmiešame s crème fraîche, parmezánom a vajíčkami, dochutíme trochou muškátového orieška, soľou a korením. Nalejem na predpečený koláč a pečieme ďalších cca 30 minút.