dreamstime.com
StoryEditor

Pripravte si perfektný špargľový quiche s baby špenátom a slaninkou

29.05.2018, 12:06
Recepty a tipy
Sezóna špargle je v plnom prúde. Krehké biele, zelené či fialové stonky sa dajú pripraviť na viacero spôsobov.

Vedeli ste, že ...

Špargľa obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, kyselinu listovú aj železo? Zároveň je bohatým zdrojom vlákniny. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a pôsobí protizápalovo. Okrem toho pomáha odvodňovať organizmus. Vďaka nízkej kalorickej hodnote, nízkemu obsahu sacharidov zároveň je ideálnym pomocníkom pri redukčných diétach.

Príprava 1 hodina 20 minút

Pečenie: 40 minút

Suroviny

50 g masla

200 g hladnej múky

0,5 balíčka prášku do pečiva

80 g tučného tvarohu

60 ml rastlinného oleja

800 g zelenej špargle

500 g baby špenátu

80 g na kocky nakrájanej slaniny

4 vajcia

100 g Crème fraîche (resp. kyslá smotana 18 % tuku)

100 ml šľahačkovej smotany

50 g parmezánu

muškátový oriešok

soľ

mleté čierne korenie

Postup:

  1. V múke premiešame prášok do pečiva. Pridáme maslo, tvaroh, olej a soľ a vypracujeme pružné cesto. Necháme cca 15 minút odpočinúť v chladničke.
  2. Špenát umyjeme a na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody. Špargľu očistíme škrabkou v jednej tretine spodnej časti stonky a malú časť konca odkrojíme. Prekrojíme na polovicu a varíme v osolenej vode 3 minúty.
  3. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Formu s priemerom 28 cm vymažeme olejom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a vložíme ho do formy. Popicháme vidličkou. Na vrch rovnomerne rozložíme špenát, špargľu, slaninu a dáme na 10 minút zapiecť.
  4. Smotanu zmiešame s crème fraîche, parmezánom a vajíčkami, dochutíme trochou muškátového orieška, soľou a korením. Nalejem na predpečený koláč a pečieme ďalších cca 30 minút.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 08:52