Ilustračné fotounsplash.com
StoryEditor

Vegánsky zemiakový šalát, po ktorom zvládnete aj polnočnú omšu

22.12.2017, 10:03
Recepty a tipy
Vianoce sú dni hojnosti a vybraných chutí. Bohužiaľ, pre vegánov aj sviatky živočíšnych produktov. Na štedrovečernom stole zväčša nechýba majonézový šalát, ryba alebo vaječný likér. Nevzdávajte sa hostiny, aj keď sa stravujete inak. Prinášame vám perfektný tip.

Na 6 porcií potrebujeme:

500 g zemiakov, 2 ½ hrnčeka zeleniny (paprika, zeler, cibuľa a pod.), 1 hrnček kešu orieškov, 1/3 hrnčeka vody; 1 lyžica olivového oleja, 2 lyžice bieleho alebo jablčného octu, 1 lyžica dijónskej horčice, 1-2 lyžice javorového sirupu, 2 lyžice sušeného kôpru, ¼ lyžičky morskej soli, ¼ čierneho korenia, 3-4 strúčiky cesnaku a čerstvú vňať z petržlenu

Postup:

Kešu oriešky zalejeme horúcou vodou. Nádobu prikryjeme a necháme hodinu odpočívať. Medzitým vložíme zemiaky do hrnca, zaleje vlažnou vodou a privedieme k varu. Varíme ich, pokým nezmäknú. Potom vodu zlejeme a necháme ich vychladnúť.

Oriešky precedíme, vložíme do mixéru spolu s vodou, olivovým olejom, octom, horčicou, kôprom a koreninami. Prísady rozmixujeme dohladka. Zmes ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Ak obľubujete ostré jedlá, môžete pridať trocha pálivej omáčky.

Zemiaky nakrájame na menšie kúsky. Tie zmiešame so zeleninou a celú zmes polejeme dresingom, ktorý sme si pripravili. Šalát ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Pre ešte lepší výsledok pripravte šalát 72 hodín pred podávaním.

Prajeme dobrú chuť.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 14:21