Čierny cesnak nie je žiadnou zvláštnou odrodou – vzniká z klasického bieleho cesnaku. Tajomstvo jeho výroby spočíva v dlhšej fermentácii. „Hlavičky bežného cesnaku sa vložia do špeciálnych komôr, kde pri vysokej teplote a vlhkosti zrejú po dobu niekoľkých týždňov. Počas tohto procesu dochádza k chemickej reakcii, ktorá mení jeho zafarbenie aj chuť a dochádza tiež k vzniku silnejších antioxidantov a kľúčovej látky S-allyl-cysteín (SAC)“. Počas fermentačného procesu dochádza k tvorbe melatonínu, látky, ktorá dodáva cesnaku čiernu farbu,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z TRIO Lekárne Liberi.
SAC sa považuje za jednu z hlavných účinný prvkov čierneho cesnaku – pôsobí antioxidačne, protizápalovo a podporuje kardiovaskulárnu činnosť organizmu. Čierny cesnak navyše stráca typickú štipľavosť a zápach a vyniká svojou jemnou príchuťou pripomínajúcou karamel.
Čierny cesnak ako superpotravina pre vitalitu
Účinky čierneho cesnaku idú ruka v ruke s vitalitou a energiou, ktorá pramení zvnútra. „Antioxidačné a protizápalové účinky čierneho cesnaku chránia bunky pred poškodením a podporujú tak správnu funkciu imunitného systému. Niektoré štúdie naznačujú, že čierny cesnak stimuluje aktivitu bielych krviniek, ktoré sa priamo podieľajú na ochrane nášho organizmu pred infekciami,” objasňuje efekt čierneho cesnaku na naše celkové zdravie farmaceutka.
„Bioaktívne látky v čiernom cesnaku stimulujú metabolizmus a vedú k efektívnejšiemu spracovaniu živín a stabilnému prísunu energie. Nemenej dôležitým efektom užívania čierneho cesnaku je celkové posilnenie imunity – deje sa tak vďaka antioxidantom, protizápalovým účinkom a podpore tvorby bielych krviniek, ktoré sú pre našu obranyschopnosť nevyhnutné,” dopĺňa prínosy užívania čierneho cesnaku farmaceutka a zdôrazňuje aj pozitívne účinky čierneho cesnaku na činnosť pečene. „Vďaka fermentácii je ľahšie stráviteľný a oveľa lepšie vstrebateľný pre organizmus. Fermentácia zvyšuje koncentráciu prospešných látok a výsledkom je skutočnosť, že 1 kilogram čierneho cesnaku obsahuje rovnaké množstvo látok ako 7 kíl bieleho cesnaku,“ upozorňuje dr. Jauschová.
Čierny cesnak pomáha nepriamo zlepšovať fyzickú aj psychickú odolnosť, vďaka čomu prispieva k lepšej kvalite života. Podporuje krvný obeh, metabolické procesy a reguluje hladinu cukru v krvi – to všetko vedie k zvýšeniu energie a vitality.
Ako zaradiť čierny cesnak do svojej rutiny
Čierny cesnak môžete vďaka jemnej chuti bez obáv užívať v prirodzenej podobe – odporúčaná dávka je v takomto prípade 1 - 2 strúčiky denne. Môžete ho pridať do šalátov, nátierok, ale aj polievok či omáčok, majte však na pamäti, že tepelným spracovaním riskujete stratu niektorých cenných látok. Pre zvýšenie vstrebateľnosti sa tiež odporúča kombinovať ho s olivovým olejom, medom a ďalšími vhodnými prísadami.
Jednoduchšou formou užívania čierneho cesnaku môže byť jeho konzumácia v podobe výživových doplnkov. Tento spôsob je praktický pre tých, ktorí sa nechcú zdržiavať vhodnou prípravou. Prášok alebo kapsula obsahuje štandardizovaný obsah účinných látok, čo uľahčuje jeho dávkovanie. V prípade výživových doplnkov sa zvykne užívať 1 - 2 kapsuly denne. „V tejto forme je to zaručene bez štipľavého efektu a typického pachu,“ uzatvára dr. Jauschová.