Shutterstock
StoryEditor

Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

25.09.2025, 00:00
PR Články

Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

        1. Pumpkin Spice Latte

Zrejme najikonickejší nápoj jesene. Kombinácia espressa, napeneného mlieka, tekvicového pyré a zmesi korenín (škorica, muškátový oriešok, zázvor, klinček) vytvára chuť, ktorá sa stala symbolom sezóny. Je jemne sladké, no zároveň korenisté. Pumpkin Spice Latte, ktoré dnes poznáme ako „Instagram drink“, sa prvýkrát objavilo v ponuke Starbucks začiatkom 2000-ich rokov. Odvtedy sa stalo takmer kultúrnym fenoménom. Dnes ho nájdete aj v lokálnych kaviarňach alebo si ho jednoducho pripravíte doma.

        2. Jablkový crumble

Crumble vznikol počas druhej svetovej vojny vo Veľkej Británii, keď bol nedostatok surovín na klasické koláče. Kúsky jabĺk sa zasypali jednoduchou drobenkou z vločiek, múky, masla a cukru. Výsledkom je dezert, ktorý je zvonka chrumkavý a vo vnútri šťavnatý. Dnes ho nájdeme aj v moderných verziách – so slaným karamelom, orechmi či štipkou škorice.

image
Shutterstock

        3. Slaný karamel

Slaný karamel sa stal za posledné roky hitom – a niet sa čomu čudovať. Je to chuťová rovnováha medzi sladkým a slaným, ktorá funguje v mnohých kombináciách – v muffinoch, čokoládach, koláčoch a dokonca aj v káve. Vymyslel ho francúzsky cukrár Pierre Hermé a odvtedy sa stal globálnym hitom. Jeho tajomstvo je v jemnej rovnováhe sladkosti cukru, krémovej chuti masla a štipky morskej soli, ktorá zvýrazní všetky tóny. Skvelo sa hodí k jablkovému crumble či do šálky latte.

image
Shutterstock

        4. Tekvicový cheesecake

Cheesecake má pôvod v starovekom Grécku, no tekvicová verzia je typická pre Severnú Ameriku, kde sa tekvica využíva nielen v koláčoch, ale aj v krémových dezertoch. Tekvicové pyré dodá cheesecaku jemnú sladkosť a vláčnosť, zatiaľ čo koreniny mu pridajú hrejivý jesenný charakter. Má sýtu oranžovú farbu a dokonale zapadá do jesennej atmosféry. A keď ho prelejete slaným karamelom, vznikne dezert, ktorý vás doslova rozmazná. Túto jeseň ho rozhodne nemôžete vynechať.

image
Shutterstock

        5. Chai Latte

Pochádza z Indie, kde sa tradičný „masala chai“ pripravuje z čierneho čaju, mlieka, cukru a aromatických korenín ako kardamóm, škorica, zázvor či klinčeky. V západnej verzii sa chai latte spája s napeneným mliekom, čo vytvára jemný, krémový nápoj. Okrem skvelej chuti je známy aj svojimi povzbudzujúcimi a hrejivými účinkami – ideálny spoločník do jesenných dní.

image
Shutterstock

Nezabudnite aj na svoje zuby

Jeseň je plná chutí, vôní a sladkých pokušení, no pre naše zuby môže byť toto obdobie poriadnou záťažou. Cukry, kyseliny a farbivá v káve či čaji môžu narušiť zubnú sklovinu a zanechať škvrny. Preto je dôležité myslieť aj na každodennú ochranu.

Skvelým pomocníkom môže byť bieliaca zubná pasta od slovenského výrobcu biela perla® MAX protect, ktorá vďaka obsahu fluoridov chráni pred vznikom zubného kazu a demineralizáciou zubnej skloviny. Zároveň obsahuje probiotiká Lactobacillus paracasei, ktoré udržujú prirodzený mikrobióm ústnej dutiny a chránia pred zápalom ďasien. Prítomnosť aloe vera, harmančeka, mäty a klinčekov zas pôsobí antibakteriálne, protizápalovo a regeneračne. Prirodzene bieli zuby a je vhodná pre každého, kto má problémy so zubným kazom, oslabenou zubnou sklovinou či nadmernou tvorbou zubného povlaku.

Nájdete ju na e-shope bielaperla.sk aj v DM drogériách.

image
biela perla®

Recept na Pumpkin Spice Latte

Ingrediencie:

  • 1 šálka mlieka
  • 1–2 PL tekvicového pyré
  • ½ ČL zmesi pumpkin spice (alebo škorica + muškátový oriešok + zázvor + klinček)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 dávka kávy (espresso)
  • 1–2 ČL cukru alebo sladidla (podľa chuti)
  • Šľahačka a posyp na ozdobu

Postup:

  • V malom hrnci zohrejte mlieko a napeňte ho.
  • Medzitým dajte do pohára tekvicové pyré, pumpkin spice, vanilku a cukor.
  • Prilejte napenené mlieko a poriadne vymiešajte.
  • Nakoniec pomocou lyžičky vlejte do pohára espresso.
  • Na penu môžete dať šľahačku alebo ju len jednoducho dozdobiť zmesou pumpkin spice.
Elementy ženy: Zuzana Belohorcová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. september 2025 00:02