Lepku sa veľa ľudí bojí, je to pritom bielkovinaKaufland
StoryEditor

Miško Páleník v tom má jasno: Lepku ani laktózy sa netreba báť

13.05.2025, 00:00
PR Články

Známy výživový odborník netoleruje žiadne povery a v najnovšej časti online šou Čo máš v chladničke vás poriadne prekvapí.

Aj vy veríte mýtom o potravinách?

Ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami, na Slovensku neustále pribúda. Zároveň však rastie počet tých, ktorí sa pečiva, mlieka i syrov vzdali dobrovoľne, a možno celkom zbytočne. Často sa za ich rozhodnutím skrýva túžba po štíhlej línii, prípadne sa snažia o odstránenie tráviacich ťažkostí, ktoré však môžu pochádzať z úplne iných zdrojov. Ako teda zistiť, či sa s laktózou či lepkom radšej nekamarátiť alebo im v skutočnosti krivdíte?

Odpoveď už asi tušíte, bez návštevy lekára to nepôjde. A to najmä vtedy, ak máte podozrenie na celiakiu. Týmto závažným ochorením na Slovensku trpí približne 1 % dospelej populácie. Teda nie každý druhý človek, ako by sa mohlo zdať podľa príspevkov na sociálnych sieťach. „Lepok je jeden zo strašiakov 21. storočia, ľudia sa ho doslova boja. V skutočnosti však ide o bielkovinu. V primeranom množstve je úplne v poriadku a na tanier zdravého človeka rozhodne patrí,“ vysvetľuje skúsený odborník na výživu, Miško Páleník.

image

Ako si poradila Andy Štěch s intolerantnými nástrahami, zistíte v najnovšej epizóde Čo máš v chladničke

Kaufland

Mimochodom, vedeli ste, že v pečive je podobne veľa bielkovín ako v roztierateľnom tvarohu? Ak ste teraz ostali prekvapení, nezabudnite sledovať najnovšiu časť úspešnej online show od Kauflandu – dozviete sa ešte oveľa viac. Tentokrát sa v kuchyni stretli až dvaja výživoví odborníci. Strýco Filip tak musel vystaviť svoje chuťové poháriky neľahkým skúškam a ochutnal aj potraviny, ktoré nikdy predtým v ústach nemal. Napriek vytrvalej snahe sa mu nepodarilo vyviesť fitness dievča Andy Štěch z rovnováhy, táto skúsená foodblogerka a výživová odborníčka zvládla svoje varenie pre intolerantných kamarátov s úsmevom na perách.

Ako to vyzerá, keď nebíčko v papuľke neobsahuje lepok ani laktózu a či môže kečupistka získať tri zlaté varešky, sa dozviete aktuálnej epizóde seriálu Čo máš v chladničke. Nájdete ju už dnes na youtube a na Kaufland sociálnych sieťach. Máte sa rozhodne na čo tešiť!

Potvrdené: Problémy s laktózou prichádzajú s vekom

Laktózovú intoleranciu spoznáte podľa nepríjemných prejavov, ako sú nafukovanie, kŕče, hnačky alebo plynatosť. Konzumovali ste v minulosti mlieko a mliečne výrobky úplne bez problémov? Nuž, starnutie vás o túto superschopnosť pripraví rýchlejšie, než by ste čakali.

„Laktózu a lepok sa ľudstvo naučilo tráviť približne pred 10 000 rokmi, keď sme prešli od lovcov k poľnohospodárom a začali sme pestovať pšenicu či chovať dobytok. Čím sme starší, tým ťažšie sa laktóza trávi, v niektorých krajinách až 70 % populácie po 70-tke trpí laktózovou intoleranciou,“ hovorí M. Páleník.

Dobrou správou je, že v prípade intolerancie si viete pomôcť doplnením enzýmov, k dispozícii máte aj širokú ponuku bezlaktózových potravín. Netreba sa ich vôbec báť. Napriek tomu, že sú chuťovo sladšie kvôli naštiepenej laktóze, nemajú viac energie a nie je to žiadna chémia. „Vyhodiť mliečne výrobky zo strachu z laktózy nie je dobrý nápad, hrozí vám strata bielkovín a vápnika,“ upozorňuje výživový odborník.

Na rozdiel od alergikov, ktorých môže už stopové množstvo alergénu na tanieri ohroziť na živote, pri miernej laktózovej intolerancii niektorí ľudia dokážu v malom množstve laktózu stráviť, najmä ak sa jedná o kyslomliečne produkty, prípadne tepelne upravené mliečne výrobky a niektoré tvrdé syry s nižším obsahom laktózy.

Intolerantné rady od Miška Páleníka

  • Celiakia je autoimunitné ochorenie, kedy imunitný systém napáda vlastné bunky tenkého čreva po kontakte s lepkom. Problematické sú pšenica, jačmeň aj raž.
  • Prílohy pri celiatickej diéte rozhodne nevyhadzujte, hľadajte radšej bezlepkové riešenia s vysokým obsahom vlákniny, vitamínov a minerálov. Naše telo ich potrebuje ako palivo pre mozog a svaly.
  • Do jedálnička zaraďte takzvané pseudo obilniny – pohánku, amarant, quinou – ale aj ryžu, zemiaky alebo strukoviny.
  • Ak máte problém s laktózou, mali by ste vedieť, že vápnik a vitamín D získate aj z iných zdrojov (orechy, semienka, ryby, obohatené rastlinné mlieka).
Elementy ženy: Kaderník Ján Molnár

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2025 00:02