Mäsové a zabíjačkové špeciality od slovenských výrobcov nakúpite v KauflandeKaufland
StoryEditor

Tajné recepty v červených knižkách: Vďaka nim mäsové pochúťky tak milujeme

21.10.2024, 00:00
PR Články

Aj vám na jeseň chutia párky, jaternice či tlačenka? Vyrábajú sa podľa receptúr z tajných červených kníh a vieme, kde takéto špeciality nájdete.

Čo dobré ste si včera dali na večeru? Ak ste nemali čas na dlhé vyváranie, možno ste to vyriešili klasikou- párkami, ktoré sú hotové za pár minút. Alebo ste sa spoľahli na zabíjačkové špeciality, ktoré s príchodom chladnejších dní kraľujú na stoloch slovenských domácností? Tlačenka, jaternice či klobásky, aj vám sa pri tejto predstave vybavia spomienky na dedinu u starých rodičov, kde tradičné zabíjačky nesmeli chýbať?

Dobroty so slovenskou DNA

Dnes to majú ich milovníci jednoduchšie, stačí zájsť do Kauflandu, kde ich do regálov dodáva Mäsokombinát NORD SVIT. Mäsokombinát, ktorý v roku 1936 vyrástol pod Tatrami a kde pracujú skutoční mäsiarski majstri. Aj pochúťky, ktoré jeho brány opúšťajú, majú slovenský rodný list, pretože sa vyrábajú prevažne z domácej bravčoviny a hovädzina je stopercentne slovenská. „Odoberáme ju z okolitých fariem, kde sa kravy a býky chovajú vo voľnej prírode. U nás v Tatrách je vzduch čistejší aj voda priezračnejšia, čo cítiť aj na kvalite mäsa,“ hovorí Barnabáš Toma, generálny riaditeľ spoločnosti Mäsokombinát NORD SVIT, ktorá len počas minulého roka priniesla na slovenský trh takmer 3 500 ton produktov. Medzi nimi aj tlačenku, zabíjačkovú špecialitu, ktorá sa stala súčasťou privátnej značky K-Z lásky k tradícii.

image

Mäsové špeciality dostávajú vo Svite studenú sprchu, dokonca sa musia otužovať

Kaufland

„Vyrobiť dobrú tlačenku je doslova alchýmia a vyžaduje si veľa ručnej práce. Uvarenú bravčovinu treba od kosti oberať za horúca, takže naši zamestnanci často pracujú v oblakoch pary. Potom sa mäso zmieša s prírodnými koreninami, soľou a vývarom, naplní do obalu, varí pri 70 stupňoch a nakoniec sa tlačenka vychladí. Neobsahuje žiadne éčka a kto si ju v Kauflande kúpi, má istotu kvalitného výrobku, ktorý stačí rozbaliť a zjesť. S cibuľou a octom, pretože tak chutí najlepšie.“ 

Receptúra v utajení ako vzácny poklad

Slovenskí gurmáni si takéto dobroty kladú na tanier najmä v jesenných a zimných mesiacoch, preto nechýbajú ani v obchodnom reťazci. „Snažíme sa v našich predajniach ponúkať pestrý výber sortimentu, ktorý tvorí vyše 220 mäsových produktov zo Slovenska a počas sezóny ho dopĺňame o 15 druhov zabíjačkových špecialít od domácich dodávateľov,“ vysvetľuje Igor Gábriš, nákupca zo spoločnosti Kaufland. „Zákazníci ich vítajú, najžiadanejšia je klasika ako jaternica, krvavnice či tlačenka a zároveň tak tunajším výrobcom poskytujeme ďalšiu príležitosť na spoluprácu.“ 

Aj Barnabáš Toma si dobré obchodné vzťahy s predajcom potravín pochvaľuje. Férové partnerstvo s reťazcom pomohlo mäsokombinátu aj počas pandémie, kedy mu táto spolupráca dokázala vykryť pokles predaja mäsa vo vlastných kamenných predajniach, ale aj modernizovať výrobu. „Aj vďaka Kauflandu sme mohli investovať takmer dva milióny eur do nových technológií, napríklad sme doplnili výrobu o plnoautomatickú linku, baliacu a nárezovú linku aj o viazačku na špekáčiky, pretože najmodernejšie stroje sú štyrikrát rýchlejšie než ľudská pracovná sila,“ pokračuje generálny riaditeľ spoločnosti, od ktorej reťazec odoberá 30 percent produkcie. Mäsokombinát do našich domácností prináša aj šunky či párky. 

image

Vyrobiť chutné párky je alchýmia, skúsení majstri to robia podľa tajných receptúr

Kaufland

Mimochodom, verili by ste, že za ich receptúrou sa skrýva tajomstvo červených knižiek? „Sú v nich spísané receptúry aj technologické postupy, ktoré museli dodržiavať mäsiari na celom Slovensku a mnohé výrobky podľa červenej knižky stále vyrábame. Recept na naše bratislavské párky sa nemenil niekoľko desaťročí a zákazníci ich vďaka tomu dokážu rozoznať aj poslepiačky,“ tvrdí Barnabáš Toma a pridáva aj tip na prípravu párkov. Odporúča ich odbaliť z celofánového obalu, vložiť do vriacej vody, pomaly zohrievať a keď sa v hrnci objavia prvé bublinky, odstaviť zo sporáka. Vtedy žiadne párky zaručene neprasknú. 

Z lásky, tak sa nakupuje v reťazci

Vo Svite si mäsiarske špeciality užívajú skutočný wellness pobyt. Najskôr potrebujú vymasírovať, potom sa saunujú v horúcej pare, následne dostávajú studenú sprchu tatranskou vodou a nakoniec sa otužujú v chladiarni. A čím sú ešte výnimočné? Poctivé slovenské párky K-Z lásky k tradícii obsahujú až 95 percent mäsa a detské Kaufík párky z rovnakého produktového radu majú okrem vysokého podielu mäsa menej soli a korenia, neobsahujú prídavné látky a ich veľkosť je prispôsobená detskej ruke malých maškrtníkov. 

image

Z mäsokombinátu pod Tatrami každý rok prichádza na naše stoly vyše 3 500 ton produktov

Kaufland

„Značka K–Z lásky k tradícii sa od roku 2018 rozrástla na vyše sto produktov, ktoré pre Kaufland vyrábajú výlučne tunajší dodávatelia. Aj vďaka nim sa nám darí rozširovať ponuku v našich regáloch a zákazníci si tak aj spomedzi mäsových špecialít môžu vyberať tie najkvalitnejšie slovenské výrobky,“ prízvukuje Igor Gábriš zo spoločnosti Kaufland, ktorá má podporu našich producentov na zozname priorít zapísanú veľkými písmenami. Lebo vie, že tak dáva zelenú nielen výrobcom, ale aj našej ekonomike a tiež všetkým tým, ktorí si potrpia na kvalitné potraviny a chcú ich nakupovať z lásky. Z lásky k Slovensku

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. október 2024 00:02