Dreamstime
StoryEditor

Ako spoznať kvalitné a čerstvé kuracie mäso? Tipy a rady pre zdravý nákup

09.10.2024, 00:00
PR Články

Keď ide o nákup kvalitného kuracieho mäsa, je dôležité vedieť, čo si treba všímať, aby ste dostali čerstvý a bezpečný produkt. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere:

1. Farba mäsa

Kvalitné kuracie mäso by malo mať jednotnú svetloružovú farbu. Vyhnite sa kúpe mäsa, ktoré má šedý, zelenkastý alebo fľakatý vzhľad, pretože to môže naznačovať, že mäso je staršie alebo nebolo správne skladované. Kuracie mäso by nemalo byť ani príliš biele – to môže byť znakom nadmerného používania vody pri jeho spracovaní.

2. Štruktúra a vzhľad

Čerstvé kuracie mäso by malo byť pevné a pružné na dotyk. Ak pri stlačení zostáva priehlbina alebo je mäso mäkké a lepkavé, znamená to, že už nie je čerstvé. Povrch mäsa by mal byť mierne vlhký, ale nie slizký alebo mastný.

3. Vôňa

Vôňa je jedným z najlepších indikátorov čerstvosti. Kvalitné kuracie mäso má jemnú, takmer neutrálnu vôňu. Ak z mäsa vychádza silný alebo nepríjemný zápach (napríklad sírový alebo kyslý), nekupujte ho, pretože to je jasným znakom, že mäso začalo hniť.

4. Balenie a etiketa

Ak kupujete balené kuracie mäso – a teraz vôbec nie je podstatné, či to je celé kurča, kuracia pečienka, stehno či prsia, vždy si dôkladne prezrite etiketu. Snažte sa vyberať mäso s čo najkratším zoznamom prídavných látok. Niektoré balené kuracie mäso môže obsahovať konzervačné látky alebo byť nasýtené vodou, aby vyzeralo čerstvejšie a plnšie. Uprednostnite mäso s čo najnižším obsahom pridaných roztokov alebo bez prísad.

Pozrite si aj dátum spotreby – čím je mäso bližšie k tomuto dátumu, tým vyššia je šanca, že je menej čerstvé. Ideálny výber je kuracie mäso, ktoré bolo balené v ten istý deň.

5. Pôvod mäsa

Ak je to možné, vyberajte mäso s certifikátmi kvality alebo od overených dodávateľov. Mnohé obchody ponúkajú kuracie mäso z voľného chovu, bio chovu alebo lokálnych fariem. Spoliehajte sa na predaj hydiny z hydinárskych fariem, ktoré garantujú predaj čerstvého a chutného mäsa bez pridaných emulgátorov, antibiotík alebo hormónov. Takéto mäso je vyššej kvality, pretože zvieratá sú chované v lepších podmienkach a sú kŕmené prirodzenou stravou, čo má vplyv nielen na lepšiu chuť, ale aj na nutričné hodnoty mäsa, a takéto mäso nájdete už aj v bežných obchodoch potravín po celom Slovensku.

6. Obsah tuku

Kvalitné kuracie mäso má minimálny obsah tuku. Ak kupujete napr. kuracie stehná alebo prsia, mali by ste vidieť len tenkú vrstvu tuku. Ak je mäso príliš tučné alebo má veľa tukových usadenín, môže to byť znak nízkej kvality chovu.

7. Skladovanie kuracieho mäsa doma

Po zakúpení kuracieho mäsa je dôležité ho správne skladovať, aby si zachovalo svoju čerstvosť. Čerstvé kuracie mäso by malo byť okamžite uložené do chladničky pri teplote 0–4 °C a spotrebované do 1–2 dní. Ak viete, že ho nestihnete spracovať v tomto časovom období, je lepšie ho zamraziť. Mäso by malo byť dobre zabalené, ideálne vo vzduchotesných obaloch alebo mraziacich vreckách, aby sa zabránilo vysušeniu a spáleniu mrazom.

Zmrazené kuracie mäso je možné skladovať v mrazničke pri teplote -18 °C až 9 mesiacov bez toho, aby stratilo svoju kvalitu. Pred prípravou sa odporúča mäso pomaly rozmraziť v chladničke, aby sa zachovala jeho štruktúra a chuť.

8. Kedy spracovať kuracie mäso

Kuracie mäso je citlivé na skladovanie, a preto by sa malo spracovať čo najskôr po zakúpení. Čerstvé mäso spracujte do 1–2 dní, zmrazené mäso čo najskôr po rozmrazení, aby ste sa vyhli riziku kontaminácie baktériami, ktoré môžu viesť k zdravotným problémom. Nezabudnite tiež dodržiavať hygienické postupy pri manipulácii s mäsom – dôkladne si umyte ruky, nože a pracovné povrchy, aby ste predišli šíreniu baktérií.

Dodržiavaním týchto krokov si môžete byť istí, že vyberáte kuracie mäso, ktoré je nielen čerstvé, ale aj kvalitné a bezpečné na konzumáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. október 2024 14:20