Dobrovoľníčky verejnej zbierky Biela pastelka v typických tričkách a bielomodrou pokladničkou. Eva Amzler
StoryEditor

Aj vy sa hanbíte prihovoriť sa nevidiacemu? Vedeli by ste mu pomôcť?

11.09.2024, 00:00
PR Články

Ako sa správať pri stretnutí s nevidiacim a ako mu ponúknuť pomoc pri rôznych príležitostiach? Odporúčame vám zopár dobrých tipov, aby ste sa už nemuseli ostýchať.

Buďte prirodzení

Pri stretnutí s nevidiacim sa správajte prirodzene, nenútene a taktne. Nenápadne

mu pomôžte tam, kde je to potrebné. Vyvarujte sa prejavov súcitu, ktoré aj tak nepomôžu. Pokojne sa môžete aj priamo opýtať, či si želá pomôcť.

Vy pozdravte

Nevidiaceho, ktorého poznáte, vždy pozdravte prvý, a to aj vtedy, keď je od vás mladší. K pozdravu pripojte aj jeho meno, aby vedel, že pozdrav patrí jemu. V rámci pozdravu povedzte svoje meno i vy, nemusí vás totiž po hlase hneď spoznať, napríklad: „Dobrý deň, pán Janík, rada vás vidím, Zuzana, susedka z tretieho.“

Oznámte príchod i odchod

Keď vstúpite do miestnosti, kde je nevidiaci, pozdravte sa a pripomeňte svoje meno. Aj keď sa nepoznáte, predstavte sa – nevidiaci nemá inú, iba „zvukovú“ možnosť, ako zistiť, kto je v miestnosti. Neznámy pohyb v jeho blízkosti naň pôsobí nepríjemne. Keď chcete miestnosť opustiť, oznámte mu to.

Komunikujte s nevidiacim

Veľmi nepríjemne na nevidiaceho pôsobí, ak o ňom hovoríte s jeho sprievodcom. Uvedomte si, že sprievodca nevidiaceho nezastupuje, ale sprevádza.

Čítal si, videl si?

Ako spomenúť pred nevidiacim včerajší film? A čo dobrá kniha alebo článok na webe? Čítal ich, počul ich? Žiadne obavy, aj nevidiaci film „pozerajú“ a knihu „čítajú“, aj keď niekedy ušami či prstami.

Ponúknite pomoc

Keď spozorujete, že má nevidiaci na verejných miestach ťažkosti s orientáciou, spýtajte sa, či mu môžete pomôcť. Veľký hluk, prudký dážď a sneh zhoršujú jeho schopnosť vnímať okolie. Ak vašu pomoc prijme, podajte mu ruku. Nevidiaci vás uchopí za lakeť alebo predlaktie. V prípade, že treba ísť po schodoch, povedzte iba „schody hore“ alebo „schody dolu“.

Asistujte s citom a rešpektom

Pri nastupovaní do hromadných dopravných prostriedkov „netlačte“ nevidiaceho pred sebou, ani ho „nevtláčajte“ na sedadlo. Stačí, keď mu položíte ruku na operadlo sedadla a poviete, že si môže sadnúť. Pri nastupovaní do auta mu položte ruku na horný rám dverí.

V reštaurácii

Keď nevidiaci vstúpi do reštaurácie bez sprievodcu, ponúknite mu svoju pomoc pri vyhľadávaní vešiaka a voľného miesta pri stole. S jedlom si už poradí sám. Stačí, keď mu poviete, ako je jedlo uložené na tanieri. Upozornite ho, kde je položený pohár s nápojom, aby ho neprevrátil.

image

Nebojte sa osloviť nevidiacich, ak im chcete pomôcť. Sami si povedia, či pomoc v danej chvíli potrebujú alebo nie.

Eva Amzler

Nielen pri prechádzke

Ak sprevádzate nevidiaceho na prechádzke alebo pri rozličných vybavovaniach,

opíšte mu okolie, zariadenie miestnosti a osoby, ktoré sa tam nachádzajú. Pri opise sa nemusíte vyhýbať optickým dojmom a farbám.

Hovorte konkrétne

Pri komunikácii používajte konkrétne slová. Nehovorte, že je niečo „tam“ alebo „tu.“ Buďte presní: „Šálku máš po pravej ruke.“ „Faktúry ti uložím do zakladača vľavo.“

Strata zraku neznamená koniec...

Pomoc nevidiaci a slabozrakí ľudia nachádzajú v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). „V prípade, že človek príde o zrak, alebo ho stráca, môže sa obrátiť na pracovníkov našich krajských stredísk, ktorých máme po Slovensku 8 a k tomu viac ako 50 poradenských miest. Prísť o zrak nie je jednoduchá životná situácia, ale má svoje riešenie. Klientov učíme, ako fungovať v živote bez zraku – naučia sa zvládnuť svoju domácnosť, pracovať s počítačom či s mobilným telefónom s hlasovým výstupom. Učíme ich chôdzu s bielou palicou, aby boli mobilnejší a dokázali si zájsť do obchodu, do práce, či pre deti do školy,“ vysvetľuje Eliška Fričovská, PR manažérka ÚNSS.

image

Biela palica a vodiaci pes sú veľkou pomocou nevidiacich.

Blanka Mináriková (CS 2009)

Vďaka pracovníkom ÚNSS sa nevidiaci naučia aj Braillovo písmo, získajú poradenstvo v oblasti zamestnávania i pomoc pri vyrovnávaní sa s postihnutím.  Poradenstvo poskytuje organizácia aj rodinným príslušníkom či zamestnávateľom týchto ľudí. Podporu nájdu nevidiaci a slabozrakí aj v 47 základných organizáciách, v ktorých majú možnosť zmysluplne prežiť voľný čas rôznymi športovými či kultúrnymi aktivitami. „Veľmi sa snažíme, aby naši klienti dokázali žiť plnohodnotný a samostatný život. Otvárali sa im príležitosti v oblasti zamestnávania a nenarušili sa rodinné väzby,“ dopĺňa E. Fričovská.

 

Na dofinancovanie aktivít a pomoci nevidiacim a slabozrakým slúžia aj prostriedky z verejnej zbierky Biela pastelka. Aktuálne Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska pripravuje jej 23. ročník. Biela pastelka patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam. Hlavný zbierkový deň bude 20. septembra, kedy môžete v uliciach stretnúť dobrovoľníkov s typickými bielomodrými pokladničkami.

 

image

Dobrovoľníčky verejnej zbierky Biela pastelka v typických tričkách a bielomodrou pokladničkou.

Eva Amzler

Chceli by ste pomôcť nevidiacim a slabozrakým?

  • 20. 9. 2024 v uliciach miest a obcí po celom Slovensku
  • zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 vo všetkých telekomunikačných sieťach
  • príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006
  • online darom prostredníctvom www.bielapastelka.sk
  • po vypočutí príbehu z projektu Rozprávky pre malé Pastelky (na YouTube kanále s rovnomenným názvom)

Ďakujeme, že vám život nevidiacich a slabozrakých nie je ľahostajný. Aj vďaka vám môže Biela pastelka písať krajšie príbehy v ich životoch.

Pretože... Aj bez zmyslu to má zmysel.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 13:10