Shutterstock
StoryEditor

Zuby v lete dráždia čerstvé šťavy aj zanedbané kazy. Ako pripraviť ústnu dutinu na výlet?

26.07.2024, 00:00
PR Články

Pred cestou na zaslúženú dovolenku niekoľkokrát skontrolujeme platnosť pasu, stav bŕzd a nádrže, pozornosť venujeme množstvu opaľovacích krémov aj dostatočnej hotovosti. Myslíme na toľko vecí, no preventívnu prehliadku u zubára pred vycestovaním do zahraničia absolvuje len málokto. A všetci vieme, že zuby boli najviac práve tam.

Na dovolenku chodíme relaxovať, nie uprostred noci hľadať zubnú pohotovosť. Akákoľvek zmena zdravotného stavu nie je v zahraničí ani príjemná, ani lacná. Počítame s rôznymi scenármi, so strateným pasom, ukradnutou hotovosťou, zrušeným letom, ale zuby sú mimo centra nášho záujmu. Návšteva zubnej ambulancie nás pritom môže uchrániť od nečakaných výdavkov aj nepríjemnej bolesti. „O zubných kazoch ľudia bežne netušia, spočiatku ich nevidno, nemusia spôsobovať ani bolesti. A tak v dobrej viere vycestujú preč. Stomatológ však dokáže kazy odhaliť v ranom štádiu, a to na základe intraorálneho ošetrenia a najmä vďaka RTG vyšetreniu. To nám umožní lepšie nahliadnuť aj do medzizubných priestorov, ktoré kazy s obľubou vyhľadávajú. Jedna návšteva vie pacienta uchrániť od ťažkostí mimo domova,“ hovorí MDDr. Ivana Ťavoda zo stomatologickej kliniky Doktor Úsmev.

Ak vám zubár počas preventívnej prehliadky odhalí nový kaz, ešte to nemusí znamenať, že sa váš rozpočet na dovolenku stenčí. Sanáciu si podľa stomatologičky zo zubnej kliniky v Bratislave bezprostredne vyžadujú najmä akútne zubné kazy. „To sú tie, ktoré vyvolávajú pacientovi bolesť, či už spontánnu alebo na určitý podnet. Takýto kaz odporúčam ošetriť čo najskôr. Pri kazoch, ktoré sú na základe RTG snímku menej rozsiahle, napríklad na zubnej sklovine, možno ich ošetrenie naplánovať aj o pár dní neskôr. Dôležité je však pri každom kaze nastaviť vhodný liečebný plán a žiadny stav nepodceňovať,“ pokračuje lekárka.

Navštíviť zubára je vhodné v predstihu. V prípade ošetrenia zubných kazov sa tak začne s ich sanáciou v dostatočnom čase. Dospelý človek by mal absolvovať preventívnu prehliadku aspoň raz ročne, deti by sa mali do kresla posadiť dvakrát za rok. Akúkoľvek zmenu, bolesť, alebo citlivosť je však vždy potrebné konzultovať so špecialistom. Problém na dovolenke môžu vyvolať aj odhalené krčky, poškodená zubná sklovina, poranenie ďasien, jazyka a tiež poúrazové stavy. Nemusí ísť vždy len o zanedbaný zubný kaz, varuje MDDr. Ťavoda z kliniky Doktor Úsmev.

image

Na preventívnu prehliadku aj ošetrenie vás privezie osobný šofér kliniky Doktor Úsmev. Pre najmenších pacientov je k dispozícii detský kútik.

Doktor Úsmev

Zahryznite sa do zážitkov

Prevencia je pre naše budúce zdravie nenahraditeľná. Netreba sa však uspokojiť len s návštevou zubára. Leto predstavuje pre naše zuby totiž viaceré nástrahy. „Bolestivá reakcia na studené nápoje a pokrmy najčastejšie signalizuje prítomnosť odhalených krčkov. Tento stav neradno podceňovať. S mierou odporúčam konzumovať aj obľúbené čerstvé šťavy a tzv. smoothies, najmä z citrusového ovocia. Jeho kyseliny totiž oslabujú zubnú sklovinu. Tá je tak náchylnejšia na vznik zubného kazu. Na cestách sa často stáva, že konzumujeme jedlá a nápoje, o ktorých vieme málo, a práve preto je striedmosť a dentálna hygiena rovnako dôležitá ako doma,“ pokračuje stomatologička Ivana Ťavoda zo stomatologickej kliniky Doktor Úsmev. Opatrní by sme mali byť aj pri športe, aby nedošlo ku zlomeniu alebo strate zuba.

Zbaľte sa správne

Počas dovolenky by sme mali používať rovnaké zubné pomôcky, po akých siahame aj vo svojej kúpeľni. Samozrejmosťou je škrabka na jazyk, dentálna niť, medzizubné kefky a zubná kefka. Tú je dôležité na cestu vhodne zabaliť. „Prenášaná by mala byť v kryte na to určenom. Ten chráni štetinky pred nečistotami a baktériami. Ochranný kryt na zubnú kefku však aplikujeme iba na jej prenos. Počas dovolenky teda necháme kefku po použití voľne vyschnúť, bez krytu. To isté platí aj pre medzizubné kefky, jednozväzkové kefky, škrabku na jazyk a iné dentálne pomôcky,“ odporúča MDDr. Ťavoda zo zubnej kliniky v Bratislave.

Keď k bolesti zubov na dovolenke dôjde, nespoliehajte sa len na analgetiká. V prípade, ak neustupuje ani po ich užití, vhodné je zubára vyhľadať, nech ste už kdekoľvek. Zanedbanie a podceňovanie stavu totiž môže vyvolať jeho zhoršenie a často sa stáva, že zub, ktorý sme nechali na cestách napospas osudu, musí byť po návrate domov extrahovaný. A pritom každý z nás sa chce po príchode späť usmievať čo najdlhšie.

Jedlo pre zdravé zuby. Radí MDDr. Ivana Ťavoda zo stomatologickej kliniky Doktor Úsmev:

Strava je dôležitým faktorom aj pre naše zdravé zuby. Bohatá by mala byť na minerály, vápnik, fosfor, vitamíny, koenzým Q10 a kyselinu listovú. Do jedálneho lístka by sme preto mali zaradiť všetky druhy zeleniny, ovocia, ale aj ryby, pečeň, mlieko, tvaroh, syry, vajcia, droždie, celozrnné výrobky, klíčky a v orechy. Na udržanie pevnosti zubov je vhodné jesť surovú a tvrdšiu stravu. Aj to, čo pijeme, môže mať vplyv na zdravie našich zubov. Sladké nápoje, bublinkové nápoje a ovocné džúsy obsahujú cukor a kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. september 2024 13:11