Ondine Bevan/peopleimages.com / stock.adobe.com
StoryEditor

Prečo si vybrať dovolenku v Londýne?

15.07.2024, 00:00
PR Články

Londýn je staré mesto plné histórie a zároveň ponúka všetko, čo dnešná moderná doba so sebou prináša. Každý typ cestovateľa si tu nájde niečo pre seba. Či cestujete za historickými pamiatkami, umením, gastronómiou alebo nočným životom, určite vás táto kozmopolitná metropola nesklame.

Ktoré historické pamiatky by ste nemali vynechať?

Pre tých, ktorí majú radi históriu, je Londýn ideálnou destináciou. Každá ulička dýcha históriou a obyčajná prechádzka jednou z mnohých londýnskych štvrtí vás dokáže preniesť do ďalekej či blízkej minulosti. Nájdite si letenky Bratislava Londýn alebo inú, pre vás výhodnú trasu a začnite plánovať. Nechajte sa potom uniesť bohatou históriou týchto ikonických pamiatok:

Londýnsky Tower

Ak chcete nazrieť do stredovekej histórie Londýna, nenechajte si ujsť ikonickú Londýnsku vežu Tower of London. Toto miesto slúžilo ako väznica, popravisko alebo mincovňa. Pozrite si korunovačné klenoty, Bielu alebo Zelenú vežu.

Britské múzeum

Nájdete tu obrovskú zbierku artefaktov z celehého sveta a ak máte radi históriu, mala by to byť pre vás povinná návšteva. Medzi exponátmi tohto múzea je napríklad Rossetský kameň alebo Elginove mramory.

Westminsterské opátstvo

Táto gotická stavba je od roku 1066 korunovačným kostolom a je tu tiež pochovaných mnoho britských panovníkov a významných osobností. Konalo sa tu takisto mnoho kráľovských svadobných obradov. Je to bez pochýb jedna z najnavštevovanejších londýnskych pamiatok.

Láka vás nočný život?

Londýnsky nočný život je tak rozmanitý a zaujímavý ako Londýnčania. Nájdete tu skryté VIP bary, množstvo legendárnych nočných klubov ako Fabric, Heaven alebo Ministry of Sound. Mesto je tiež plné typických londýnskych pubov so živou pulzujúcou atmosférou. Určite najvštívte aspoň jednu z týchto štvrtí:

Shoreditch

Shoreditch je známy svojou eklektickou atmosférou a množstvom skvelých moderných barov, klubov a reštaurácií. Zažite elektrizujúcu atmosféru a zatancujte si v kluboch ako Village Underground alebo XOYO.

Soho

Táto štvrť nikdy nespí a je srdcom londýnskeho nočného života. Navštíviť tu môžete jeden z mnhých LGBTQ+ barov, The Box alebo preslávený jazzový klub Ronnie Scotts Jazz Club. Soho je takisto plné vynikajúcich reštaurácií a obchodov.

Brixton

Ak chcete niečo mimo vychodených chodníčkov, vyskúšajte južnú štvrť Londýna Brixton. Mimochom, z Brixtnu, ktorý pulzuje životom a kultúrou, pochádzal aj legendárny hudobník David Bowie. Najedzte sa v jednej z mnohých autentických reštaurácií, ktoré nájdete na krytej tržnici: vyskúšať môžete jedlá z Ghány, Jamajky, Etiópie alebo Japonska. Potom sa vyberte na pintu jablčného cideru alebo koktejl do miestneho baru alebo pubu, a ak máte chuť zabaviť sa, pokračujte do klubu Phonox alebo na koncert do Brixton akadémie.

Čo ponúka Londýn milovníkom gastronómie?

Borough Market

Borough Market je jedným z najstarších a najznámejších trhov s potravinami v Londýne a je rajom pre milovníkov jedla. Možete tu ochutnať čerstvé ustrice s pohárom chladeného prosecca, remeselné syry alebo mäso z kengury, či pštrosa.

Brick Lane

Brick Lane sa nachádza vo východnom Londýne, vo štvrti, ktorá je tiež domovom veľkej časti indickej komunity. Nájdete tu preto vychýrené indické a bangladéšske reštaurácie, ktorých jedlá rozvoniavajú po uliciach. Navštívte tiež známy Beigel Bake. Táto pekáreň je otvorená 24 hodín denne a servíruje preslávené slané pečivo bagelplnené hovädzím mäsom alebo syrovou nátierkou a lososom.

Covent Garden

Táto časť Londýna je plná rôznych gastro možností: od neformálnych kaviarní a bistro podnikov až po luxusné reštaurácie. V Covent Garden sa nachádzajú napríklad aj vychýrené reštaurácie The Ivy Market Grill alebo SushiSamba.

Chcete obdivovať umenie?

Pre milovníkov umenia je Londýn ozajstným rajom. Nájdu tú množstvo galérií, múzeí a verejných umeleckých inštalácií. Ak sa vydáte za umením, určite nevynechajte galériu súčasného umenia Tate Modern, ktorá sídli v bývalej elektrárni pri rieke Temža alebo Národnú galériu na Trafalgarskom námestí, ktorá sa môže popíšiť vyše 2300 obrazmi od umelcov, ako Van Gogh, Da Vinci alebo Turner. Ak chcete niečo menšie, ale o to príjemnejšie a intímnejšie, navštívte galériu moderného umenia Saatchi gallery.

Plánovanie vášho londýnskeho dobrodružstva vám môže uľahčiť platforma eSky.sk. Je to predovšetkým agregátor letov, kde si môžete pozrieť a porovnať letenky od mnohých leteckých spoločností. Ak napríklad hľadáte letenky Paríž, môžete si tu tiež porovnať rôzne trasy a ceny letov do tejto destinácie. Takisto si prostredníctvom eSky.sk viete rezervovať ubytovanie, lístky do galérií a vstupy na rôzne miestne atrakcie. Výborným pomocníkom na cestách je aj mobilná aplikácia: máte tak všetky vaše rezervácie po ruke a na jednom mieste.

Londýn je určite mesto, ktoré uspokojí každý typ cestovateľa a ponúka nespočetné množstvo možností na nezabudnuteľné zážitky. Tak na čo čakáte?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. september 2024 16:47