ADELI
StoryEditor

Terezke hrozilo, že nebude chodiť ani rozprávať: Čo zmenilo jej osud?

08.07.2024, 00:00
PR Články

Nie všetky vývinové poruchy sa prejavia počas tehotenstva, mnohé šokujú rodičov neskôr. Dokonca ani u rizikových detí, kde sa zameškávanie vývoja musí predpokladať, nie je včasná intervencia samozrejmosťou. Rodičia sú často rozčarovaní, že stratili čas, ktorý ich dieťa mohlo využiť na akceleráciu vývoja.

Mia

Miuška sa narodila ako tretie dieťaťko do rodiny Kozákovcov z Námestova v 37. týždni tehotenstva, s pôrodnou váhou 1800 g. V inkubátore na 5.-ty deň konštatovali sepsu: otravu krvi. Na vyššom pracovisku, v Martine, veľmi pomohli, vyskytol sa však ďalší problém  – krvná zrazeninka na sietnici. Dráma pokračovala, keď Top of FormBottom of Formpočas ďalších mesiacov bábätko vôbec nenapredovalo. Chceli by sme zdôrazniť, že mama sa nenechala uchlácholiť komentármi lekárov, že „dievčatko je šikovné“. Sama skúseným okom badala, že sa jej bábätko nepohybuje ako starší súrodenci v jej veku. Od 7.- mich mesiacov začali intenzívne rehabilitovať. A výsledky sa dostavili prakticky okamžite.

image
ADELI

Terezka

V septembri 2021 narodila Terezka s diagnózou Downov syndróm. „Bol to šok. Až oveľa neskôr sme si všimli, že sa nevládala hýbať. Čo nás prekvapilo, pretože nás nikto nevaroval, že Downík sa nemusí naučiť chodiť alebo rozprávať....“- spomína si mama. Pre perspektívu dieťatka je vynikajúce, keď sa včasná terapeutická intervencia neodkladá. Mozog dieťatka je ako špongia počas prvého roka života a preto treba KONAŤ.

Našťastie Terezkiny rodičia veľmi rýchlo pochopili vážnosť situácie a zverili sa do rúk odborníkom.

Prvý rok je vo vývoji dieťaťa najcitlivejší

V prvom roku života človeka je mozog dejiskom turbulentných procesov:

V mozgu sa dieťatku počas prvých rokov života vytvárajú základy mozgovej siete, synpasy, spojenia medzi nervovými bunkami.  Prebieha tiež myelinizácia. Myelín je izolačná vrstva, ktorá obklopuje nervové vlákna a zvyšuje rýchlosť prenosu signálov medzi neurónmi, čiže informácii v mozgu. Proces vzniku myelínu akceleruje počas prvého roka života bábätka, neskôr je pomalší. Prvý rok zabezpečuje neuroplasticita mozgu, že sa tento prepotrebný orgán učí, rýchlo prispôsobuje a rozvíja v odpovedi na vonkajšie stimuly a interakcie s prostredím. Podnetmi počas prvého roka sa dieťa učí vnímať a rozpoznávať zvuky, tvary, farby a tváre, čo podporuje rozvoj súvisiacich oblastí mozgu. Ak dieťa zostáva ležiakom a nenadobudne vzpriamenú polohu, nerozvíja sa podnetmi z okolia a to sa prejaví na spomalenom vývoji mozgu a centrálnej nervovej sústavy.  V prvom roku sú kľúčové významné míľniky v motorickom rozvoji, ako je zdvíhanie hlavy, plazenie, štvornožkovanie, sedenie, státie a neskôr aj chôdza. Ak motorický rozvoj viazne, chýbajú dieťaťu nutné podnety na rozvoj ďalších míľnikov motoriky a koordinácie.

image
ADELI

Ako a prečo vznikne riziko vývoja bábätka?

Každý deň sa na Slovensku narodí 10 detí predčasne, pred 37. týždňom tehotenstva. Podľa údajov NCZI z roku 2022 je 30 % pôrodov vyhodnotených ako problematických pre matku, a jedno zo šesť detí príde na svet akútnou sekciou, vákuovou extrakciou alebo pomocou kliešťov.  Pôrodné metódy použité pri urgentnom pôrode alebo ochrane života matky sú životzachraňujúce, avšak tak ako každý akútny pôrod, sprevádza ich riziko nedokysličenia mozgu dieťaťa. Sú apelom pre rodičov nečakať, kým sa eventuálne prejaví nezrelosť nervovej sústavy. Nedostatky vo vývoji treba odvracať čím skôr. Bez otáľania treba s dieťaťom rehabilitovať. Je kľúčové odhaliť akékoľvek výkyvy vo vývine čo najskôr. A čo najskôr sa obrátiť na odborníkov.

Čo je dôvodom na zvýšenú pozornosť?

  • Rizikový vývoj dieťaťa počas tehotenstva, po predčasnom alebo komplikovanom pôrode.
  • Podozrenie na genetický syndróm alebo jeho potvrdenie.
  • Následky nedokysličenia mozgu pred, počas alebo po pôrode, pri dusení alebo zápale mozgu.
image
ADELI

Prvých 1000 dní je rozhodujúcich

V ADELI Medical Center v Piešťanoch už 20 rokov pomáhajú špičkoví slovenskí aj zahraniční odborníci nielen s nastavením diagnostiky, ale aj so správnou a efektívnou rehabilitáciou. Rehabilitačné pobyty navštevujú rodiny z Európy aj zámoria. Dôvodom je jedinečná schopnosť odborníkov ADELI rozoznať odchýlky vo vývoji a na základe 2O ročného know how navrhnúť reálne rehabilitačné ciele, ktoré prinášajú výsledky.

Profesor Dr. Heinrich Binder, medicínsky poradca ADELI apeluje na zvýšenú pozornosť pri  vývoji detí:  „Ak má dieťa v prvom roku života zvláštne prejavy ako napr. nevstrebané primitívne reflexy či vysoký alebo nízky svalový tonus, asymetrické držanie tela a preferenciu jednej strany, je to prejavom nezrelosti centrálnej nervovej sústavy. Potom musíte urobiť všetko, čo je vo vašich silách, aby ste objasnili, či sa u neho detská mozgová obrna skutočne vyvíja alebo nie.“

Odborníci apelujú na rodičov deti sledovať a bez váhania nájsť terapeutickú intervenciu. „Bez fyzioterapie vôbec nič nefunguje. Potrebujete kompetentného terapeuta. Rozhodujúcim faktorom je čas a stupeň rozvoja mozgu, ktorý sa vyvinie počas prvých 1000 dní života“, – pokračuje prof. Binder. „Prvé dva roky sa vyvíja chôdza, rozvíjajú sa motorické zručnosti a mala by sa rozvinúť normálna pohybová sekvencia človeka. Tento proces treba povzbudzovať, pretože ak neurobíte nič, môže sa vyvinúť patologický vzor chôdze, ktorý je veľmi ťažké zvrátiť.“

Neváhať, ale konať

Program ranej rehabilitácie ADELI BabyMed je určený pre deti už od jedného mesiaca do dvoch rokov.  Lekári aj fyzioterapeuti spolu cielene pracujú na rozvoji motorických a kognitívnych schopností dieťaťa, nezávislosti pri pohybe v priestore, na komunikácii či prijímaní stravy.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o vývoji svojho dieťaťa, kliknite na www.babymed.sk a dohodnite si stretnutie, ktoré vám aj vašej rodine môže pozitívne ovplyvniť celý život.

image
ADELI

A ako napredujú Mia a Terezka z úvodu nášho článu?

Program BabyMed v ADELI je dvojtýždňový, intenzívny a relatívne namáhavý program včasnej terapeutickej intervencie. Vďaka nemu akcelerujú motorické aj mentálne schopnosti dieťatka. „Prišli sme po rehabilitácii v ADELI domov a Mia bola úplné iná. Začala vydávať hlásky, otáčať sa a spontánne sa snažila štvornožkovať. “ – teší sa z úspechov mamička malej slečny z Oravy a nedá dopustiť na pokrok, ktorý viedol Miu nakoniec k chôdzi.  

Rovnako vidia efekt intenzívneho rehabilitačného programu BabyMed v ADELI aj rodičia Terezky: „Stalo sa totiž niečo pre nás nevídané. Terapeutkám sa, vďaka ich koordinačným technikám, naša Terezka udržala v stoji.“- spomína mama Marika na kľúčový okamih: „A ja som vtedy od šťastia z nôh skoro spadla.“  Už len dodáva, ako tento impulz dodal Terezke odvahu na prvý krok a dievčatko postupne naozaj začalo chodiť. Dnes má Terezka 3 roky a keď počuje obľúbené pesničky, poskakuje, dvíha rúčky, tlieska a tancuje. Za starším bratom Jurkom docupitá bez akejkoľvek pomoci. Rada sa hrá na ihrisku a rada opakuje pohyby po druhých, je živá a čiperná.

„A to je pre nás doslova zázrak. Zázrak, ktorý sa naštartoval a de facto udial v ADELI,“ hovorí mama Marika „Je nesmierne dôležité, prísť za odborníkmi čo najskôr, nečakať, že dieťa je spomalené a jedného dňa to dobehne. Toto by som odkázala každému rodičovi, ktorý má hoci aj minimálne pochybnosti o vývoji svojho dieťaťa.“

Obidve bojovníčky môžete podporiť tu:

Terezka

Mia

Zdroj NCZI

Filozofia nestrácania času

Nataša Haringová, fyzioterapeutka oddelenia BabyMed má na včasnosť terapeutickej intervencie názor, podložený skúsenosťami: „My v ADELI máme iný názor na situáciu s vyčkávaním.  Naša ideológia je nestrácať ani minútu a začať s terapiou už v najrannejšom veku. Prvý rok je pre dieťa kľúčové obdobie, od ktorého sa neskôr odvíja budúcnosť vývoja dieťaťa. Čím skôr dieťa začne v ranej terapeutickej intervencii, tým lepšie má vyhliadky do budúcnosti. Mozog dieťaťa a teda jeho neuroplasticita je v prvých mesiacoch ako „špongia“ a prechádza exponenciálnym rastom. Učí sa rýchlejšie a ľahšie ako kedykoľvek potom, preto sa toto obdobie musí využiť a treba cvičiť na plné obrátky.“

Samotný rehabilitačný program môže byť  pre niekoľko mesačné bábätko náročný, pretože obsahuje 3-4 hodiny terapií denne, 5 dní v týždni. „Citlivo program prispôsobíme tak,  aby malo dieťa dostatok času aj na oddych, papanie či hru.“ -  hovorí o režime rehabilitačného pobytu v ADELI jeho terapeutka Nataša Harringová. „Rehabilitáciou sa u bábätiek snažíme maximálne podnecovať funkčnosť centrálnej nervovej sústavy, zlepšiť pohybové schopnosti dieťaťa, znormalizovať svalový tonus. Darí sa nám zlepšiť staticko-dynamickú rovnováhu a koordináciu detí a vieme, že tak zvyšujeme  ich šance na rozvoj, lepšie podmienky učiť sa a samostatne žiť.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. júl 2024 11:31