FRAIS
StoryEditor

Skrášľujte sa aj v lete

09.07.2024, 00:00
PR Články

Estetické zákroky možno absolvovať aj v letných mesiacoch. Stačí, keď dodržíte tieto zásady!

Kto povedal, že letné mesiace nie sú vhodné na estetické zákroky a skrášľovanie? V takom Dubaji či na Miami, kde teploty zriedkakedy klesnú na hodnoty našej zimy, by si ženy zjavne žiadne ošetrenia estetickej medicíny či zákroky plastickej chirurgie nemohli dovoliť. Ale opak je pravdou. „Proces hojenia kože je rovnaký v januári, ako aj v júli. Regenerácia tkaniva prebieha konštantne a skomplikovať hojenie môžu len isté okolnosti,“ konštatuje riaditeľka bratislavského Inštitútu zdravia a krásy FRAIS MUDr. Vanda Przewlocka, PhD. Faktom je, že tak, ako je pre kožu náročné horúce letné slnko, je pre ňu náročný aj chlad či prekúrené miestnosti v zime. Nehovoriac o silnom slnku počas lyžovačky na horách. Ako podotýka pani doktorka, aj v lete tak možno podstúpiť skrášľovacie procedúry, netreba sa ich vzdať. Stačí, keď dodržíte niekoľko pravidiel. Zisťovali sme u nej, aké.

Tri zásady

Hojenie je nevyhnutný proces ozdravenia pokožky, takže prvým pravidlom, aby ste si v lete mohli dopriať ošetrenia či zákroky estetickej medicíny a plastickej chirurgie, je nepodceňovať ho. Hojenie kože totiž nezávisí od ročného obdobia, ale od iných faktorov. Určite je medzi nimi spomínaná intenzita slnečného žiarenia pôsobiaceho na kožu a jej reakcia naň. Ďalej typ kože, jej náchylnosť napríklad na keloidné jazvy, tiež čas a schopnosť kože zregenerovať sa a mnohé ďalšie.

„Aj preto druhou, veľmi podstatnou zásadou, je exaktné dodržanie režimu, ktorý vám stanoví lekár. Toto je alfa a omega,“ prízvukuje doktorka Vanda Przewlocka. Sú totiž ošetrenia, ktoré vás môžu limitovať viac, iné menej. A práve dodržanie stanoveného režimu a dôsledná komunikácia a spolupráca s lekárom, a to od výberu vhodného ošetrenia pre vás až po stanovený režim hojenia a prípadnej rekonvalescencie, vám zabezpečí želaný efekt z ošetrenia. Ak si napríklad chcete dopriať ošetrenie tváre frakčným laserom, môžete tak pokojne urobiť aj v lete, no je potrebné sa v prvých dňoch nevystavať priamemu slnečnému žiareniu a následne si chrániť pokožku krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. V opačnom prípade by ste si viac uškodili a ošetrenie by sa minulo účinkom. Platí to aj pre ďalšie laserové ošetrenia.

Treťou, rovnako dôležitou zásadou, je nezatajovať dôležité informácie. A to nielen, či ste dodržali proces hojenia, ale aj o vašom zdravotnom stave pred ošetrením. Ak máte napríklad herpes či iné akútne zápaly a infekcie, nie je vhodný čas na podstupovanie zákrokov. A to bez ohľadu, či je leto či zima. Obmedzenia pri ošetreniach môžu platiť aj pre tehotné či dojčiace matky. Vždy preto najskôr skonzultujte s lekárom, aké ošetrenie chcete podstúpiť a či je pre vás vhodné.

image
FRAIS

Čo si môžete dopriať

Výber ošetrení a zákrokov estetickej medicíny či plastickej chirurgie je aj v lete široký. Správnym načasovaním tak môžete s novým imidžom na dovolenke zažiariť. Prípadne, samotnú dovolenku využiť na zákroky, najmä ak si vyžadujú dlhší čas na rekonvalescenciu.  

Napríklad medzi najobľúbenejšie patrí v súčasnosti aplikácia stimulačných výplní Gouri, aplikácia exozómov a tiež výplň pier. So všetkými týmito procedúrami majú odborníci v Inštitúte zdravia a krásy FRAIS bohaté skúsenosti. „Dovolenkové obdobie je vhodné aj na zhydratovanie a zrevitalizovanie pleti či vlasovej pokožky mezoterapiou, prípadne domodelovanie pleti kyselinou hyalurónovou. Ošetrenie je ideálne načasovať dva týždne pred odchodom, napríklad, k moru, aby mala pleť čas na hojenie a hneď po ošetrení ste ju nevystavovali priamemu slnečnému žiareniu a zbytočne vám nespigmentovala,“ vysvetľuje MUDr. Vanda Przewlocka. Čerstvo ošetrené, začervenané tkanivo býva doslova magnetom na vytvorenie pigmentácie. 

Obdobne na dovolenke oceníte aj to, ak sa vám pod pazuchami nebudú tvoriť mokré mapy od potu. „Liečba botoxom je výborný pomocník aj pri potiacich sa dlaniach, či chodidlách,“ dodáva. Botulotoxín stačí aplikovať pár dní pred dovolenkou, účinok nastúpi do týždňa.

Tetovanie nie je problém

Ak si chcete dať vytetovať pred dovolenkou kerku, treba počítať s tým, že koža bude po ošetrení jemne zružovená. „V prvých dňoch nie je vhodné ísť na slnko, ale ani do bazéna. Ide o ošetrenie, ktoré vie koža krásne zvládnuť, len potrebuje príslušný čas hojenia,“ konštatuje. Myslite na to v predstihu.

Pokiaľ ide o estetické chirurgické zákroky, napríklad korekciu očných viečok (blefaroplastika), úpravu nosa (rhinoplastika) či odstávajúcich uší (otoplastika), prípadne facelift tváre alebo liplift, teda jemné zdvihnutie hornej pery, leto tiež nie je bariérou. Treba si však chrániť tvár, aj keď vďaka slnečným okuliarom, šiltovke či klobúku a vysokému ochrannému faktoru to ani v lete nie je problém. Ak vás nelimituje nosenie kompresnej bielizne, dopriať si môžete aj zväčšenie či zmenšenie prsníkov, prípadne liposukciu malej oblasti.

Ako čo kombinovať

Dôležité je tiež vedieť, čo a ako kombinovať, ak chcete podstúpiť viac ošetrení, prípadne zákrokov naraz. Ako upozorňuje riaditeľka polikliniky FRAIS, vo väčšine prípadov sa ošetrenia dajú kombinovať, no sú aj výnimky. „Napríklad ošetrenie Gouri nie je vhodné kombinovať s ošetreniami na báze kyseliny hyalurónovej alebo s botoxom. Na druhej strane, máme rôzne klasické ošetrenia s kyselinou hyalurónovou alebo na mieru personalizované mezoterapeutické zmesi,“ vysvetľuje. Faktom je, že každý má iný typ pleti a na niektoré ošetrenie môžete byť napríklad alergický. Práve personalizovaný prístup vo FRAIS vám umožní, aby ste si našli ošetrenie priamo pre vás.

image

MUDr. Vanda Przewlocka, PhD.

FRAIS
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. september 2024 12:12