unsplash.com
StoryEditor

Aká varná doska je pre vás najlepšia?

30.05.2024, 00:00
PR Články

Ak radi trávite čas v kuchyni, potom je kvalitná varná doska nevyhnutnosťou. Keďže sú k dispozícii rôzne typy varných dosiek, nie je vždy ľahké rozhodnúť sa, ktorá varná doska je pre vás tá najlepšia. Líšia sa v počte varných dosiek a veľkosti… a to nie je jediné, čo treba zvážiť.

Preto niet divu, že to môže byť trochu mätúce. Či už sa chcete dozvedieť viac o elektrických varných doskách alebo hľadáte sprievodcu nákupom plynových varných dosiek, nižšie nájdete odpovede na vaše otázky.

Aký typ varnej dosky je pre vás ten najlepší?

V súčasnosti prevláda názor, že elektrické varné dosky sú najlepšie. Napriek tomu, že sme veľkým fanúšikom týchto typov varných dosiek, nemôžeme so stopercentnou istotou povedať, čo je pre vás to pravé.

Pravdou je, že to, či je pre vás vhodná elektrická alebo plynová varná doska závisí od viacerých faktorov! Zoberte do úvahy typy jedál, ktoré varíte, rýchlosť, ktorú požadujete, náročnosť ovládania, faktor pohodlia. Odpovede na tieto otázky vám pomôžu zistiť, ktorý typ varnej dosky je pre vás najlepší.

Plynové varné dosky

Tento typ varných dosiek má ešte stále svojich milovníkov. Vďaka okamžitému ohrevu a presnej regulácii teploty sú plynové varné dosky veľmi obľúbené. Varenie na plyne je úsporné - vďaka regulácii spotrebujete len toľko plynu, koľko naozaj využijete.

Ďalšou výhodou je nižšia kúpna cena a tiež nižšie náklady na prípadné opravy. Nevýhodou je, že čistenie plynovej varnej dosky je náročnejšie a dlhšie. Ak sa bojíte o bezpečnosť seba a rodinných príslušníkov, nemajte obavy, moderné plynové varné dosky sú vybavené poistkou, ktorá zabráni akejkoľvek nehode.

Elektrické varné dosky

Čo sa týka elektrických varných dosiek, ich prednosťou je jednoduchá údržba. Povrch varnej dosky stačí po varení pretrieť handričkou, a poriadok je hotový! Taktiež sú vhodnejšie napríklad na pomalé dusenie jedál a ďalšie dlhšie prípravy pokrmov. Cena je vyššia, a ak sa rozhodnete pre elektrickú varnú dosku, budete si pravdepodobne musieť ešte kúpiť sadu hrncov, ktoré je možné používať na takomto type varnej dosky.

Existujú rôzne typy elektrických varných dosiek - od sklokeramických až po indukčné. Ich popularita stále rastie. Ak ľudia nemajú prívod plynu uprednostňujú elektrické varné dosky, ale aj tam, kde je plyn dostupný, stále viac ľudí volí alternatívu elektrickej varnej dosky.

Typy elektrických varných dosiek

Ak máte pocit, že elektrická varná doska je pre vás vhodnejšia, potom stojíte pred rozhodnutím o konkrétnom type dosky.

Indukčné varné dosky

Tieto typy elektrických varných dosiek sú štýlové, vyzerajú skvele a môžu sa pochváliť veľkým výkonom. Niektoré indukčné varné dosky vyžadujú naprikál špeciálne liatinové panvice alebo v niektorých prípadoch nehrdzavejúcu oceľ. Čo si na indukčných varných doskách naozaj zamilujete, je ich ľahké čistenie.

Sklokeramické varné dosky

Aj tento typ varných dosiek má hladký a elegantný vzhľad a tiež sa ľahko čistí. Možno zistíte, že tieto typy varných dosiek sa zohrievajú o niečo dlhšie, ale keď sa zohrejú, uvidíte, že si dobre udržujú teplotu a varí sa na nich naozaj dobre. Výhodou sklokeramických varných dosiek je tiež to, že pri varení nemusíte používať žiaden špeciálny riad. Nevýhodou je, že oproti indukčným doskám majú vyššiu spotrebu a že po vypnutí ostávajú varné zóny ešte nejaký čas horúce.

Veľkosť varnej dosky

Dôležitým kritériom výberu varných dosiek je veľkosť varnej dosky a to, či sa bude hodiť do vašej novej kuchyne. Celý proces vyberanie môže byť nakoniec úplne zbytočný, ak potom zistíte, že vaša varná doska sa nezmestí tam, kde by ste chceli.

Našťastie, pokiaľ ide o rôzne typy varných dosiek, väčšina z nich má štandardnú veľkosť. Avšak rozdiel môže byť v tom, že indukčné varné dosky majú tendenciu mať menšiu výšku ako tradičné plynové varné dosky. Pokiaľ ide o iné typy elektrických varných dosiek (napr. sklokeramická varná doska), ako aj plynové varné dosky, bývajú hlboké 50 cm s výškou 5 cm. Šírka sa môže meniť od 60 cm do 90 cm v závislosti od modelu, ktorý ste si vybrali.

Umiestnenie varnej dosky

Bez ohľadu na typ varnej dosky, ktorý ste si vybrali, sa musíte uistiť, že vaša pracovná doska je dostatočne veľká a zároveň dostatočne pevná, aby udržala materiál varnej dosky.

Pred kúpou varnej dosky si dôkladne zmerajte priestor, kam ju chcete umiestniť. Venujte pozornosť nielen šírke a hĺbke, ale aj výške, najmä ak uvažujete o indukčnej doske,“ upozorňuje špecialista na kuchynské spotrebiče z obchodu DOMOSS.sk

Pokiaľ ide o inštaláciu ktoréhokoľvek z typov elektrických varných dosiek, všetky bude potrebné zapojiť. Niektoré elektrické varné dosky s nižšími hodnotami poistiek, ktoré si môžete nainštalovať sami. Väčšina však bude vyžadovať kvalifikovaného elektrikára, ktorý to urobí za vás. Ak ste si vybrali plynovú varnú dosku, budete potrebovať prívod plynu a tiež elektrickú prípojku.

Jednou z najčastejších kontrol, ktoré je potrebné vykonať pred montážou varnej dosky, je dostatočné vetranie. Ak zistíte, že vašej kuchyni chýba dostatočné prúdenie vzduchu, odporúčame vám pozrieť sa na dostupné odsávače pary.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:27