Novartis
StoryEditor

Slovenky sú majsterky Európy!

10.06.2024, 00:00
PR Články

Toto je historická chvíľa pre Slovensko. Naše ženy sú majsterky Európy. Bol to naozaj ťažký boj a my sme vyhrali v tej najsmutnejšej disciplíne – v úmrtnosti.

Miera úmrtnosti na rakovinu prsníka je u nás najhoršia v celej EÚ. V priemere u nás zomrie každých 8 hodín jedna žena. Z prieskumov vyplýva, že práve rakovina prsníka je u žien najčastejšou príčinou úmrtia spojeného s rakovinou. Síce sa najčastejšie vyskytuje u žien po 50. roku života, na pravidelné prehliadky by mali dbať aj mladšie ročníky, pretože podľa najnovších analýz je za posledných 10 rokov nárast pacientiek vo veku 35 až 40 rokov takmer 48 %.

Aktuálne štatistiky sú naozaj alarmujúce. Na Slovensku je ročne diagnostikovaných takmer 3 000 nových pacientiek, z toho takmer 300 už v pokročilom štádiu. Ročne u nás na rakovinu prsníka zomrie takmer 1 000 žien, a tak v rámci Európy, bohužiaľ, vedieme v popredných priečkach s najvyššou úmrtnosťou na toto ochorenie.

image
Novartis

Prečo by sme mali pravidelne chodiť na mamografický skríning?

Včasné odhalenie ochorenia dáva ženám vyššiu šancu na vyliečenie, keďže dnes už metódy liečby napredujú. Ak je rakovina zachytená v skoršom štádiu, je šanca dožiť sa 10 a viac rokov až v 89 % prípadoch. Táto šanca sa výrazne znižuje, ak pacientka nechodieva na pravidelné vyšetrenia a príde neskoro, a to v tzv. metastatickom štádiu, vtedy je to už len v 10 % prípadoch.

image
Novartis

Aké sú najčastejšie prejavy ochorenia?

Medzi najznámejšie prejavy rakoviny prsníka patrí hrčka v prsníku, ale nie je to jediný príznak, ktorý by ste si mali všímať. Ďalšie prejavy sú  jamky na pokožke, sčervenanie kože alebo zmeny v kvalite pokožky prsníka, zmena tvaru prsníka, vtiahnutá bradavka, výtok z bradavky, ale aj opuch alebo hrčka v pazuche alebo pretrvávajúca bolesť a nepríjemný pocit v prsníku.

Všetky spomínané príznaky je dôležité sledovať, môžete ich spozorovať aj správnou technikou samovyšetrenia, a práve tá sa odporúča aplikovať už od 20. roka života v pravidelných mesačných intervaloch. Je to 10 minút, ktoré v mnohých prípadoch môžu zachrániť život včasným odhalením ochorenia. Ak máte akékoľvek podozrenie na prítomnosť tohto ochorenia, je dôležité kontaktovať vášho lekára.

image
Novartis

Kedy ísť na mamografický skríning prsníkov?

Dôležité je absolvovať pravidelné preventívne alebo mamografické vyšetrenia. Na pravidelné preventívne mamografické vyšetrenie majú nárok ženy, ktoré dovŕšili 40 rokov a majú odporučenie od gynekológa v rámci preventívnej gynekologickej prehliadky, a tak sa môžu objednať na vybrané skríningové mamografické pracovisko.

Ženy nad 50 rokov dostávajú pozvánku od svojej poisťovne a  skríningovú mamografiu by mali absolvovať každé 2 roky. Na základe pozývacieho listu od poisťovne sa môžu objednať na vybrané skríningové mamografické pracovisko.

image
Novartis

Sú aj špeciálne prípady, keď je žene odporučené chodiť na mamografiu aj v pravidelnejších intervaloch alebo v skoršom veku, a to ešte pred štyridsiatkou. Je to napríklad vtedy, ak máte výskyt ochorenia v rodine alebo ide o špecifickú genetickú mutáciu. Najdôležitejšie však je pri akomkoľvek podozrení kontaktovať vášho lekára aj v období medzi odporučenými vyšetreniami.

image
Novartis

Liečba rakoviny prsníka

Ak sa u vás zistí ochorenie rakoviny prsníka, lekári z viacerých oblastí vrátane onkológie, chirurgie, rádioterapie, hormonálnej terapie a chemoterapie určia postup liečby a liečebných metód. Všetko závisí od veľkosti, lokalizácie a počtu nádorov, od patológie nádoru, ako aj od veku a celkového zdravotného stavu pacientky. Dôležité je počúvať rady lekára a dodržiavať liečbu podľa pokynov lekára. Dáta ukazujú, že takmer 50 % pacientiek s rakovinou prsníka nikdy nedokončí kompletne plánované trvanie podpornej liečby. Horšia miera spolupráce pacientky môže byť spojená aj so zvýšeným rizikom návratu ochorenia. Návrat ochorenia je rôzny pre jednotlivé štádiá ochorenia a pohybuje sa v rozmedzí 20 – 50 %.

Viac o prevencii, príznakoch a liečbe sa dozviete na www.majsterkyeuropy.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:38