Spraviť si grilovačku, ktorá bude chutiť a nebudete po nej ako balón, je celkom jednoduché.Shutterstock
StoryEditor

Klobásky nechajte chlapom! 7 light tipov na grilovačku, ktorá ženským krivkám neškodí

21.05.2024, 00:00
PR Články

Ako ste na tom s grilovačkami? Že to nie je nič pre vás, lebo je to chlapská záležitosť, plná mäsa a kalórií? Presvedčíme vás, že grilovanie má aj ľahšiu stránku a bude vás baviť.

Chutné jedlo a čas strávený s priateľmi a rodinou, čo môže byť lepšie? Ak sa vám grilovačky nepozdávajú pre množstvo mäsa, párkov, klobások a chleba, nie je to tak: s vhodnými ingredienciami a technikami je grilovanie zdravé a odľahčené, zatiaľ čo si jedlo stále zachováva svoju chuťovú rozmanitosť. S týmito jednoduchými tipmi si užijete  grilovanie plnými dúškami a bez strachu o svoje krivky. Dokonca nepotrebujete ani rozpaľovať uhlie a po párty si umývať zadymené vlasy, či obsluhovať veľký plynový gril. Pokojne tieto tradičné techniky nechajte chlapom a grilujte na elektrickom grile. Jeho výhodou je, že sa zmestí aj na balkón a využijete ho po celý rok. Kontaktné grily Sencor sú cenovo dostupné a na vybrané modely dostanete dokonca 60-dňovú garanciu vrátenia peňazí.

image

Dosky grilu Sencor SBG6238BK sa dajú úplne vyklopiť alebo výškovo nastaviť, takže v nich zapečiete hamburger bez toho, aby ste ho zlisoval na placku.

Sencor

Gril nastavíte manuálne alebo výberom z prednastavených programov a vďaka výklopnému mechanizmu ugrilujete zeleninu aj mäso naraz. Čistenie je absolútne jednoduché, pretože grilovacie dosky jednoducho vložíte do umývačky riadu a zvyšok stačí utrieť papierovou utierkou. A teraz už poďme na to grilovanie.

 

Grily do domácnosti za výhodnú cenu dostanete v sieti PLANEO a na planeo.sk

 

1. Suroviny sú vaša voľba

Základom zdravého grilovania je voľba kvalitných a vyvážených surovín. Grilovanie nie je len o steaku, burgroch a klobáskach. Položte na grilovaciu mriežku kuracie prsia, morčacie mäso alebo ryby, ktoré majú nižší obsah tuku ako červené mäso.

  • Kura – najlepšie sú grilované prsia alebo stehná bez kože
  • Ryby – losos je klasika, tuniak zas niečo trochu luxusnejšie. Skúste však aj pstruhy, pražmu, makrelu... V obchodoch je dosť chladených rýb, vhodných na gril. Grilujte ich celé, ideálne v alobale alebo grilovacej mriežke. Rybu potrite marinádou, kožu jemne narežte a grilujte – malé ryby 15 minút, väčšie 20 – 30 minút. Otáčajte, až keď je koža chrumkavá a dajte pozor, aby ste rybu nepresušili.
  • Morčacie mäso – môžete ho grilovať vcelku, no vynikajúce je aj na prípravu mäsových placiek, napríklad do hamburgerov

 

2. Zelenina prinesie farby na tanier

Doprajte si aj pestrú paletu zeleniny, ktorú môžete grilovať ako prílohu alebo hlavný chod. Grilovať môžete okrem klasickej kukurice, papriky a cukety aj huby, avokádo, špargľu, baklažány, cherry paradajky, cibuľu... Zeleninu pred grilovaním jemne postriekajte olivovým olejom, aby sa nelepila. Ak budete pripravovať zeleninové špízy, drevené špajdle namočte na 10 minút do vody, aby sa nespálili.

image

Grilovacia doska Sencor má hneď dve možnosti využitia – slúži ako gril aj ako efektná servírovacia tácka.

Sencor

3. Ako dezert si dajte ovocie

Sladučkú chuť grilovaného ananásu už asi poznáte. Skúsili ste však osviežujúce grilované broskyne či nektárinky? Stačí ich rozpoliť a z oboch strán na chvíľu pogrilovať. Prírodné cukry v ovocí na grile skaramelizujú, čím sa zvýrazní sladkosť a chuť ovocia. Takto môžete pripraviť rôzne ovocné dezerty. Grilované ovocie zaženie chuť na sladké a nespôsobí žiadne výčitky vášho svedomia štíhlosti.

4. Používajte grilovacie misky a grilujte pri nižšej teplote

Plynové grily nám umožňujú pohodlne regulovať teplotu, čo je možné aj pri griloch na uhlie, no vyžaduje to už celkom pokročilé znalosti princípu grilovania na uhlí. Aj pri nižšej teplote riskujete vzplanutie tuku a obhorenie vášho jedla. Preto používajte grilovacie podložky alebo alobal, do ktorého urobíte pár otvorov, cez ktoré tuk prekvapká, ale fólia zabráni zadymeniu jedla.

Tip: Plynové grily aj grily na drevené uhlie, ako aj široké príslušenstvo pre poriadnu grilovačku ponúka česká tradičná značka Fieldmann. Nájdete v nej všetko, čo pri dome a v záhrade potrebujete – a to dokonca aj v rozkošne ženskom prevedení v ružovej farbe!

5. Bylinky namiesto omáčok

Ak chcete pridať chuť a šťavnatosť svojim grilovaným pokrmom, skúste použiť marinády a korenie namiesto ťažkých omáčok, kečupu a tatarky. Citrusové šťavy, bylinky, olivový olej a korenie dodajú vašim pokrmom bohatú chuť a arómu bez toho, aby pridávali nadbytočné kalórie.

6. Žemle a chlieb vymeňte za čerstvú zeleninu

Nemusíme sa baviť o tom, čo robí chutný mäkký chlebík a chrumkavé žemle s našimi bokmi a stehnami. Je to priam pastva pre celulitídu! Takže ich vymeňte buď za celozrnné produkty, alebo ešte je vymeniť ich za šalát. Samozrejme, nie ten majonézový.

7. Grilujte s láskou a radosťou

Dobrá nálada je základ! Nezáleží na tom, či sa vzduchom rozlieha vôňa grilovaného mäsa alebo zeleniny. Grilovanie by malo byť o zábave, relaxácii a zdieľaní chvíľ s priateľmi a rodinou. Nechajte sa unášať atmosférou a užite si grilovačku s láskou a radosťou. Vedome si vychutnávajte každé sústo a buďte vďační za každý okamih, strávený vonku pri záhradnom grile.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. jún 2024 08:22