Markéta Veverková, nutričná špecialistka Nestlé pre Česko a SlovenskoNestlé
StoryEditor

Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe

11.03.2024, 00:00
PR Články

Pohyb a zdravá strava detí je v školskom veku dôležitá. Prečo, to už objasňuje Markéta Veverková, nutričná špecialistka Nestlé pre Česko a Slovensko.

Je bežné, aby potravinárske firmy zamestnávali odborníka tohto typu?

Bežné to nie je, ale Nestlé sa k osvete o vyváženej strave stavia zodpovedne. A preto svojim spotrebiteľom poskytuje informácie nad rámec legislatívnych požiadaviek.

Nestlé na Slovensku podporuje projekt „Viem, čo zjem“, ktorý vzdeláva žiakov v oblasti vyváženého životného štýlu. Kladie dôraz na dôležitosť pohybu v kombinácii so zdravou výživou. Prečo je dôležité vzdelávať deti v tejto oblasti?

Je dôležité, aby deti už v mladšom školskom veku mali povedomie o tom, že správne stravovanie spolu s dostatočným pohybom budú mať priaznivý vplyv na ich zdravie ako teraz, tak aj v dospelosti. Je dôležité naučiť sa už v detskom veku, že strava má byť pestrá, pravidelná a vyvážená a že pohybové aktivity sú súčasťou vyváženého životného štýlu.

Rodičia sa často stretávajú s tým, že zdravú stravu samotné deti odmietajú. Ako s deťmi riešiť takéto odmietanie? Ako ich motivovať k zdravej strave?

Najvhodnejšie je deťom vysvetľovať, čo ich telo získa, keď budú jesť viac ovocia a zeleniny alebo piť radšej vodu než sladené nápoje. Prečo potrebujú vitamíny, minerálne látky alebo vlákninu a z akých potravín ich získajú. A tiež je dôležité, aby rodičia alebo súrodenci išli príkladom, ako pri stravovaní, tak aj v rámci pohybu.

Ak hovoríme o vyváženej strave, priblížte nám, ako by mala vlastne u detí v školskom veku vyzerať?

Pri deťoch je základom pravidelnosť. Dôležitým jedlom dňa sú raňajky, kedy dieťa získa potrebnú energiu na predpoludňajšie vyučovanie. Deti by si do školy mali nosiť aj desiate. Predpoludňajšia im dodá potrebnú energiu počas vyučovania a tá popoludňajšia bude energetickým pomocníkom počas krúžkov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 09:20