Beata DubasováTibor Géci
StoryEditor

Pop ikona Beáta Dubasová spomína na svoje hudobné začiatky, spájajú sa jej s Vianočným koncertom Úsmev ako dar

19.12.2023, 00:00
PR Články

Vianoce sú už štyri dekády späté aj s benefičným koncertom Úsmev ako dar, ktorý spája bohatý kultúrny program so silným sociálnym odkazom. Počas celého televízneho vysielania bude aj tento rok prebiehať zbierka na pomoc pre deti z rodín ohrozených chudobou. Benefičný koncert bude vysielať Jednotka už túto sobotu 23. decembra o 11:25 hod. Vystúpi na ňom aj speváčka Beáta Dubasová. Podľa jej slov to budú už dve desaťročia, čo sa koncertu zúčastňuje ako účinkujúca.

Slovenská pop ikona Beáta Dubasová začínala svoju hudobnú kariéru v roku 1984. Práve hudobné začiatky sa jej spájajú s Vianočným benefičným koncertom Úsmev ako dar, ktorý založili ako projekt na pomoc deťom šoféri Slovenskej televízie. „Spomínam si, ako som na úsmeváckom koncerte spievala ešte ako začínajúca speváčka jeden z mojich prvých hitov Účesy, alebo Maznáčika,“ hovorí s nostalgiou v hlase Dubasová. „Postupne nás volali každý rok. Účinkovali tu najslávnejší umelci ako Peter Nagy, Elán, proste všetci.  Vždy sme si zaznačili, že sa koncert bude konať v decembri a celý rok sme sa na to tešili, lebo sme chceli deťom priniesť radosť takto pred Vianocami,“ zdôrazňuje.

image

AMO a Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu

Tibor Géci

Nezisková organizácia Úsmev ako dar organizuje už 41. ročník vianočného benefičného koncertu, zapisuje sa tak  do histórie ako najdlhšie fungujúci benefičný koncert v Strednej Európe. Za toto obdobie videlo koncert priamo v hľadisku takmer 40 000 detí z detských domovov. „Cieľom koncertu je zviditeľniť problematiku detí žijúcich v systéme náhradnej starostlivosti a ponúknuť verejnosti prostredníctvom televíznych obrazoviek možnosti konkrétnej pomoci,“ hovorí Štefan Adamjak, výkonný riaditeľ Úsmev ako dar. „Rodín v núdzi neustále pribúda, sme preto nesmierne vďační za každú finančnú pomoc, ktorú vieme následne distribuovať tam, kde je najviac potrebná,“ dodáva.

image

Moderátorka Katka Brychtová v rozhovore s predsedníčkou Úsmev ako dar Milkou Chovancovou - Bezákovou a výkonným riaditeľom Úsmev ako dar Štefanom Adamjakom

Tibor Géci

Vianočný darček v podobe esemesky

Vianočný koncert na Jednotke má významný charitatívny rozmer už od jeho počiatkov, kedy projekt založili šoféri Slovenskej televízie v roku 1982. Odvtedy sa organizácia Úsmev ako dar stala silným partnerom pre deti z detských domovov (dnes Centrá pre deti a rodiny) a rodiny ohrozené chudobou a z vianočného koncertu sa stala každoročná tradícia.

Ako znie motto tohtoročnej kampane „rodina sa počíta,“ každé euro dokáže pomôcť. Počas sledovania koncertu na Jednotke budú môcť diváci prispieť na finančnú zbierku prostredníctvom esemesky v tvare DMS USMEV na číslo 877. Cena jednej DMS je 5 eur v sieti všetkých operátorov. Výťažok zo zbierky poputuje na rozvojové a vzdelávacie aktivity pre deti v detských domovoch, náhradných a ohrozených rodinách. 

image

Fragile

Tibor Géci

Hudba, ktorá spája

O hudobný zážitok sa tento rok okrem Beáty Dubasovej postarajú hudobné formácie ako Fragile, Tublatanka, Vidiek, či Smola a Hrušky. Legendárna hip-hopová skupina AMO predstaví ich vianočnú skladbu netradične spolu s Detským speváckym zborom Slovenského rozhlasu.

image

Tublatanka

Tibor Géci

Koncert poskytuje priestor na ocenenie a verejné vyzdvihnutie práce ľudí, ktorí nezištne pomáhajú tým, ktorí to potrebujú. Počas podujatia bude aj tento rok vyhlásená Cena Milana Rúfusa ako poďakovanie za sociálnu pomoc.Ide o morálne ocenenie a poďakovanie spoločnosti Úsmev ako dar osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o sociálnu pomoc pre tých, ktorí sú na ňu odkázaní. Túto krásnu cenu pre nás tento rok zhotovila Mária Račeková,“ vyjadrila sa Mária Soboličová, fundraiserka organizácie Úsmev ako dar a organizátorka Vianočného koncertu. In memoriam cenu získa lekár, univerzitný profesor a zakladateľ zdravotníckych, sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v rozvojových krajinách Vladimír Krčméry.

Už 32 rokov

Úsmev ako dar už 32 rokov vykonáva terénnu sociálnu prácu, posilňuje systémovú svojpomoc širokých rodín, pripravuje a sprevádza náhradných rodičov, buduje centrá pre obnovu rodiny a zariadenia núdzového bývania, či domy na polceste pre mladých bez rodinného zázemia, poskytuje opusteným deťom oporné vzťahy, napĺňa ich potreby v oblasti voľného času a osobnostného rozvoja, sieťuje kompetentných odborníkov a podieľa sa na tvorbe legislatívnych noriem. Plnohodnotné a harmonické detstvo v kruhu  rodiny je nezastupiteľnou hodnotou ako pre každé dieťa, tak pre celú spoločnosť. Táto hodnota si zaslúži našu ochranu a deti, ktorým ju nemôžu sprostredkovať vlastní rodičia, si zaslúžia našu podporu. Programy spoločnosti Úsmev ako dar vznikli a trvajú ráve preto, aby podporu deťom a ich rodinám dlhodobo prinášali. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:01