freepik
StoryEditor

Vyberte si do lietadla správnu batožinu

13.12.2023, 00:00
PR Články

Ak ste ešte nikdy na dovolenku necestovali letecky, strach z nového zážitku je opodstatnený. S našimi tipmi, akú batožinu si vybrať do lietadla, však môžete trocha stresu z hlavy vypustiť. Pobaliť sa podľa požiadaviek prepravcu je základ.

Pobaľte sa v limitoch

Nie je ťažké pochopiť, že na to, aby lietadlo so stovkami pasažierov vzlietlo, musí byť primerane naložené. Nielen ľudia, ale aj batožina má svoju váhu, a keďže každé lietadlo je iné, letecké spoločnosti si vytvorili vlastné pravidlá, podľa ktorých sa treba do lietadla pobaliť.

V prípade podpalubnej batožiny zväčša treba dodržať hmotnostný limit batožiny, nie je na škodu si však skontrolovať, či kufor, ktorý ste si na dovolenku kúpili, spĺňa požiadavky konkrétnej leteckej spoločnosti aj vzhľadom na svoje rozmery.

Maximálna povolená veľkosť kufra sa udáva u prepravcu v centimetroch a môže sa týkať nielen podpalubnej, ale aj palubnej batožiny. Napr. Ryanair uvádza maximálne rozmery batožiny 40 * 20 * 25 cm, Pegasus 55 * 40 * 20 cm, Eurowings 40 * 30 * 25 cm.

Čím odolnejší kufor, tým lepší

Už aj samotné balenie sa na dovolenku môže byť menším dobrodružstvom. Prečo? Chce to veľa síl rozhodnúť sa, čo si na dovolenku zbalíme, nehovoriac o zážitku pri zatváraní kufra. Občas je to riadna skúška aj pre samotný zips. Aký kufor si vybrať, aby ste boli spokojní?

  • Ak si vyberiete batožinu s pevnou schránkou, môžete si byť istí, že sa ľahko vyčistí, vydrží dlhšie a vaše veci ochráni aj pred vodou. Mäkký povrch ruksakov a kufrov sa na batožinovom páse na letisku skôr zničí, nehovoriac o tom, že tento typ batožiny je oveľa náchylnejší na poškodenie aj počas bežného skladovania doma.
  • Čím tmavší kufor si zvolíte, tým menej budú viditeľné škrabance. Kufor si na letisku prejde svojou cestou a nikto s ním nebude zaobchádzať ako v rukavičkách. Tmavá farba škrabance ako-tak zamaskuje.
  • Ak chcete svoju batožinu okamžite spoznať v záplave iných kufrov, voľte nevšedný dizajn. Riešením je tiež označiť si kufor nášivkou, príveskom alebo nálepkou.
  • Voľte si kufor s nastaviteľnou rukoväťou a na 4 otočných a odolných kolieskach. Kufor je dobré si osobne odskúšať, aby nám výška rukoväti sedela.
image
samdex.sk

Ďalšie skvelé vlastnosti batožiny vhodnej do lietadla

Pri akomkoľvek cestovnom kufri oceníte, že sa dá uzamknúť, najlepšie bezpečnostným kódom. Overte si, či sa dá objem kufra zväčšiť vďaka pridanému zipsu. Zapáčia sa vám tiež praktické priehradky v kufri, vďaka čomu si môžete osobné veci uložiť prehľadnejšie a nestratíte čas zdĺhavým hľadaním.

image
samdex.sk

Ak sa dajú predmety v kufri pripútať páskou vnútri kufra, celú cestu budú držať pevne na svojom mieste, nepoškodia sa ani nepokrčia. Ak si vyberiete správnu batožinu, na dovolenke vás prekvapí snáď už len počasie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 00:54