Shutterstock
StoryEditor

5 výhod kotlov na pevné palivo, ktoré stoja za zváženie

14.12.2023, 00:00
PR Články

Kúrenie tuhými palivami ponúka v súčasnosti oveľa viac, než si možno myslíte. Hlavne pri vysokých cenách za plyn a elektrinu môže byť kotol na tuhé palivo skvelým riešením na vykúrenie vášho domu alebo chaty. Či už dáte prednosť tradičnému uhliu, ekologickému drevu alebo praktickým a moderným peletám, výber kotlov je naozaj veľký.

Slovensko zaplavil v posledných mesiacoch záujem o tepelné čerpadlá a fotovoltické panely. Je však dôležité priznať, že tieto moderné technológie nie sú vhodné do každého domu a lokality. Naopak, kotly na tuhé palivo majú svoju tradíciu a dokážu vykúriť takmer akýkoľvek dom, ktorý má funkčný komín.

Prečítajte si, ktorých päť kľúčových výhod oceníte na kotli na pevné palivo. Je to moderné a ekonomické riešenie na kúrenie a ohrev teplej vody.

1. Na výber podľa vašich predstáv a zvyklostí

Ak sa rozhodujete pre vykurovanie pevnými palivami, máte pred sebou veľký výber. Okrem tradičného uhlia existuje ekologický a dostupný variant – biomasa. A nejde len o drevené polená. Moderné automatické kotly umožňujú použitie drevených peliet, ktoré sú obľúbené pre svoju jednoduchosť a samočinné prikladanie zo zásobníka až do ohňa.

Pre tých, ktorí si chcú nechať možnosť voľby, sú na trhu aj kombinované kotly, napríklad od českého výrobcu OPOP, ktoré umožňujú striedanie peliet s drevom alebo uhlie s peletami.

2. Ušetrite na nákupe paliva

Aj napriek všeobecnému rastu cien a inflácii zostáva kúrenie uhlím, drevom a peletami jednou z najvýhodnejších možností. Najlacnejšie vyjde kúpa dreva – cena sa odvíja od druhu stromu, z ktorého pochádza, a pripravenosti na okamžité kúrenie (miera vlhkosti a veľkosť polien).

Nákup peliet je obvykle drahší než drevo. Pelety však ponúkajú maximálny komfort pri používaní. Navyše nemusíte čakať kým vyschnú, pretože majú hneď z výroby optimálnu vlhkosť pod 20 percent.

Ďalšia z výhod pevných palív je možnosť plánovania nákupu. Môžete využiť posezónne zľavy alebo vyhľadať najvýhodnejšieho dodávateľa, ktorý má dobré ceny. Pri odbere paliva na celý rok môžete získať napríklad množstevnú zľavu.

image
OPOP

3. Moderná a jednoduchá prevádzka kúrenia

Aj keď sú kotly na uhlie a drevo používané po generácie, kotly na pelety priniesli skutočnú revolúciu. Vďaka automatickej prevádzke zvládnu väčšinu úloh za vás. „Rozkúrenie ohňa, prikladanie peliet a udržiavanie požadovanej teploty – všetko prebieha pod taktovkou inteligentnej riadiacej jednotky,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek zo spoločnosti OPOP vyrábajúcej svoje kotly vo Valašskom Meziříčí.

Aj keď sa drevené polená nedajú automaticky prikladať, i tak majú moderné kotly na drevo mnoho nových užitočných funkcií, ktoré uľahčujú obsluhu. „Ide napríklad o upozornenie, že v kotli dochádza naložené palivo a treba priložiť,“ dodáva Ing. Boczek z OPOP. Chod moderných splyňovacích kotlov na drevo ovláda riadiaca jednotka, ktorá reguluje vykurovanie podľa aktuálnych podmienok.

4. Vykurovanie vždy pod vašou kontrolou

Moderný kotol na pevné palivo má nižšiu spotrebu paliva než staršie zdroje kúrenia. Ako je to možné? Vďaka vysokej účinnosti dochádza k lepšiemu využívaniu energie paliva a obmedzeniu strát. S novým kotlom teda prekúrite menej paliva, doma však budete mať príjemnú teplotu, ktorú si ľahko nastavíte na displeji kotla.

Navyše niektorí výrobcovia ponúkajú vzdialený monitoring pomocou inteligentnej aplikácie. „V prípade kotla na pelety môžete odkiaľkoľvek na diaľku zapnúť a vypnúť vykurovanie alebo meniť jeho intenzitu. Kotol na pelety podľa toho automaticky upraví dodávanie paliva na rošt horáka,“ vysvetľuje Ing. Boczek fungovanie automatického peletového kotla.

5. Jednoduchá inštalácia a preverená prevádzka

Výmena starého za nový kotol na tuhé palivá je otázkou niekoľkých dní. Záleží, či meníte len zdroj kúrenia alebo viac prvkov vykurovacej sústavy. Vďaka veľkej ponuke kotlov iste nájdete ten pravý, aj keď máte sťažené podmienky v dome. Problém by nemal byť v obmedzenom priestore kotolne ani pri priechode úzkymi dverami. Napríklad najužší peletový kotol na trhu Biopel Tower má šírku len 35 centimetrov.

image
OPOP

Hlavne je dôležité vybrať pre vašu domácnosť vhodný výkon kotla tak, aby zodpovedal tepelným stratám domu. Potom skontrolujte aj účinnosť uvádzanú výrobcom – čím vyššia hodnota, tým lepšie.

Zatiaľ čo pri tepelných čerpadlách môže ich výkon kolísať podľa vonkajšej teploty, s kotlom na pevné palivo sa nemusíte báť žiadnych nepríjemných prekvapení. Pri správne vybranom výkone kotla vás nezaskočí ani tuhá zima v ktoromkoľvek kúte Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 04:44