Katarína Kincelová
StoryEditor

Šťastné ženy majú šťastné deti

25.09.2023, 00:00
PR Články

Podnikanie s Mary Kay nie je iba o biznise. Oveľa podstatnejšie je, že je to svet, v ktorom sa ženy navzájom podporujú a pomáhajú si. Nezávislé kozmetické poradkyne sú vzorom pre svoje okolie a neraz sa do komunity pridajú aj dcéry, sestry, kamarátky. Stanka Šeminská patrí medzi najúspešnejšie poradkyne na Slovensku i v Česku a jej nevlastná dcéra Nikola Zorkóciová sa vydala rovnakou cestou.

Prečo je dobré, aby ženy podnikali?

Stanka: Kvôli slobode, nezávislosti, aby mali svoje vlastné peniaze a mali možnosť rozhodovať sa o tom, čo v živote chcú. Aby využívali svoj potenciál aj preto, aby mohli dať svojim deťom všetko, čo je potrebné. Zakladateľka spoločnosti, pani Mary Kay Ash, vytvorila fér firmu pre ženy, ktorá im poskytla nezávislosť a slobodu v podnikaní a popri tom mohli byť napríklad i matkami a starať sa o deti.

Čo priviedlo k podnikaniu konkrétne vás?

Nikola: Bolo toho viac, ale najdôležitejšie bolo, že som videla práve tú slobodu, nezávislosť a najmä istotu. Istotu toho, že všetko môžem ovplyvňovať ja sama. Keby sa čokoľvek stalo, vždy mám skvelé zázemie.

Vás priviedla k Mary Kay Stanka, vaša nevlastná mama. Musela vás špeciálne lákať a motivovať?

Trvalo to dosť dlho, v mojom prípade to bol súhrn viacerých udalostí. Napokon rozhodla jedna jediná veta a zrazu mi všetko do seba zapadlo. Od začiatku som však vedela, že Mary Kay je úžasná príležitosť. Stanku som sledovala a snažila som sa ju podporovať. Len som to spočiatku nevidela ako príležitosť pre seba. Až raz na školení zaznela veta, ktorá ma presvedčila.

image
Katarína Kincelová

Čo ste robili pred Mary Kay?

Nikola: V audite. Samé čísla, účtovníctvo, kontroling... niečo úplne iné než svet kozmetiky. A snívala som o vlastnej škôlke.

Ešte žije ten sen?

Nikola: Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Aktuálne som spokojná a šťastná. Je pre mňa veľmi dôležité, aby som v tom, čo robím, videla zmysel. Ten vidím vo výchove detí, ale i v tom, že ako kozmetická poradkyňa môžem meniť životy iných žien k lepšiemu. Opäť sa vrátim k tej „osudovej“ vete, vďaka ktorej som si uvedomila, že ak je žena sebavedomá a sama so sebou spokojná a šťastná, dokáže to odovzdať aj svojim deťom.

Stanka: Keď som začala podnikať s Mary Kay, moja druhá dcérka mala rok a pol, Nikolka asi štrnásť. Spomínam si, ako s nadšením sledovala moje vlastné nadšenie z toho, že idem robiť niečo nové. Veľmi ma podporovala, bola mojou pravou rukou a asistentkou. Pripravovala mi podklady na tímové stretnutia, pomáhala mi s administratívou. A najmä – verila spolu so mnou, že sa mi jedného dňa podarí vybudovať si okolo seba silný tím žien, že budem úspešná a budem môcť kariérne rásť. Keď sme sa rozprávali o jej budúcnosti, ona sa tam stále nevidela.

Hovoríme o tom, čo prináša Mary Kay vám. Povedzte však, čo prostredníctvom Mary Kay dávate druhým ženám.

Stanka: Nikdy neviete, komu zmeníte život. Často sa stretávam so ženami, ktoré striktne tvrdia, že to nie je nič pre ne. Postupne, keď uvidia, aké príležitosti im Mary Kay ponúka, ako sa menia životy žien okolo nich, začne im to dávať obrovský zmysel. Je krásne sledovať, ako osobnostne rastú, cítia sa krajšie, sebavedomejšie, môžu si viac dovoliť a plnia si sny.

Čo musí mať v sebe žena, aby bola v tomto type podnikania úspešná?

Stanka: Keď som začala podnikať s Mary Kay, myslela som si, že na to, aby som bola úspešná, musím byť v prvom rade dobrý obchodník, aby som vedela ľudí presvedčiť a bola taký ten pódiový typ – čo mi vôbec nie je vlastné. Som skôr introvert a Nikolka ešte väčší. Po čase som zistila, že každá z nás si buduje úspech na základe svojich silných stránok. Mojou silnou stránkou je, že dokážem dobre počúvať a som empatická. Vďaka tomu som sa vždy dokázala vcítiť do ľudí a odporučiť im či už vhodný produkt presne podľa ich potrieb alebo kariérnu príležitosť, ak túžia po zmene. Aby som bola úspešná, mala by som sa vedieť oprieť o svoje silné stránky a neporovnávať sa. Určite je však veľmi dôležité mať chuť učiť sa, mať ambície a chcieť od života viac. Pre seba, pre svoju rodinu aj pre svoje kolegyne. Najviac to asi vystihuje slogan – Nepredávame kozmetiku, ale meníme životy žien.

image
Katarína Kincelová

Je to však cesta, ktorou treba vydržať kráčať...

Stanka: Na začiatku tomu viac dávate, ako dostávate, to je pravda. Výsledky nevidíte hneď, no je dôležité mať víziu a za ňou kráčať.

Myslíte niekedy na to, ako by vyzeral váš život bez Mary Kay?

Stanka: Až mám zimomriavky, keď si to predstavím. Často na to myslím. Predtým som pracovala v korporátnom biznise ako personálna manažérka. Bola to úžasná práca, ktorá ma veľmi napĺňala a myslím si, že som v nej mala aj našliapnuté na úspešnú kariéru. Možnosti, ktoré mi podnikanie s kozmetikou prinieslo do života, majú pre mňa oveľa vyššiu hodnotu. Tu som sa stala inou ženou, čo by sa mi v korporátnom svete zrejme nepodarilo.

Ako vás podnikanie s Mary Kay zmenilo?

Stanka: Som oveľa sebavedomejšia, získala som vieru vo svoje schopnosti. Naozaj si neviem svoj život bez Mary Kay predstaviť, získala som veľmi veľa ako človek aj ako žena. Úspešná by som mohla byť aj inde, aj zarábať dosť peňazí, ale to, kým som sa stala, je pre mňa oveľa vzácnejšie.

Nikola: Ja skôr premýšľam nad tým, ako by mi Mary Kay chýbala, keby som ju nemala. Neviem si to predstaviť.

Čím by ste podporili ženy, ktoré si neveria, nemajú odvahu vziať život do svojich rúk?

Nikola: Ja by som ženám odkázala, aby dali šancu všetkému, čo ich v živote stretne, lebo nikdy nevedia, čo v ktorej príležitosti môžu nájsť.

Stanka: Väčšina z nás, ktoré sme v tomto biznise, sme na začiatku nevedeli, ako sa to vyvinie, a nevideli sme jasnú cestu. Vďaka veľkej podpore firmy a ľudí okolo nás sa nám to podarilo. Keď má človek chuť niečo vo svojom živote zmeniť, potrebuje aspoň kúsok odvahy, aby sa do toho pustil. Ale keď skočí, tak výsledok môže byť ešte lepší, ako na začiatku predpokladal. Vrátim sa ešte na začiatok rozhovoru, keď Nikolka spomínala vetu, ktorá ju presvedčila. Znela: Šťastné ženy majú šťastné deti. Pre mňa osobne je jednou z dôležitých úloh v živote rásť aj v rodinnej oblasti, starať sa o rodinu. Najlepšie, čo môžeme pre svoje deti urobiť, je byť samy sebou. Byť spokojné, robiť to, čo nás napĺňa, čo nám dáva zmysel. My sme to našli v Mary Kay.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 14:59