pexels.com
StoryEditor

Chcete si dom vyzdobiť moderným originálom? Využite možností, ktoré prináša minimalistické umenie!

13.09.2023, 00:00
PR Články

Dotváranie interiéru tak, aby presne vystihoval váš vkus a cítili ste sa v ňom útulne a pohodlne, sa obvykle zameriava na výber vhodných dekorácií, či už ide o maľby, sochy, grafiky alebo drobné umelecké predmety či fotografie. Hľadáte niečo, čo vám bude presne sedieť – vyskúšajte minimalistické umenie.

V bežnej domácnosti spravidla nenarazíme na veľké umelecké diela, predstavuje však ideálny priestor, kde sa uplatní jednoduché minimalistické umenie, ktoré sa veľmi dobre hodí k industriálnemu alebo úžitkovému a funkčnému riešeniu miestností. Minimalistické umenie zastupujú hlavne obraz a grafiky, ale i fotografie s neutrálnym a na pohľad veľmi príjemným obsahom. Ak sa chystáte zariadiť obývačku, spálňu, ale napríklad i detskú izbu, pozrite sa na stránky artup.sk, ktoré združujú hneď niekoľko umelcov využívajúcich rôzne umelecké techniky.

Čo všetko patrí do kategórie minimalistického umenia

Ako minimalistické umenie sú charakterizované také diela, ktoré nemajú priamo reagovať na určitú skutočnosť alebo zobrazovať posolstvo. V svojej podstate ide vždy o umenie úžitkové, teda také, ktoré má hlavne funkčný charakter (dozdobiť a dotvoriť interiér). Do kategórie minimalistického umenia je možné zaradiť najmä väčšie abstraktné maľby, ktoré pracujú skôr s farebnými kombináciami a geometrickými útvarmi, ďalej potom grafiky s jedným výrazným motívom a umelecké fotografie. U obrazov a grafík sa častejšie vyskytuje využívanie písma ako hlavného prvku.

Výhody minimalistického umenia

Hlavnou výhodou minimalistického umenia je jeho originalita. Zadovážiť si tak môžete veľmi zaujímavé obrazy, grafiky či umelecké fotografie za dostupnú cenu. Tento typ umenia je vždy riešený ako úžitkový a teda ladený do niekoľkých odtieňov (či čiernobielej), jednoducho ho tak zakomponujete do interiéru. U obrazov sa typicky jedná o abstraktné formy, grafiky bývajú naopak tematické a je možné ich vyberať podľa vlastných záujmov či preferencií. Samostatnú kategóriu potom tvoria umelecké fotografie, ktoré sa zameriavajú na nezvyčajné i klasické témy a motívy v pútavej kompozícii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 19:11