Fero Joke pomáha rád. S nevidiacimi má osobnú skúsenosť.ÚNSS, Eva Amzler
StoryEditor

Fero Joke: Pomáhanie je pre mňa základná ľudská vlastnosť

14.09.2023, 00:00
PR Články

Pol milióna followerov oslovuje originálnym humorom. Tentokrát hovorí za ľudí, ktorí svet môžu vidieť iba dotykom.

Spolu s Adelou Vinczeovou a Robom Rothom ste dobrými dušami – ambasádormi verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím, čo by ste prezradili o kolegoch?  

V prípade Roba sa mi vybaví jeho špecifický hlas, do ktorého sa vždy rád započúvam, či už je to na divadelnom predstavení, alebo pri počúvaní audiokníh či rozhlasu. A, samozrejme, jeho drsný čierny humor. Keď sa povie Adela, paradoxne, mi napadne rozvážnosť, skúsenosti... Pre mňa je človekom, ktorý mi vie vždy poradiť. Vždy sa od nej môžem niečo naučiť, nechať sa inšpirovať.

Charitatívnych projektov podporujete veľké množstvo, čo rozhodne, že poviete áno, podporím vás?

Pomáhanie je pre mňa základná ľudská vlastnosť, ako nádych, pohyb alebo hocičo iné. Dáva mi to pocit, že tu pre niečo som, neberiem to ako niečo nadľudské... Nadľudské je to možno v tom, ak sa mi spojí viacero takýchto akcií v jeden moment a ja sa, žiaľ, neviem rozkrájať, vtedy je to náročné (úsmev), ale vždy sa snažím vyhovieť. Pri pastelke sa stretávame aj na výrobe reklamného spotu. Viem, že ma čaká stretnutie s dobrými ľuďmi a pre dobrú vec. Navyše si užijeme kopec zábavy, čo je výborné.

image

Fera Joka, Adelu Vinczeovú a Roba Rota spája podpora verejnej zbierky Biela pastelka.

ÚNSS, Eva Amzler

Mávate spätnú väzbu o podpore zbierky Biela pastelka?

Určite mám pozitívnu väzbu od svojich followerov. Som za to rád, lebo moji followeri sú veľmi organickí a pravidelne prispievajú na rôzne zbierky, vrátane tých, s ktorými sa spájam aj ja, a to je na nezaplatenie.

Zamýšľali ste sa niekedy, aký by bol váž život bez zraku?

Áno, veľakrát. Aj ako dieťa, neskôr vďaka mojej nevidiacej kamarátke Aďke. Som dosť citlivý človek, čo je niekedy výhoda, inokedy nevýhoda, ale v tomto prípade si myslím, že je to plus. Ak chcem pomôcť nevidiacim, viem sa viac vcítiť do ich života, ťažkostí... Napokon, nevidiacim môže byť takpovediac každý, stačí zavrieť oči...

Vďaka spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska ste niektoré pomôcky pre nevidiacich aj spoznali. Aká vás prekvapila?

Napríklad reliéfne obrazy, ktoré mohli ľudia vidieť na minuloročnom evente v Bratislave. Návštevníci si mohli ohmatať napríklad oltár Majstra Pavla z Levoče. Je to skvelé, že si ho môžu nevidiaci priblížiť aj takýmto spôsobom a predstaviť si, ako asi vyzerá, to mi príde super. Alebo oslovili ma aj zariadenia, ktoré povedia farbu oblečenia, či ozvučené váhy na potraviny.

image

Spoločná fotografia ambasádorov i mladých nevidiacich, ktorí sa spoločne stretli pri výrobe kampaňového spotu Bielej pastelky.

ÚNSS, Eva Amzler

Kde myslíte, že sú najväčšie bariéry pre ľudí so zrakovým postihnutím?

Ja osobne vidím najväčší problém v chodníkoch, dostupnosti dopravy, ale aj „presun či pohyb v prostredí“ týchto ľudí ako taký, aby nemuseli všade chodiť len s asistentmi a boli slobodnejší, nezávislejší. Myslím si, že v tomto smere je naša spoločnosť hlboko poddimenzovaná. Nevidiaci a slabozrakí by si zaslúžili lepšie chodníky, semafory, prístupnejšie prostredie...

Tohtoročný spot Bielej pastelky ste vyrábali aj s mladými zrakáčmi, bolo to v niečom iné?

Myslím si, že ste urobili veľmi dobrý krok, že ste ich zavolali na pomoc. Pre mňa je veľmi inšpiratívne, že sa môžeme pozhovárať, dozviem sa o ich živote, diagnóze, názoroch. Hoci mám nevidiacu kamarátku Aďku z Dolného Kubína, ktorá ma toho o zrakáčoch naučila najviac, aj tohtoročné stretnutie bolo milé a mnohému som sa naučil.

A ako vyzerá výsledok spolupráce Fera Joka, Adely Vinczeovej a Roba Rotha s mladými nevidiacimi?  

Pozrite si oficiálny spot verejnej zbierky Biela pastelka 2023:

Nevidiacich a slabozrakých môžete podporiť:

22. 9. 2023 v uliciach miest a obcí po celom Slovensku

zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 vo všetkých sieťach

príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006

alebo online darom prostredníctvom www.bielapastelka.sk.

image

Biela pastelka – symbol solidarity s nevidiacim a slabozrakými, ktorú získa ako poďakovanie každý darca v uliciach.

ÚNSS, Eva Amzler

Biela pastelka pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím:  

  • pri nácviku samostatnej chôdze s bielou palicou
  • pri výučbe čítania a písania Braillovho písma
  • kurzami práce s kompenzačnými, optickými a technicky náročnými pomôckami
  • aktivitami zameranými na obhajobu práv ľudí so zrakovým postihnutím
  • podporou aktivizovania ľudí nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom kultúrnych, športových či voľnočasových podujatí
  • pri nácviku sebaobslužných činností – áno, aj nevidiaci zvládnu variť, prať i žehliť
  • špecializovaným sociálnym poradenstvom – poradenstvo pri získavaní príspevkov, pri hľadaní si zamestnania, pri vyrovnávaní sa s postihnutím a pod.

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 16:19