Shutterstock
StoryEditor

V čistení zubov máme medzery. Najmä deti, tvrdia výsledky jedinečného interaktívneho prieskumu

08.08.2023, 00:00
PR Články

Začiatkom leta vyrástla na nábreží Dunaja zaujímavá kúpeľňa. Nájsť ste v nej mohli všetko potrebné. Umývadlo, tečúcu vodu, zubnú kefku, na Slovensku vyrábanú pastu a zrkadlo. Za ním sa ukrývala kamera zachytávajúca priebeh čistenia si zubov zúčastnených. Najväčším problémom je nedostatočná doba umývania si zubov a čistiaca technika technika.

Dôsledné a pravidelné umývanie si zubov je najjednoduchšou formou prevencie zubného kazu, paradontózy, gingivitídy a halitózy. Stomatológovia, dentálni hygienici, preventisti, výrobcovia zubných pást – všetci apelujú na verejnosť, aby sme stav našej ústnej dutiny nepodceňovali. Povlak, ktorý sa tvorí na plochách našich zubov, je totiž ideálnym miestom na rozmnožovanie nebezpečných baktérií. Zubný kaz nie je jedinou nepríjemnosťou, o ktorú si v dôsledku nedostatočnej hygieny zubov a jazyka koledujeme. Je dokázané, že kardiovaskulárne, onkologické aj tráviace ochorenia sú úzko spojené so zdravím našich úst. Tie sú totiž vstupnou bránou do tela, preto je veľmi dôležité venovať im patričnú pozornosť.

Iniciátor interaktívneho prieskumu Ako si Slováci umývajú zuby, spoločnosť Biela perla, sa zameral na techniku čistenia zubov Slovákov. Vďaka inovatívnej technike a záznamom sa nám odborníci mohli pozrieť dôkladne na zúbky. A to doslova. „Našu kúpeľňu navštívili stovky záujemcov, vyhodnotiť sme však mohli techniku čistenia si zubov u 194 zúčastnených. Najviac bolo žien – 142, 34 mužov a 18 detí. Ľudia so strojčekmi, zápalmi, návštevníci po operácii a pod. boli z vyhodnocovania dát vylúčení. Medzi najväčšie nedostatky patrí krátka doba umývania zubov, nízka frekvencia umývania, silný tlak a prílišné trenie, zanedbávanie medzizubných priestorov i jazyka, nesprávny výber zubnej pasty, no najmä nesprávna technika čistenia,“ hovorí o výsledkoch Inés Peško Juríková z Bielej perly.

Pritom je to najmä správna technika, ktorá najefektívnejším spôsobom odstraňuje nebezpečný zubný povlak. Tá vhodná pozostáva z krúživých pohybov, prípadne z kombinácie krúživých a stieracích pohybov (zhora nadol), pričom je dôležité dbať aj o výber zubnej kefky a pasty. „Ľudia by nemali zabúdať ani na vnútorné a žuvacie plochy. Zo záznamov a videí vyplýva, že až 42% ľudí si zuby nečistí správnou technikou. Medzi ženami si nesprávne čistilo zuby až 40% sledovaných, najväčším prehreškom bolo umývanie si zubov zo strany na stranu. V prípade mužov bola technika umývania si zubov veľmi dobrá. Spomedzi tých v našej kúpeľni si ich nesprávne čistilo len 38 percent. Muži si zuby umývajú najčastejšie krúživými pohybmi,“ pokračuje Inés Peško.

[1] Prieskum bol realizovaný v dňoch 19. a 20. mája 2023 v rámci festivalu Zdravíme, Bratislava. Participanti boli poučení a oboznámení s podmienkami prieskumu a formou vyhodnocovania.

image

Interaktívnu kúpeľňu Bielej perly navštívil aj Milan Bez Mapy. Známy cestovateľ si zuby čistí správne.

Biela perla

Šokujúcejšie výsledky však odhalili špecialisti medzi deťmi. Pritom je pre ich budúce zdravie ústnej dutiny veľmi dôležité, aby si správnu techniku umývania zubov osvojili v čo najmladšom veku. „Až 67% sledovaných detí si zuby nečistilo správne. Sedemnásť percent detí si predné zuby umývalo stieracou technikou, bočné už len technikou do strán,“ pokračuje marketingová manažérka Bielej perly, ktorá na Slovensku vyrába vysokokvalitné zubné pasty a bieliace systémy.

image

Dobrou správou je, že si zuby čistiť vieme. Dôležité sú krúživé pohyby a výber správnej zubnej pasty.

Biela perla

Dôvod na úsmev ľudia na Slovensku predsa len majú, až 58% zo zúčastnených si zuby umýva správne. Krúživá technika dominovala u oboch pohlaví, stieracia technika bola častejšia u mužov (15%) ako u žien (8%). „Netreba sa však prestať zdokonaľovať. Až 8% sledovaných totiž začalo so správnou technikou na predných zuboch, ale postupom času, najmä v oblasti stoličiek, už začali vykonávať pohyby do strán,“ apeluje Lucia Hovoňáková, zodpovedná za výskum a vývoj v Bielej perle. Výsledky korelujú s pravidelnými prehliadkami u zubného lekára v nepandemickom roku (2019). Na základe dát od zubárov možno uviesť, že aj vtedy si správnou technikou čistilo zuby 58% respondentov. Odborníkov zaujímal aj výber zubnej pasty. Mimo cieľa prieskumu možno subjektívne zhodnotiť, že deti si vyberali zubnú pastu zameranú na chuť, mladší ľudia preferovali pasty na bielenie a u starších ľudí bol výber zameraný na ďasná (citlivé a krvácajúce). K týmto defektom ďasien môže prispievať aj nesprávna technika umývania zubov, preto je potrebné technike čistenia zubov venovať dostatočnú pozornosť.

DESATORO SPRÁVNEHO A ZDRAVÉHO ČISTENIA ZUBOV

  1. Zuby si umývajte aspoň dve minúty.
  2. Vykonávajte krúživé pohyby, prípadne stieracie (zhora nadol) a ich kombináciu.
  3. Zuby si čistite aspoň dva razy denne. Ráno a večer, ideálne však po každom jedle.
  4. S umývaním zubov počkajte aspoň 30 minút po dojedení. Kyselinami oslabenú sklovinu si tak nepoškriabete.
  5. Ak nemáte možnosť umyť si zuby po jedle, ústnu dutinu si aspoň vypláchnite čistou vodou.
  6. Na zuby netlačte, nevyvíjajte zvýšené trenie. Siahajte radšej po mäkkej zubnej kefke.
  7. Nezabúdajte na medzizubné priestory. Používajte zubné nite alebo medzizubné kefky.
  8. Siahajte po správnej zubnej paste. Zaujímajte sa najmä o tie s obsahom fluóru. Pre remineralizáciu sú vhodné aj zubné pasty s obsahom hydroxyapatitu, vápnika alebo s ich kombináciou. Pýtajte sa na RDA pasty, teda schopnosť mechanického čistenia. Tie s hodnotou nad 250 sú rizikové.
  9. Čistite si aj jazyk. Používajte škrabku na to určenú.
  10. V prípade akýchkoľvek problémov vyhľadajte svojho stomatológa, dentálneho hygienika alebo preventistu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 19:37