Guadalupe sofia/Shutterstock.com
StoryEditor

Ranná rutina ako cesta k lepšiemu dňu

03.08.2023, 00:00
PR Články

Hovorí sa, že ráno je najdôležitejšia časť dňa. A nie je to len tak nejaká prázdna fráza, pretože ráno skutočne do značnej miery určuje, aký bude zvyšok dňa. Skúste si vytvoriť svoju rutinu, ktorá vám pomôže odštartovať každý deň s novým elánom.

1.   Vstávajte s dobrou náladou

Radí sa to ľahko, realizácia už môže trochu pokrivkávať, ale keď si tento zvyk osvojíte, budú vaše dni o poznanie lepšie. Predpokladom pre príjemnejšie rána je samozrejme dostatok spánku, pretože keď ste príjemne oddýchnutí, vstáva sa samozrejme oveľa lepšie. Niekto potrebuje na plnú regeneráciu deväť hodín, inému stačí sedem. Je skrátka potreba vypozorovať, čo vám vyhovuje. A nezabudnite, že nadbytok spánku môže byť podobne škodlivý ako jeho nedostatok.

Primerané množstvo spánku určite poriadnou mierou prispeje k lepšej nálade. Čo ju ale ešte podporí, je pozitívne myslenie. Ďalšie zdanlivé klišé dokáže skutočné divy. Len si ráno skúste namiesto všetkých tých stresujúcich pracovných úloh prehrať v hlave to, na čo sa skutočne tešíte. Či už to budú raňajky, káva s kolegyňou, alebo večerné kino. Uvidíte, že sa vám bude z postele vstávať lepšie.

2.   Zacvičte si jógu

Ranné cvičenie možno na začiatku nebude patriť medzi vaše najobľúbenejšie aktivity, má však skvelé účinky. Nielenže sa vďaka nemu ráno poriadne prebudíte, ale s pretiahnutým telom sa tiež budete cítiť oveľa lepšie počas celého dňa. Vôbec pritom nie je potrebné trápiť sa každý deň hodinu v posilňovni. Bohato postačí napríklad aj štvrťhodina jógy. Keď sa do ranného cvičenia „vžijete“, často vás začne aj baviť (akokoľvek neuveriteľné sa to zo začiatku zdá) a čoskoro si bez neho nebudete vedieť predstaviť štart svojho dňa.

3.   Venujte chvíľku len sebe

Pokiaľ je to aspoň trochu možné, skúste ráno venovať pár minút sami sebe. Nielen pri spomínanom cvičení, ale napríklad aj ďalších aktivitách. Upokojujúcou a zdraviu prospešnou rutinou môže byť napríklad ranná starostlivosť o pleť, nemenej dôležitá je aj ničím nerušená chvíľa s hrnčekom kávy alebo čaju. Premeňte ich ale na skutočný rituál. Skúste spomaliť a namiesto rýchleho nanesenia krému a make-upu v kúpeľni radšej zasadnite k toaletnému stolíku, ktorý sa stane vašou oázou ranného odpočinku a pri ktorom si budete aspoň na pár okamihov pripadať ako pri relaxačnej procedúre v kozmetickom salóne.

Podobné je to aj so spomínanou kávou. Nepopíjajte ju za pochodu pri rýchlych presunoch bytom, ale doprajte si ju v pokoji. Bez mobilu, len so svojimi vlastnými myšlienkami.

Samozrejme sú obdobia, kedy si luxus v podobe takých chvíľok dovoliť skutočne nemôžeme (rodičia malých detí určite súhlasia), v ostatných prípadoch to ale väčšinou ide. Niekedy stačí si len trochu privstať.

4.   Naraňajkujte sa

V neposlednom rade nezabudnite na výdatné raňajky, ktoré vám dodajú energiu pre aktivity celého dňa. Určite poznáte tie pocity, kedy hladní a nervózni odchádzate do práce - a presne v tej chvíli už viete, že vás nečaká dobrý deň. Po vyvážených raňajkách sa dostavia úplne opačné pocity. Znížite hladinu stresu aj únavy a zvýšite mieru sústredenia, čím podporíte aj svoju efektivitu počas pracovnej doby. Naštartovaním metabolizmu navyše ľahšie dosiahnete aj svoje prípadné „diétne plány“.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že vám takáto rutina zaberie polovicu dňa. V skutočnosti ale stačí, ak každému z úkonov venujete iba pár minút. Skrátka toľko, koľko si ráno môžete dovoliť. Výsledky budú aj tak výnimočné.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:43