Pokiaľ túto šikovnú foodblogerku ešte nepoznáte, je najvyšší čas to napraviť. Vyskúšajte recept na chutné jedlo, plné slnka a zeleniny, vďaka ktorému sa okamžite prenesiete do jej milovaného Francúzska.
„Francúzska gastronómia sa nachádza na svetovom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO a to viac než právom, keďže ovplyvnila kuchyne viacerých krajín sveta,“ hovorí Lenivá kuchárka a pokračuje: „Pre vás som si pripravila recept na Ratatouille – sezónne zeleninové jedlo, ktoré poznáte aj z rovnomennej rozprávky Ratatouille. Obsahuje veľa zeleniny, je ľahko stráviteľné a môžete ho podávať s chrumkavým pečivom. Dodnes si pamätám, ako som ho prvýkrát ochutnala v malom francúzskom bistre, s pohárom vína a jemnou nonšalantnou hudbou v pozadí. Francúzsko je skrátka zážitok, a to nielen na tanieri!“
Všetko potrebné na jeho prípravu, vrátane širokej ponuky čerstvého ovocia a zeleniny v bio kvalite pod značkou K-Bio, nájdete pod jednou strechou v Kauflande. Bon Appétit!
Ratatouille podľa Lenivej kuchárky
Paradajkový základ:
2 šalotky
4 strúčiky cesnaku K-Bio
200 g cherry paradajok
200 g červenej papriky K-Bio
400 g lúpaných paradajok K-Bio
100 ml suchého červeného vína
1 PL trstinového cukru
panenský olivový olej K-Bio
soľ
čierne korenie
sušené oregano
bazalka
tymian
Zeleninová vrstva:
3 väčšie paradajky
1 cuketa K-Bio
1 menší baklažán K-Bio
1 cibuľa K-Bio
panenský olivový olej K-Bio
soľ
čierne korenie
čerstvé bylinky (tymian, bazalka, rozmarín)
Postup:
V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekané šalotky a opečieme do sklovita. Pridáme nakrájaný cesnak, na menšie pásiky nakrájané papriky a cherry paradajky, nakrájané na štvrtinky. Posypeme cukrom, dobre premiešame a chvíľu opekáme. Prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu.
Pridáme lúpané paradajky, osolíme, okoreníme a ochutíme sušenými bylinkami. Za občasného miešania varíme 20 až 25 minút. Následne omáčku rozmixujeme a prelejeme do zapekacej misy. Na omáčku poukladáme na striedačku na tenké kolieska nakrájané paradajky, baklažán, cuketu a cibuľu. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Zapekaciu misu prikryjeme papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 30 minút, následne z misy stiahneme papier na pečenie a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení posypeme ratatouille čerstvými bylinkami - výborný je tymian, bazalka, rozmarín či nasekaná pažítka. Prajeme dobrú chuť.
Recepty privezené z celého sveta, vrátane Francúzska, Španielska, Maroka a Bali, si teraz môžete pripraviť aj u vás doma. Čerstvé ovocie a zeleninu v bio kvalite, ako aj ďalšie kvalitné výrobky pod značkou K-Bio, kúpite exkluzívne v Kauflande. Pre viac inšpirácie a receptov navštívte kauflandkucharka.sk. |