Monika VéghArchív MV
StoryEditor

Monika Végh pôsobí ako mentorka životnej zmeny. Pomáha ľuďom zvládnuť náročné situácie cez sebapoznanie

26.07.2023, 00:00
PR Články

Málokto z nás má rád zmeny. Najmä, ak menia náš život a rutinu, na ktorú sme zvyknutí. V období zmeny si totiž väčšina ľudí kladie otázku: Prečo riskovať a vykročiť do neznáma? Na čo meniť to, čo je zabehnuté a funguje? Mentorka životnej zmeny Monika Végh hovorí, že na životnú zmenu je potrebné pozerať sa ako na výzvu alebo dokonca príležitosť, ktorá príde vtedy, keď ju najviac potrebujeme. Prečítajte si rozhovor s výnimočnou ženou, ktorá pomáha ľuďom v situáciách, ktoré dávajú zabrať.

Monika Végh pôsobí 15 rokov ako mentorka životnej zmeny. Klientom pomáha v náročnom čase životných zmien, najmä vtedy, keď nevedia nájsť cestu a pohnúť sa ďalej. Osvetľuje ťaživý bod životných zmien, mení uhol pohľadu a pomáha klientom nájsť smer ich jedinečnej a radostnej cesty životom. Ako mentorka životnej zmeny pracuje so systémom temperamentov, ktorý zásadným spôsobom ovplyvnil aj jej život.

Mentoring životnej zmeny nie je bežné povolanie. Aká bola vaša cesta k tejto profesii?

Celý svoj profesionálny život som sa orientovala na prácu s ľuďmi. K systému temperamentov som sa dostala pred 20 rokmi, kedy som túto metódu 4 roky študovala pod vedením svojej mentorky. Vďaka systému temperamentov som porozumela sama sebe, dôvodom, prečo sa zmeny dejú a ako sa mám na ne pozerať. Postupne som začala osvetľovať túto metódu aj iným ľuďom. Už viac ako 15 rokov učím klientov citlivo spoznávať samých seba, bez posudzovania a prirodzenou cestou – cez ich vlastný príbeh. Okrem toho, že im poznanie temperamentov dokáže pomôcť životnú zmenu zvládnuť, častokrát odhalia aj svoj skrytý potenciál.

image

Monika Végh

Archív MV

Priblížme si metódu, ktorou pomáhate a vnášate porozumenie do náročných situácií životných zmien. Čo sú to temperamenty a ako nám môžu pomôcť?

Temperamenty pomenoval už známy psychológ Carl Gustav Jung. Jednoducho povedané, každý temperament obsahuje súbor určitých vlastností, zrelých i nezrelých, ktoré vytvárajú našu osobnosť a na základe ktorých podvedome reagujeme. Jeden temperament je však vždy dominantný a naše konanie je ním ovplyvnené najviac. A keďže v čase nepohody, napríklad v súvislosti so životnou zmenou, reagujeme podvedome, veľa nám to o našej osobnosti napovie. Na základe toho vieme určiť, s čím sa máme v živote vyrovnať. Keď vieme, prečo reagujeme tak, ako reagujeme, prídeme na to, ako aj zložitú zmenu zvládnuť s väčšou ľahkosťou. Ide totiž o premenu zvnútra a zmenu pohľadu na svet a ľudí okolo nás.

Ako mentoring pod vaším vedením prebieha?

Je to veľmi individuálne, záleží na temperamentoch človeka a v akej situácii sa momentálne nachádza. Tiež je dôležité, ako k tejto zmene pristupuje. Niekomu stačí niekoľko mentoringových stretnutí, aby pochopil nielen sám seba, ale aj ťaživý bod životnej zmeny a ďalej už ide sám. A iní so mnou zotrvávajú dlhšie. Každý vzťah je založený na dôvere a láskavej úprimnosti, bez toho by to nešlo.

Každý z nás sme si už zažili nejakú životnú zmenu. Často ide o situácie, ktoré vôbec nie sú jednoduché. Čo sa v nás odohráva, keď prechádzame zmenou?

Zmeny nás uvádzajú do určitej nerozhodnosti a emocionálnej nestability, nakoľko nás vytláčajú z komfortnej zóny a prichádzame tak do kontaktu s novými skúsenosťami. Ak však ide o situáciu, ktorú nedokážeme dlhodobo spracovať a točíme sa v kruhu, upadáme do bezvýsledných myšlienkových pochodov „Čo budem robiť?“. V tomto momente môžeme dokonca konať aj skratovo. Životným zmenám sa však netreba vyhýbať, aj keď máme tendenciu ich častokrát pred sebou tlačiť. Je len dobré, keď nás život upozorní, že je potrebné posunúť sa ďalej. Aj keď toto uvedomenie prichádza niekedy neskôr, napríklad práve vďaka mentoringu životnej zmeny.

image

Monika Végh

Archív MV

Ako mentorka pomáhate zvládnuť životné zmeny už 15 rokov. Zmenili sa problémy a okolnosti životných zmien v priebehu tohto obdobia?

V poslednej dobe sa veľmi často stretávam s tým, že ľudia síce zažívajú dostatok, napriek tomu sa však cítia prázdni. Nenapĺňa ich to, čo robia. Nevedia byť šťastní sami so sebou a tiež nevidia, kam má smerovať ich život. V súčasnosti je to teda viac o vnútorných zmenách a prežívaní. V minulosti prevažovali životné zmeny, ktoré sú omnoho viac viditeľné, ako napríklad strata práce alebo rozchod s partnerom.

Aké sú vaše tipy na zvládnutie životných zmien?

Aj keď je to náročné, je potrebné pozrieť sa na situáciu alebo problém s odstupom, odosobniť sa. Ako keby ste sledovali film a pozeráte sa na príbeh, ktorý analyzujete. Situáciu tak vidíte omnoho jasnejšie a objavujete možné cesty a riešenia. S klientmi sa v priebehu tohto procesu vraciame na začiatok a prichádzame na to, prečo na konkrétny bod životnej zmeny reagujú citlivo. Či ich ovplyvňujú prechádzajúce skúsenosti alebo mentálne programy, ktoré si treba uvedomiť a spracovať ich. Tu nastáva sebapoznávanie, pri ktorom pracujem so spomínaným systémom temperamentov. Táto metóda identifikuje náš potenciál. A nielen silné stránky našej osobnosti, ale aj tie nezrelé. Pri životnej zmene sa totiž často hlásia o slovo nezrelé vlastnosti, bežne ich zvykneme nazývať aj negatívnymi, ktoré potrebujeme zvládnuť. Pretože práve tie nám vytvárajú najväčšie prekážky.

*     *     *

Monika Végh pôsobí 15 rokov ako mentorka životnej zmeny, ktorá pracuje so systémom temperamentov. K tejto metóde sa dostala pred 20 rokmi, kedy ju 4 roky študovala pod vedením svojej mentorky. Súčasne sa začala venovať aj aromaterapii, ktorú vyštudovala na Primavera Academy v Nemecku a na Gesundheits- und Krankenpflegeschule Univerzitnej nemocnice Tulln v Rakúsku, kde získala titul Klinický aromaterapeut. Pred 8 rokmi založila Školu aromaterapie a sebapoznania štyroch živlov, v ktorej okrem práce s esenciálnymi olejmi a bylinami učí pochopeniu vlastnej jedinečnosti cez systém temperamentov. Ako mentorka životnej zmeny pomáha klientom prejsť životnými križovatkami a rozhodnutiami prirodzenou cestou – cez sebapoznanie a ich vlastný príbeh. Ukazuje im smer ich jedinečnej a radostnej cesty životom. V súčasnosti sa venuje mentoringu životnej zmeny aj aromaterapii.

image

Monika Végh

Archív MV

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:32