Rozloženie kuchynskej linky
Pre maximalizáciu funkčnosti a využitia priestoru je potrebné sústrediť sa v prvom rade na rozloženie kuchynskej linky. Je potrebné zabezpečiť efektívny pohyb medzi kľúčovými zónami (prípravná, skladovacia a varná) a hlavnými komponentami kuchyne, aby nebol prerušený pracovný tok. Hovoríme tu o princípe tzv. pracovného trojuholníka, ktorý by mal byť dodržaný ako pri lineárnych kuchyniach, tak i pri rohových do tvaru L alebo U. Rozšírený môže byť aj o kuchynský ostrovček, myslite však na to, že pracovná ulička by mala poskytovať priestor na pohyb viacerých osôb súčasne - ideálna šírka je na základe rád dizajnérov minimálne 0,9 metra a dĺžka 1 - 1,2 metra.
Skladovacie možnosti
Nedajte neporiadku šancu! V kuchyni musí byť zaistená bezpečnosť a organizácia, čo možno dosiahnuť aj vďaka ergonomickému systému skladovania. Nekončí to len pri štandardných skrinkách a zásuvkách. Kuchyne na mieru prinášajú omnoho viac užitočných riešení. V rohových kuchyniach uvažujte o praktických výsuvných mechanizmoch, napr. rohové ľadvinky, viacposchodové otočné koše atď. Za zváženie stoja tiež výsuvné potravinové skrine integrované do kuchynskej linky, ktoré umožňujú jednoduchý prístup do ich zadnej časti. Moderné sú dnes aj kuchynské linky od podlahy po strop - využijete tak vertikálny priestor na maximum.
Optimálna úroveň osvetlenia
Ďalším tipom, ako dosiahnuť, resp. zvýšiť efektivitu v kuchyni, je systém osvetlenia. Okrem centrálneho svietidla (luster, zapustené stropné svietidlo a pod.) využívajte na osvetlenie jednotlivých funkčných zón aj ďalšie zdroje svetla. Na tzv. osvetlenie úloh sú ideálne LED pásiky, ktoré môžete použiť na podsvietenie kuchynskej linky, vitrín, políc alebo kuchynského ostrovčeka, čím vznikne zároveň zaujímavý estetický efekt.
Teplota osvetlenia, ozn. aj chromatickosť, sa môže líšiť v závislosti od osobitných preferencií a dizajnu daného priestoru, avšak všeobecne by malo ísť o univerzálnu bielu, tj. 3 300 - 5 300 Kelvinov.
V katalógoch o bytovom dizajne alebo na internete nájdete množstvo inšpirácií na kuchyne, ktoré vám pomôžu vybrať práve také osvetlenie či iné prvky, vďaka ktorým bude táto miestnosť pýchou vašej domácnosti.
Vetranie kuchyne
Nevyhnutné je tiež zabezpečiť dobrú cirkuláciu vzduchu a odsávanie výparov, ktoré pri príprave a varení jedál vznikajú. Kvalitný digestor by preto nemal vo vašej kuchyni chýbať. Vyberajte ho s ohľadom na veľkosť miestnosti. Nielenže zbavuje kuchyňu dymu, pár a pachov, pomáha tiež predchádzať hromadeniu mastnoty a vlhkosti, ktoré by mohli viesť až k poškodeniu kuchynskej linky alebo stien.