Freepik.com
StoryEditor

Cestujete autom s dieťaťom do zahraničia? Takto to zvládnete

30.06.2023, 00:00
PR Články

Cestovanie autom s dieťaťom na dlhé vzdialenosti je najlepšia príležitosť na objavovanie nových miest a vytváranie nezabudnuteľných zážitkov. Správne plánovanie a pripravenosť sú kľúčové pre zabezpečenie pohodlnej a bezpečnej cesty pre vás aj pre vaše dieťa. Ak ste rodičom a plánujete takúto dobrodružnú cestu, máme pre vás niekoľko užitočných tipov a rád, ako sa na ňu čo najlepšie pripraviť.

Od správneho balenia a vybavenia auta až po zabávanie dieťaťa počas dlhých hodín jazdy, naše odporúčania vám pomôžu zabezpečiť pohodlnú, bezpečnú a zábavnú cestu. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko kľúčových aspektov, na ktoré by ste mali myslieť pred odchodom, aby ste si vychutnali cestovanie autom so svojím malým spoločníkom a minimalizovali stres a nepríjemnosti.

Doklady, očkovania, poistenia

Príprava na cestu do zahraničia s dieťaťom vyžaduje dôkladné plánovanie a organizáciu. Tu je niekoľko dôležitých krokov, ktoré by ste mali zvážiť: niektoré z nich minimálne 2 týždne pred cestou.

Overte platnosť cestovných dokladov

Skontrolujte platnosť pasu nielen pre seba, ale aj pre dieťa. Niektoré krajiny vyžadujú, aby platnosť pasu pre dieťa pokrývala určité obdobie po plánovanom dátume návratu. Uistite sa, že pas dieťaťa je platný po celú dobu pobytu v zahraničí.

image
Freepik.com

Očkovanie a zdravotná starostlivosť

Skontrolujte, či sú všetky očkovania dieťaťa aktuálne a či sú splnené požiadavky cieľovej krajiny. Ak je to potrebné, navštívte lekára alebo kliniku, aby ste získali odporúčania týkajúce sa očkovania a zdravotnej starostlivosti pre cestu.

Získajte potrebné víza a povolenia

Ak cestujete do krajiny, ktorá vyžaduje víza, uistite sa, že včas požiadate o ne pre seba aj pre dieťa. Skontrolujte tiež, či je potrebné získať špeciálne povolenie alebo dokumenty pre cestu s dieťaťom.

Poistenie

Uistite sa, že máte vhodné cestovné poistenie pre seba aj pre dieťa, ktoré pokrýva potrebnú zdravotnú starostlivosť a iné nevyhnutné situácie, ako je strata batožiny alebo omeškanie letu.

Karta pre bezpečné platby a výbery bez zbytočných poplatkov

Uistite sa, že váš účet v banke ponúka možnosť platieb, výberov z bankomatov aj platby prevodom v zahraničí. Nakoľko nie každý bankový produkt poskytuje takéto služby, mohlo by vás to stáť zbytočné komplikácie a výdavky.

Alternatívou k bežnému účtu je Revolut. Revolut je platobná karta typu debetnej karty, ktorá je viazaná na digitálny účet vytvorený prostredníctvom mobilnej aplikácie. Karta je spravidla vybavená čipom a magnetickým pásikom, čo umožňuje jej použitie na platby v obchodoch, online a výber hotovosti z bankomatov.

image
Freepik.com

Revolut junior ponúka možnosť naučiť dieťa narábať s peniazmi aj na cestách. Karta je vhodná pre deti už od 7 rokov a umožňuje nie len platby, ale aj sporenie. Je to skvelý úvod do finančnej gramotnosti dieťaťa.

Kartu Revolut je možné riadiť cez mobilnú aplikáciu, kde používatelia môžu nastavovať limity, blokovať či odomknúť kartu, povoliť alebo zakázať platby online a v zahraničí a ďalšie bezpečnostné nastavenia. Rovnako môžete kontrolovať platby vašich detí, pokým sa sami nenaučia pracovať s vlastnými financiami.

Vezmite si so sebou praktické detské oblečenie

Krásne tylové sukničky a štýlové rifle nechajte radšej doma. Ak sa chystáte na dlhú cestu, či dokonca kempovanie, najviac oceníte praktické kúsky.

Mnohým mamičkám sa osvedčili detské pančuchy na traky, najmä na cestách do chladnejších oblastí, či v období jesene a zimy. 

Traky sú pripnuté k pančuchám a zavesené cez ramená dieťaťa, čo znamená, že pančuchy zostávajú vždy na mieste. To je obzvlášť užitočné pre aktívne deti, ktoré sa často hýbu a hrajú.

V lete zas oceníte priedušné kúsky oblečenia z bavlny, v ktorom sa nebudú tvoriť potničky. Ľahké tričká a nohavice vo svetlých farbách chránia pred priamym slnečným žiarením a zároveň nechávajú pokožku dýchať.

image

Pre prípad dažďa je potrebné zbaliť si pršiplášť, a ideálne aj nepremokavé nohavice a gumáky. Kvalitná turistická obuv je tiež do určitej miery nepremokavá.

Freepik.com

Rýchle tipy, čo si ešte vziať so sebou na dovolenku s dieťaťom

Okrem oblečenia je dôležité zabezpečiť aj ďalšie veci na cestu do zahraničia autom s dieťaťom. Tu je niekoľko dôležitých položiek, ktoré by ste mali zvážiť:

  • Cestovná postieľka alebo spací vak: Ak plánujete prenocovať mimo domova, je potrebné si zobrať cestovnú postieľku alebo spací vak pre dieťa. Tým zabezpečíte pohodlné a bezpečné miesto na spánok kamkoľvek sa vyberiete.
  • Detská autosedačka: Bezpečnosť dieťaťa na cestách je nevyhnutná. Uistite sa, že máte správne nainštalovanú a vhodnú detskú autosedačku pre vek a výšku vášho dieťaťa. Ak v cieľovej krajine využijete požičovňu áut, nezabudnite si požiadať o autosedačku v rámci doplnkovej výbavy vozidla.
  • Hračky a zábava: Pre dlhú cestu je dôležité mať so sebou niekoľko obľúbených hračiek a zábavných aktivít, aby sa dieťa mohlo zabaviť počas jazdy. Môžu to byť knižky, obľúbené postavičky alebo hry vhodné pre cestovanie.
image
Freepik.com
  • Jedlo a nápoje: Nezabudnite si vziať dostatok jedla a nápojov pre dieťa. Napríklad ovocie, sušienky, chlebíky a dostatok vody. Zároveň si skontrolujte možnosti stravovania na trase cesty a pripravte si potrebné občerstvenie pre seba.
  • Lieky a detské potreby: Ak vaše dieťa užíva nejaké lieky, nezabudnite ich zobrať so sebou. Je užitočné (a povinné) mať v aute lekárničku so základnou výbavou, ako sú obväzy, teplomer, dezinfekčné prostriedky a podobne. Okrem toho si zabezpečte dostatok plienok, vlhčených utierok, náhradného oblečenia, opaľovacieho krému a iných potrieb pre starostlivosť o dieťa.
  • Mapy a navigácia: Uistite sa, že máte aktuálne mapy alebo navigačné systémy, ktoré vám pomôžu orientovať sa na ceste. Užitočné sú navigačné aplikácie na smartfóne, ktoré poskytujú aktuálne informácie o premávke a trase.

Pamätajte, že každé dieťa je jedinečné, a preto môžete prispôsobiť vybavenie podľa jeho potrieb, veku a toho, čo má rado. Nezabudnite na dôležité dokumenty či oblečenie do každého počasia. Výlet si užijú len dobre pripravení!

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 16:27