pixabay.com
StoryEditor

Elektromobilitou k zdravšiemu prostrediu i lacnejšiemu cestovaniu

21.06.2023, 00:00
PR Články

Elektromobily sú jednou z hlavných tém pri diskusiách o ochrane životného prostredia, pretože sú kandidátom číslo jeden na náhradu klasických vozov so spaľovacím motorom. Kde všade nám môžu pomôcť?

Používanie elektronických vozidiel namiesto tých, ktoré sú poháňané benzínovým alebo naftovým pohonom je pre životné prostredie veľmi prospešné hneď z niekoľkých dôvodov – v prevádzke sa odbúrava kontinuálna tvorba emisií a batéria môže využívať k dobíjaniu energiu z alternatívnych zdrojov (napríklad solárnu). Práve táto variabilita zdroja pohonnej energie robí z elektrických vozidiel veľmi výhodné riešenie s dobrou návratnosťou vstupnej investície.

Čo všetko je potrebné zariadiť pri kúpe elektromobilu

Ak sa rozhodnete prejsť na zelenšiu dopravu prostredníctvom elektromobilu, neznamená to iba zadováženie si vozidla, ale i odlišný prístup k doplňovaní pohonných hmôt, teda vlastne energie. Zatiaľ čo u klasických áut so spaľovacím motorom je možné doplňovať pohonné hmoty prakticky kdekoľvek (s výnimkou plynu) – tekutá forma benzínu alebo nafty sa dá priniesť v kanistre a doliať – a infraštruktúra čerpacích staníc je rozsiahla, elektromobilita v tomto smere ešte neposkytuje tak veľké pokrytie. Veľmi dôležitou fázou pri prechode na automobil s elektrickým pohonom je tak komplexné riešenie jeho nabíjania.

Ako a kde sa elektromobily nabíjajú

Nabíjanie elektromobilov je možné realizovať na domácich alebo verejných dobíjacích staniciach. Pre každého vodiča, resp. majiteľa elektromobilu je vždy výhodné zadovážiť si dobíjaciu stanicu do domácnosti, ktorú je možné napojiť na štandardný elektrický rozvod. Dobíjanie doma je pohodlné a naviac umožňuje využívanie lacnejších taríf pri odbere energie v noci. Práve dobíjanie cez noc naviac eliminuje nutnosť časove náročnejšieho čakania pri využívaní verejných dobíjacích staníc. Tie však pre vás budú dôležité predovšetkým, ak sa chystáte na dlhšiu cestu.

S čím je potrebné počítať pri častom cestovaní elektromobilom

Ak budete elektromobil využívať iba na pravidelné dopravovanie sa po meste, pravdepodobne si vystačíte s domácou dobíjacou stanicou. Verejnú infraštruktúru využívajú predovšetkým vodiči, ktorý musia cestovať dlhšie trasy (za príbuznými, na služobnú cestu apod.). Títo sa potom musia spoliehať na aktuálnu dostupnosť verejných dobíjacích staníc poskytovateľov a plánovať si cestu nielen podľa ich lokalizácie, ale tiež podľa časovej náročnosti, ktorú si dobíjanie vyžiada. Medzi predných poskytovateľov v tejto oblasti patrí i spoločnosť Greenway, ktorá kontinuálne buduje diverzifikovanú sieť staníc pre potreby svojich zákazníkov po celom Slovensku. Dobíjanie je vždy riešené prostredníctvom dobíjacích programov a dobíjacej karty.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 10:37