Ground Picture/Shutterstock.com
StoryEditor

Mentálne a fyzické zdravie sú spojenými nádobami

22.05.2023, 00:00
PR Články

Čo by malo byť v našom živote najdôležitejšie? Ak sa spýtate desiatich ľudí, je možné, že osem či deväť z nich odpovie, že rodina a zdravie. Skúsme sa však zamyslieť – čo je v skutočnosti zdravie? Sú to pravidelné návštevy lekárov, je to užívanie liekov a výživových doplnkov, alebo je to niečo oveľa komplexnejšie? Nedá sa totiž poprieť, že mentálna pohoda a celkové fyzické zdravie majú k sebe veľmi blízko.

Telo i hlava v súzvuku

Skúste ďalej porozmýšľať nad tým, ako ste sa fyzicky cítili v čase, keď ste mali v práci veľa stresov, alebo ste prežívali náročné osobné obdobie. A potom si to porovnajte s chvíľami, keď ste boli vo svojej hlave a srdci šťastní a spokojní.

Na celkové zdravie môže mať naša mentálna pohoda a nastavenie výrazný vplyv. Platí to aj pre konkrétne ochorenia. Typickým príkladom je Alzheimerova choroba, ktorá podľa štatistík postihuje každého dvadsiateho človeka vo vekovej kategórii nad 65 rokov a každého piateho vo veku nad 80 rokov. V poslednej dobe však trápi aj čoraz mladších ľudí. Preto treba o nej hovoriť, či už priamo z vášho pohľadu, alebo z pohľadu vašich rodičov či starých rodičov. Pri prevencii tohto ochorenia môže pomôcť práve komplexná starostlivosť o svoje fyzické i mentálne zdravie.

Veľa závisí od nastavenia

Alzheimerova choroba predstavuje neurodegeneratívne ochorenie mozgu, keď mozgové bunky postupne odumierajú a strácajú svoju funkciu. Najčastejšími príznakmi sú: dezorientácia, strata pamäte, v istých prípadoch aj agresivita. Ide o dedičné ochorenie, voči ktorému zatiaľ nebola vyvinutá ´priama´ liečba či vakcína, no predsa sa dá niečo robiť.

Na prvom mieste sú: celkové mentálne nastavenie zdravý životný štýl. V praxi to teda znamená pozitívny prístup k životu, snaha o nazeranie na jeho svetlé stránky, aktivita v podaní svojich záujmov, blízkych, či z pohľadu pohybu. Od týchto vecí sa odvíja veľa aj vo fyzickom zdraví. Samozrejme, popri priaznivom nastavení a pohybe môžete svojmu telu dodať prospešné látky aj prostredníctvom výživových doplnkov. Pre mentálnu stránku môžu byť prospešné napríklad vysoko-vstrebateľné lipozomálne produkty, ktoré môžu pomôcť pri odbúravaní stresu a lepšom zvládaní náročných situácií.

Krok po kroku

Ako teda sami vidíte, neexistuje pomyselný čarovný prútik. Starostlivosť o fyzické a mentálne zdravie je o množstve postupných krokov a malých správnych vecí, ktoré však na konci dňa môžu priniesť pozitívne výsledky. Z pohľadu prevencie pred Alzheimerovou chorobou je to konkrétne celkové mentálne nastavenie, životný štýl i vhodné doplnenie stravy, napríklad aj v podobe extraktu zo šafránu. Pri výživových doplnkoch nezabudnite na konzultáciu s vaším lekárom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:34