pexels.com
StoryEditor

5 tipov, ako si upratať vo financiách

27.04.2023, 00:00
PR Články

Niekedy potrebuje jarné upratovanie nielen naša domácnosť, ale aj peňaženka. Zistíme vďaka nemu, kde míňame zbytočne a ako by sme mohli ušetriť. Spravte si poriadok vo svojich financiách aj vy. Poradíme vám 5 tipov, ako na to.

1. Stanovte si finančné ciele

Aby ste efektívne narábali so svojimi peniaze, mali by ste si stanoviť dlhodobé finančné ciele. Tie by mali byť reálne, merateľné a nemali by ste mať problém dodržiavať ich. Môžete šetriť napríklad na to, aby ste sa v priebehu piatich rokov presťahovali alebo si o dva roky kúpili auto.

Čím skôr si začnete odkladať, tým ľahšie to pre vás bude. Takisto si rýchlejšie zvyknete na to, že musíte dať každý mesiac bokom určitú čiastku peňazí. K svojim cieľom si môžete vytvoriť aj tzv. vision board. Ide o koláž obrázkov, na ktorých sú vami vysnené veci alebo miesta. Vision board slúži ako zdroj motivácie, keďže budete mať svoje ciele neustále na očiach.

2. Vytvorte si plán

Aby ste svoje stanovené ciele dosiahli, potrebujete plán. Musíte si nájsť systém, vďaka ktorému vždy ako prvé vyplatíte pravidelné výdavky – splátky za hypotéku, poistenia, inkaso –, a zvyšok rozdelíte na svoje ciele aj do rezervy.

Urobte si preto pripomienky na každý mesiac, že je čas na platenie. Vďaka tomu sa vám už nestane, že zmeškáte dátum splatnosti. Dobrým tipom je aj vytvorenie trvalých príkazov, ktoré si nastavíte podľa dátumov.

3. Majte prehľad

Aby ste mali poriadok vo financiách, udržujte si prehľad o tom, na čo míňate svoje peniaze. Môžete si to zapisovať do tabuliek alebo sledovať pohyby na účte cez internetbanking. Ľahko tak zistíte, za čo najčastejšie platíte, a kde by ste mohli ušetriť.

Keď budete mať prehľad vo svojich príjmoch a výdavkoch, skontrolujte si aj poistenia. Informujte sa o ich platnosti, podmienkach a poplatkoch, ktoré platíte. Uvidíte, či niekde neplatíte zbytočne veľa, alebo, naopak, príliš málo. Pamätajte si však, že vždy je výhodnejšie platiť napríklad havarijné poistenie, ako sa neskôr zadĺžiť, keď sa vám nečakane pokazí auto.

image
unsplash.com

4. Nastavte si realistický rozpočet

Aj vopred stanovený rozpočet vám môže pomôcť udržať poriadok vo financiách. Ako si ho zostaviť? Najprv podrobne preskúmajte, koľko míňate na jednotlivé kategórie – na jedlo, zábavu, domácnosť. Potom sa skúste zamyslieť nad tým, ktoré výdavky môžete znížiť.

Neuberajte však príliš, rozpočet musí byť realistický. Zakomponujte doň aj peniaze na malé radosti, ako je káva s kamarátkou alebo kúpa jednej knihy mesačne. Pri tvorbe rozpočtu sa nemusíte čo najviac obmedzovať. Hlavné je, aby bol v rovnováhe s vaším životným štýlom. Nič nie je horšie, ako nerealistický finančný plán, ktorý vám spôsobuje úzkosť a stres.

5. Pomôžte si mobilnými aplikáciami

Ak nemáte čas a nechcete každý mesiac sedieť pri svojom rozpočte v tabuľkách, môžete si pomôcť aj finančnými aplikáciami. Na trhu sú rôzne a líšia sa výškou poplatku aj funkciami. Niektoré dokážu spravovať viacero účtov, hypotéky alebo dokonca viesť aj rôzne štatistiky. Za skúšku stoja napríklad Spendee, RQ money a Wallet.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 06:27