Lydka je dnes so svojou postavou spokojná. Dvadsať kíl je nenávratne preč, cíti sa a  žije zdravšie.Lenka Májeková
StoryEditor

Prešovčanka Lydka schudla 20 kíl. S jej tajným tipom si doprajete fritované jedlá a nájdete si čas aj na cvičenie

09.03.2023, 00:00
PR Články

Nájsť si čas na cvičenie a zdravé vyváranie popri práci a rodine je pre mnohé z nás poriadna výzva. Spravte to ako Lydka a konečne sa dopracujete k vysnívanej postave.

Nie je to tak dávno, čo Lydka Lipková vyzerala inak, ako dnes. „Mala som veru o dvadsať kíl viac čo ma veľmi trápilo. Keďže som aktívny človek a chcem byť svojmu synovi tým najlepším príkladom, začala som hľadať riešenia ako sa nadbytočných kíl zbaviť “ spomína nežná blondínka, ktorá dnes postavou konkuruje modelkám. Mamina 8-ročného Matúška sa však len tak ľahko nevzdala. K pevnej vôli jej pomohla aj motivačná literatúra a radikálna zmena jedálnička. „Začala som premýšľať nad tým, ako si pripravovať jedlo inak. Myslím si, že každý recept sa dá pripraviť zdravšie a kaloricky menej náročne, či už sa bavíme o vyprážanom syre, dezertoch alebo o segedínskom guláši. Internet je plný receptov, takže aj začiatočníci sa majú kde inšpirovať,“ myslí si krehká blondínka.

Čas na cvičenie si našla aj pri malom synovi

Ako hovorí, tento prechod u nej naštartoval pozitívny vzťah k športu a kilá začali ísť dolu samé aj bez hladovania a diét. K zdravému stravovaniu postupne pridala Lydka aj cvičenie. Ako každá zamestnaná mamina sa snažila skĺbiť starostlivosť o syna aj chod domácnosti s cvičením, ale nie vždy sa na cvičenie našiel čas a tiež ako zástupkyňa manažéra prešovskej predajne PLANEO Solivaria je vyťažená viac, než dosť. „Do cvičenia som začala zapájať aj svojho syna a spájame tak príjemné s užitočným. Čas na cvičenie si mamičky môžu vyhradiť aj pri písaní úloh. Netreba predsa na deti pozerať, stačí im poradiť, keď nevedia a to sa dá aj pri cvičení,“ delí sa o svoje skúsenosti sympatická mamička.

image

Lýdia Lipková: „Dnes máme k dispozícii toľko cenovo dostupných spotrebičov, že zdravý životný štýl vôbec nie je náročný.“

Lenka Májeková

Lýdia Lipková: „Dnes máme k dispozícii toľko cenovo dostupných spotrebičov, že zdravý životný štýl vôbec nie je náročný.“ Foto: Lenka Májeková

Pomohla jej aj práca

Lydka našla pomocníkov pre svoj nový životný štýl aj vďaka svojej práci. „V PLANEO máme spotrebiče, ktoré prácu v kuchyni citeľne uľahčujú a tiež pomáhajú zdravšie sa stravovať. Ja som si napríklad hneď na začiatku obstarala teplovzdušnú fritézu Philco a bola to oveľa lepšia investícia, než osobná váha, ktorá ma svojimi číslami len deptala,“ smeje sa. „Teplovzdušné fritézy používajú namiesto oleja horúci vzduch, prúdiaci fritézou, čím sa výrazne znižuje kalorická hodnota jedál. Pri niektorých jedlách sa však odporúča malé množstvo tuku pre zvýraznenie chute a tiež pre lepšie spracovanie živín zo surovín. Ďalšou výhodou teplovzdušných fritéz je rýchlejšie nahriatie a multifunkčnosť,“ vysvetľuje odborníčka na kuchynské spotrebiče. „Veľkou výhodou je tiež krátky čas nahrievania fritézy, pretože nahriatie vzduchu na danú teplotu je rýchlejšie než nahriatie oleja,“ dodáva Lýdia.

Lydkin tip: Teplovzdušná fritéza Philco PHAF 5000 s cyklónovým ohrevom má objem nepriľnavého fritovacieho koša s oddeľovačom potravín až 5 l a kapacitu 1, 2 kg, takže hravo pripravíte aj celé kura. S fritovaním vám pomôže 9 programov a časovač s nastavením až 60 minút a možnosť voľby teploty od 80 do 200 °C. Inteligentné prerušenie varenia šetrí energiu a neovplyvňuje výsledný pokrm. Za výhodnú cenu ju dostanete aj na planeo.sk.

Ako ušetriť ešte viac? Použite PLANEO kartu a získate ďalšie peniaze na ďalší nákup!

image

Teplovzdušná fritéza Philco PHAF 5000

Pixabay

Teplovzdušná fritéza Philco PHAF 5000

Skúste tieto recepty

Lydka sa podelila aj s jej obľúbenými receptami. „Striktne si odriekať jedlo, ktoré máte radi, nepôsobí dobre na psychiku. Skôr či neskôr neodoláte tomu pokušeniu. Radšej si pripravujte jedlo v ľahšej verzii, alebo si nájdite alternatívu, napríklad vyprážanie v  teplovzdušnej fritéze. Pokiaľ si neviete rady, v každej predajni PLANEO máme odborníkov, ktorí vám radi poradia,“ odporúča mladá žena, ktorá ku krajšej postave namotivovala už nejednu zákazníčku. „S niektorými si dokonca pravidelne vymieňame recepty,“ dodáva s úsmevom Lydka Lipková.

Zeleninové hranolky

  • ¼ zelerovej buľvy
  • 2 mrkvy
  • 1 batát
  • 1 cukina
  • 1 vajce
  • 6 lyžíc rozdrvených neochutených cornflakesov
  • 1 lyžica sezamových semiačok
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Očistenú zeleninu nakrájame na hranolky. Zeler, mrkvu a batát nakrájajte na tenšie kúsky, cukinové hranolky môžu byť hrubšie.
  2. Fritézu zohrejte na 200 °C.
  3. Zmiešajte podrvené cornflakesy so sezamom, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Hranolky obaľte vo vajci a potom v zmesi cornflakesov a sezamu.
  4. Fritovací kôš zvnútra veľmi jemne potrite olejom. Všetky hranolky okrem cukinových fritujte 10 – 13 minút.
  5. Po šiestich minútach fritovania pridajte aj cukinové hranolky.
  6. Podávajte s obľúbeným dipom.
image

Hranolčeky bez hriechu? Presne toto potrebujeme, dámy!

Pixabay

Zemiakové chipsy

  • 2 veľké zemiaky
  • Studená voda
  • 1 lyžica oleja
  • Soľ

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Ponoríme ich do studenej vody, po 15 minútach vodu zlejeme, zemiaky opäť zalejeme studenou vodou a necháme namočené ďalších 15 minút.
  3. Fritézu rozohrejeme na 180 °C.
  4. Vodu zlejeme, zemiakové plátky osušíme, premiešame s olejom a soľou
  5. Fritujeme 15 – 18 minút, každých 5 – 7minút zemiakové chipsy premiešame.

Jablkové koláčiky v ryžových rolkách

  • 2 veľké jablká
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 klinček
  • 4 plátky ryžového papiera

Postup:

  1. Očistené jablká nahrubo nastrúhame.
  2. Na rozpustenom masle prehrejeme jablká, pridáme cukor, klinček, škoricu. Keď jablká pustia šťavu, podusíme ich cca 8 minút. Ak je málo šťavy, podlejeme jablká troškou vody, aby sa nepripálili. Necháme trochu vychladnúť.
  3. Ryžový papier pripravíme podľa návodu.
  4. Teplovzdušnú fritézu predhrejeme na 200 °C.
  5. Na každú ryžovú placičku dáme časť dusených jabĺk a zavinieme.
  6. Rolky môžeme jemne potrieť maslom. Fritujeme cca 11 minút.

Chrumkavé kuracie stehienka

Osolené kuracie stehná obaľte v klasickom trojobale múka – vajce – strúhanka, ale do strúhanky pridajte trochu chilli prášku. V teplovzdušnej fritéze Philco PHAF 5000 ich ufritujete pri teplote 180 °C  za cca 18 – 20 minút. Pred fritovaním ich môžete jemne pokvapkať olejom alebo postriekať olejom v spreji.

Podobne pripravíte aj marinované kuracie krídelká.

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:43